Aktuális

Eltűnt festmények nyomában: a leghíresebb műkincslopások

Furcsa körülmények között kelt lába ezen a héten egy Csontváry-festménynek, és még nem biztos, hogy viszontlátjuk valaha. Az értékes festmények eltűnése mindig nagy feltűnést kelt, és sajnos előfordult már, hogy egy kép patkányok közt végezte, egy másikat elégettek, de akadt olyan is, ami előkerült. A rablások története viszont majdnem mindig akciófilmbe illő. Íme, a leghíresebb eltűnt remekművek.

A több tízmillió dolláros festmények nemcsak a filmvásznon keltik fel a rablók érdeklődését, időnként megpróbálnak ellopni egyet-egyet közülük a valós életben is. Legutóbb épp nálunk, Debrecenben. A MODEM-ből nemrég Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes-Lampérth József egy-egy alkotása tűnt el, értékük összesen több mint 100 millió forint. Kíváncsiak voltunk, a  sikerrel elraboltak közül melyek a leghíresebb, legtöbbet érő képek. Vajon mennyit érnek, milyen nyomravezetői díjat ajánlottak fel értük, és mit lehet tudni az eltűnés körülményeiről? Izgalmasabbnál izgalmasabb sztorikra bukkantunk.

1. Jan van Eyck: Az igaz bírák

Eltűnés éve: 1934

A képet Belgium egyik katedrálisából vitték el, helyén az alábbi szöveget hagyták: “Németországtól elvéve a versailles-i békeszerződés értelmében.” A kért váltságdíj megfizetését a genti püspök elutasította, a rabló pedig néhány héttel később meghalt, de csak miután a halálos ágyán megfogadta, a mű hollétének titkát a sírba viszi.

2. Raffaello: Egy ifjú arcképe

Eltűnés éve: 1945
Becsült értéke: 100 millió dollár

A 16. századi festmény a festő ifjúkori önarcképe, amely a második világháború végén tűnt el Németországból. Sokáig Hitler berlini rezidenciájának falát díszítette, Hans Frank magánrezidenciájából tűnt el végleg.

Eltűnt festmények nyomában

 

3. Caravaggio: Jézus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel

Eltűnés éve: 1969
Értéke: 20 millió dollár

A hat négyzetméteres alkotás egy olasz templom oltára fölött kapott helyet, onnan vágták ki és vitték el végül. A bűncselekménnyel a helyi, szicíliai maffiát gyanúsították, a festmény azóta sem került elő. A szóbeszéd szerint egy tanyasi házban tárolták, ahol patkányok és disznók semmisítették meg.

Eltűnt festmények nyomában

 

4. Vermer: A koncert

Eltűnés éve: 1990
Nyomravezetői díj: 3,2 millió angol font
Értéke: 130 millió font, ez a legnagyobb értékű eltűnt festmény.

Egy bostoni múzeumból tűnt el. Két rendőrnek öltözött rabló azt állította, hogy hívásra szálltak ki,
majd megbilincselték és bezárták a két biztonsági őrt, és elvittek összesen tizenhárom műtárgyat

Eltűnt festmények nyomában

5. Rembrandt: Vihar a Galileai-tengeren

Az 1990-es bostoni rablás második legértékesebb áldozata. Nyomravezetői díjként épp ezért 5 millió dollárt ajánlottak fel.

Eltűnt festmények nyomában

 

6. Paul Cézanne: Kilátás Auvers-sur-Oise falucskára

Eltűnés éve: 1999 szilvesztere
Becsült értéke: 5 millió dollár

A festményt egy álarcos férfi vitte el egy oxfordi múzeumból, miközben a világ az ezredfordulót ünnepelte. A tolvaj filmbe illő profizmussal végezte a dolgát: a kamerákat lefóliázta, füstbombákat és kötéllétrát használt. A mű a mai napig sem került elő.

