Aktuális

Rendőröket vádolnak egy turistanő megerőszakolásával

Három francia rendőrt vádolnak azzal, hogy irodájukban megerőszakoltak egy turistát. A nő előzőleg velük kocsmázott. Ki a hibás?

Vád alá helyezték a párizsi rendőrség elitalakulatának két tagját, egy harmadikat pedig a tanú és a gyanúsított közötti státusba helyeztek egy kanadai turistanő csoportos megerőszakolásának gyanúja miatt. Mindhármukat felfüggesztette a szolgálatból a belügyminiszter a terhükre felrótt cselekmény súlyossága miatt – szól a közlemény.

A sértett azt állítja, hogy kedd este találkozott a rendőrökkel a párizsi belvárosi Saint-Michel negyedben, nem messze a rendőrség központjától, egy ír kocsmában, amely a bűnügyi rendőrök törzshelye. A közös kocsmázás után a nő elfogadta a rendőrök meghívását, és elkísérte őket a Szajna másik partján, az Orfèvres rakparton található irodájukba. Onnan sokkhatás alatt jött ki, és az épület előtt szolgálatot teljesítő rendőrnek azt mondta, hogy megerőszakolták, majd azonnal feljelentést tett az illetékes kerületi rendőrőrsön. A nőt azonnal orvosi vizsgálatnak vetették alá, DSN-mintákat is vettek, de azok eredménye egyelőre nem ismert.

A vád alá helyezett rendőrök közül az egyik elismerte, hogy szexuális kapcsolatot létesített a harmincnégy éves kanadai sértettel, de azt állította, hogy az a nő beleegyezésével történt, és határozattan cáfolt bármilyen erőszakot. A többiek tagadnak. Az ügyben a párizsi ügyészség szombaton indított előzetes eljárást csoportosan elkövetett erőszak, valamint bűntényi leltár módosítása miatt. A nő harisnyája és szemüvege ugyanis eltűnt a feltételezett bűntett közben.

Az ügy hatalmas megdöbbenést váltott ki a párizsi bűnügyi rendőrség legendás székházában, ahol a bonyolult és nagy kockázattal járó beavatkozásokkal megbízott elitalakulatok dolgoznak. “Ez nagyon nehéz pillanat az itt dolgozó rendőröknek, mert bármi is lesz az ügy kimenetele, a becsületünk hosszú időre besározódhat” – mondta még pénteken egy neve elhallgatását kérő nyomozó.

Reméljük, az ügyben mielőbb kiderül az igazság, bár – emlékezhetünk az úgynevezett Zsanett-ügyre (nem szívesen írjuk így) – az is elképzelhető, hogy sosem tudjuk meg, mi történt (a rendőröket végül részben bizonyítottság hiányában felmentette a Fővárosi Bíróság). A konkrét esetek végkimenetelén kívül érdekes lehet az is, egy ilyen hír milyen visszhangot kelt. A “szokásos forgatókönyv” szerint kétféle iránya rajzolódik ki az érveknek (?): “rohadt, szemét rendőrök”, illetve “minek ment oda”. Mármint a későbbi, feltételezett áldozat.

Nos, mielőtt elszabadulnának az indulatok, szögezzük le, hogy egy nőnek joga van kocsmában inni, férfiakkal inni, idegen férfiakkal inni, a sárga földig leinni magát, elmenni velük bárhová (igen, még egy rendőrörsre is – no comment), egy férfinak viszont soha, de soha nincs joga megerőszakolni egy nőt.

Ugyanakkor. Elképzelhető, hogy nem tanácsos egy nőnek idegen férfiakkal inni, majd elmenni velük egy zárt helyre (igen, akár egy rendőrörsre sem), mert hiába lesz igaza utólag jogilag, az esetleges sérülésein az már nem fog segíteni. Hogy három ittas férfi mit tesz velünk egy zárt helyiségben, arra nem biztos, hogy ráhatásunk van. Hogy elmegyünk-e velük oda, arra jó esetben igen.

Tegyük fel azonban, hogy nem jókedvűen szórakozó, fiatal nők vagyunk, hanem ittas rendőrök. Ez esetben, ha megpróbálunk megfűzni egy nőt csoportos szexre, az rendben van. Ha beleegyezik, az is. Ha csak a magatartásából szűrjük le azt, hogy “benne lenne a buliban”, az már kockázatosabb. Ha pillanatnyilag jön az ötlet (tegyük fel, egy őrszobán), még az sem probléma – hacsak nem munkaügyi szempontból. Ha azonban a nő az események bármely pontján akár szóval, akár testbeszéddel kifejezi, hogy nem szeretné átélni azt, ami történik, azonnal szüntessük be a tevékenységünket. Ha úgy érezzük, hogy erre ilyen esetben képtelenek lennénk, akkor ne kerüljünk ilyen helyzetbe – feltéve, hogy nem szeretnénk börtönbe kerülni.

Igen, vannak, akik szeretik a szerepjátékokat. Vannak, akik élvezik azt játszani, hogy megerőszakolják őket. A szexuális játékoknak azonban kőkemény szabályai vannak – pont azért, mert akár veszélyessé is válhatnak. Ezért – ne legyen kétségünk – minden résztvevő fél pontosan tudja, mi az, amiben megállapodtak, és mi az, ami már túl van a határaikon.

És igen, olyan is van, hogy egy nő (vagy férfi) menet közben meggondolja magát. Ne legyen kétségünk: ez is fel fog tűnni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top