Aktuális

Kezdődik a balatoni szúnyogirtás

Sok a szúnyog a Balatonnál, így elrendelték az idei első kémiai irtást. Az időjárás miatt azonban még kérdéses, hogy sikerül-e teljesíteni a május elsejével kezdődő hosszú hétvégéig.

A múlt héten történt felmelegedés után nőtt a szúnyogok száma a kiemelt üdülőkörzetben. A csípések száma hamar meghaladta az óránkénti 30-50-et, aminél elrendelik a kémiai irtást, azonban erről 3-5 nappal előbb értesíteni kell a méhészeket, és csak ezt követően kezdődhet a munka. Idén az enyhe tél miatt igen sok életképes szúnyoglárva maradt, egy biológiai beavatkozással hatékonyan sikerült már gyéríteni április elején.

Az első kémia beavatkozás vasárnaptól indult volna, de erre a szeles időjárás miatt nem került sor, és még kérdéses, hogy sikerül-e hétfőn este megkezdeni a munkát. Az irtás akkor a leghatékonyabb, ha az esti órákban végzik.

Megfelelő időjárás esetén két este alatt végig tudják permetezni a kiemelt üdülőkörzetet. Amennyiben nem sikerül a munkát május elsejéig elvégezni, akkor elhalasztják, hogy ne zavarják a hosszú hétvégén Balatonhoz érkezők nyugalmát. Ez esetben vasárnap este kezdődik az irtás.

Az idei balatoni szúnyogirtást 50 millió forinttal támogatja az állam, és hasonló nagyságrendű összeget adnak össze az érintett önkormányzatok, ennyi elegendő lesz a szükséges beavatkozásokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top