Eltűnt festmények nyomában

 

7. Van Gogh: A gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot

Eltűnés éve: 2002
Nyomravezetői díj: 870 000 angol font

A festmény az amszterdami Van Gogh Múzeumból tűnt el, ahogy A tenger látképe Scheveningennél című kép is. A két tolvaj a tetőn keresztül tört be az épületbe, néhány perc leforgása alatt elrabolta a két képet, majd kötéllétrán távozott. A tetteseket a rendőrség elfogta, négy és fél év börtönre ítélték őket, a képek természetesen nem kerültek elő. Együttes értékük becslések szerint 30 millió font.

Eltűnt festmények nyomában

8. Vincent van Gogh: Pipacsok

Eltűnés éve: 2010
Értéke: 50-55 milllió dollár

Egy kairói múzeumból tűnt el, miután a tolvajok kivágták a kisméretű alkotást a keretéből.
A képet 1977 júniusában egyszer már ellopták ugyanebből a múzeumból, de tíz év múlva Kuvaitban megtalálták. Az egyiptomi hatóságok ezúttal olasz elkövetőket sejtenek a háttérben.

Eltűnt festmények nyomában

 

9. Picasso: Galamb borsóval

Eltűnés éve: 2010
Becsült értéke: 28 millió font

A tolvaj a párizsi múzeumból négy másik értékes festménnyel távozott. A tettest ugyan egy évvel később megtalálták, de ez a kép sem került elő. Az elkövető – állítása szerint – egy közeli kukába dobta a híres Picassót, de erről a rendőrség későn értesült, vagyis a kép valószínűleg megsemmisült.

Eltűnt festmények nyomában

 

10. Picasso: Harlequin feje

Eltűnés éve: 2012

Egy holland galériából tűnt el, hat másik világhírű alkotással együtt, a teljes lista így fest: Monet-tól a Waterloo híd, a London és a Charing Cross híd, London; Henri Matisse-tól Olvasó lány fehérben és sárgában; Paul Gauguin képe, a Lány a nyitott ablak előtt; valamint Meyer de Haan önarcképe és Lucian Freud Csukott szemű nő című képe. A három tolvaj egy egyszerű harapófogó segítségével jutott be a vészkijáraton, öt perccel később rendőrök már a képek hűlt helyét találták. A tolvajok közül kettőt ugyan elfogtak, de a több mint 100 millió euró összértékű képek még nem kerültek elő. Az egyik tolvaj anyja azt vallotta, hogy a képeket fia védelmében eltüzelte. A hamuban szakértők szerint valóban képek maradványai voltak.

Eltűnt festmények nyomában

 

11. Raffaello: Esterházy Madonna

Eltűnés éve: 2010
Becsült értéke: 28 millió font

A nagy műkincsrablás a Szépművészetiben történt 1983-ban, elcsenték többek között Raffaello Esterházy Madonnáját, Tintoretto Női mellképét és Férfi mellképét, és az esemény híre gyorsan bejárta a világsajtót. A rendőrség a nagy felhajtás közepette oda is tette magát, így szerencsésen megoldódott az évszázad bűnügye. A rablóknak mondjuk nem lehetett nehéz dolguk, hiszen épp tatarozták a múzeumot, így csak az állványzaton kellett felmászniuk, a riasztó pedig eleve ki volt kapcsolva.

Visszakerülnek a műkincsek a Szépművészetibe (Fotó: MTI, 1983)
Visszakerülnek a műkincsek a Szépművészetibe (fotó: MTI, 1983)

+1 Csontváry Kosztka Tivadar: Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal

Összesen több mint százmillió forintot ér ez a kép és Nemes-Lampérth József tájképe, amik együtt tűntek el nyomtalanul a debreceni MODEM raktárából. A képek tulajdonosa, Antal Péter debreceni műgyűjtő elmondta, nem tudni, hogy a műveket mikor és milyen körülmények között lopták el, és számára érthetetlen, hogy az ipari kamerákkal megfigyelt és biztonsági őrökkel felügyelt létesítményben miért nem vették észre hamarabb a bűncselekményt.

Eltűnt festmények nyomában
 
Forrás: Kunszt blog, HVG, Telegraph
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top