Aktuális

Amire büszkék vagyunk – 13 friss magyar találmány

Okosóra, aminek tervei bejárták a világsajtót, közvilágítás, ami több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, összecsukható kismotor: a szellemi tulajdon világnapja alkalmából bemutatunk egy rakás magyar találmányt és ötletet a közelmúltból, amelyekre teljes joggal lehetünk büszkék. A tervezők nem csak a fizetőképesekre gondoltak, így hajléktalanoknak is készült hátizsákként hordható hálóhely.
Tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt: ezt jelenti a szellemi tulajdon világnapja. Az ENSZ szervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szenteli.

1. Modulo – városi autóbusz

A Rákóczi úton durván pöfékelő 7-es busznál minden csak jobb lehet, nem igaz? Ennek az új gyártási technológián alapuló, elektromos motorral felszerelt busznak az üzemeltetési költsége rendkívül alacsony; hosszú élettartamú, környezetbarát, és sokkal több utast képes szállítani, mint konkurens társai. A prototípus hossza 7,7 méter, de a jármű karosszériája — legóelem moduljának köszönhetően — igény szerint változtatható. A busz egy feltöltéssel 100 kilométert tud megtenni, normál töltési ideje 4 óra. A bemutatott modell ugyan elektromos hajtású, de az összes ma ismert meghajtásra (dízel, CNG) is föl van készítve.

Az alacsony padlós Modulót városi használatra tervezték, így viszonylag kevés az ülőhely, ám tágasak a terek és sok az állóhely rajta. A mozgássérültnek szánt, gombnyomással működtethető rámpát az első ajtóhoz rakták. Az új busz éppen tíz napja mutatkozott be hivatalosan is a sajtónak, és hamarosan Budapest és több vidéki nagyváros utcáin is találkozhatunk vele.


2. Moveo – összehajtható robogó

    
Hová láncoljuk a robogónkat, hogy ne lopják el? Mostantól sehová! A kézitáskává összehajtogatható innovatív motor célja, hogy egy olyan újfajta, a személyes mobilitást segítő eszközünk legyen, amit könnyen magunknál hordhatunk. Az ultrakönnyű, mindössze 25 kilogramm súlyú kismotor összecsukott állapotban akkora, mint egy közepes utazótáska, ugyanúgy lehet húzni, mint egy gurulós bőröndöt.

A robogót konnektorról lehet feltölteni, és mindössze másfél-két óra szükséges az üzemképesség biztosításához. Az akkumulátor élettartama 35 000 kilométer, egy feltöltéssel körülbelül 35 kilométert tud megtenni a jármű, a végsebessége 40-45 kilométer/óra között alakul. Tömeggyártását 2015 tavaszára tervezik.


3. Zöld Sziget – környezetvédelem a Dunán

Turistahajók jönnek-mennek, de hová teszik azt a sok szemetet? Nemrégiben állt szolgálatba a Dunán a Zöld Sziget úszókomplexum, melynek elsődleges funkciója a Budapestre érkező hajók kiszolgálása és a hajókon keletkező, környezetre ártalmas anyagok összegyűjtése. Az Európában egyedülálló innováció rendkívül jelentős környezetvédelmi hasznot hoz, ugyanis a Zöld Sziget által nyújtott komplex szolgáltatásokkal jelentősen csökkenthető a Duna környezeti terhelése, szennyezése. Bár eddig nem is tudtunk róla, a fővároson áthaladó uszályok állítólag a tiltás ellenére is gyakran a folyóba eresztették a rengeteg szennyezett vizet.

A Duna fővárosi szakaszán, a Műegyetem előtt parkoló úszómű a hét minden napján, napi 24 órában áll a Dunán közlekedők rendelkezésére, lehetőséget nyújt ivóvíz vételezésére, üzemanyag tankolására, a felgyülemlett káros anyagok (olaj, kommunális hulladék, szennyvíz stb.) leadására. A komplexumon átvett hulladékokat a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezelik, ártalmatlanítják.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból


4. UniQball gömbfej – innovációs eszköz fotósoknak

    
Lehet, hogy csak egy szakma képviselői értékelik – de attól még hozzátesz a dolgokhoz.
Magyar természetfotósok fejlesztették ki a fotós állványfejet (gömbfejet), ami világújdonságnak számító. A gömbfej a fotós állványnak az a része, amellyel a fényképezőgép rögzíthető az állványhoz. Kármán Balázs, Novák László és Karai Csaba természetfotósok szerkezete az eddigiekhez képest sokkal nagyobb vízszintezési függetlenséget biztosít használójának. Anyagminősége első osztályú, acélkeménységű aluötvözetből készül. Precíz, ésszerű, átgondolt kialakítású. A közös vállalkozás későbbi tervei között szerepel egy továbbfejlesztett háromlábú állvány kialakítása.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból


5. Okosóra – hagyományosan

Minden területet meghódít a digitalizáció – azok a szép, régi formák meg feledésbe mennek. Vagy mégsem? Balogh Gábor okosóra-koncepciója bejárta a nemzetközi sajtót. A magyar tervező elképzelése szerint a hagyományok tiszteletben tartása mellett a klasszikus óramodellek kapnák az okosórákra jellemző funkciókat. Az óra kijelzőjén – a tervek szerint – a számlap szinte folyamatosan látszódna, a különféle alkalmazásokat az oldalsó tekerőgombokról lehetne indítani. Okostelefonnal párosítva különféle szolgáltatások lennének elérhetők, mint például: időjárás-előrejelzés, egészségmonitorozás vagy zenelejátszással kapcsolatos információk. Kijelezné a bejövő hívásokat és üzeneteket, és akár iránytűként is funkcionálna. A webgrafikus Balogh Gábor ötletéhez a Triwa gyártó Havana típusú óráját használta föl.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból


6. Szivárványfüst – színpompás képalkotó program

    
Egy jó találmány szép és hasznos – de legalább az egyik. Egy magyar programozó, Fejes József óriási sikert aratott a StackExchange nevű fejlesztői közösségi oldal versenyére készített színpompás képalkotó programjával. A szoftver olyan képeket állít elő, amelyeken minden pixel más-más színű, azaz a számítógép által generált kép pixeljeiben 16,8 millió, eltérő színt helyez el. A magyar programozó győzelméről a New Scientist című tudományos lap is beszámolt, “szivárványfüst” képei és a program működését bemutató videó bejárta a világot.


7. A Radosza-gyűrű – oktatóeszköz és logikai játék

    
Hol van már az az idő, amikor egyszerre kellett cipelni a körzőt, a vonalzót, a számolókockát és társait! A feltaláló, Radosza Sándor három éve dolgozta ki találmányát, a Radosza-gyűrűt. Az új eszköz térbeli képességfejlesztő, logikai játék és taneszköz egyben. Az egy ponton érintkező, felületén elcsúsztatható puzzle-négyzetekből álló gyűrűs szerkezetet az 5-10 éves korosztály számára készítette a feltaláló. A sokak által ismert, síkban le-föl és jobbra-balra mozgatható kirakósokhoz képest a Radosza-gyűrűknél nincs üres mező, ahova félre lehet tolni a kiválasztott betűt vagy képet, mivel az egy teljesen zárt rendszert képvisel.

A taneszköznek három verziója létezik, egy az óvodásoknak, kettő pedig az iskolásoknak készült, ezekből az egyik betűket, a másik számokat tartalmaz. A találmányt – a gyermek kisebb korában – a specifikus tanulási zavarok felismeréséhez, nagyobbaknál pedig a számolásnál, helyesírásnál tudják jól használni. Fejleszti a logikus gondolkodást, a térlátást, a memóriát, a kombinációs és koncentrációs képességet, a kézügyességet, valamint a finommotorikát, rámutat a diszlexiás és diszgráfiás problémákra, és kezeli is azokat. A világ számos országának iskoláiban egyre több helyen használják vagy tesztelik a Radosza-gyűrűt.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból


8. TerMINI – Összecsukható fekhely hajléktalanoknak

    
Szinte hihetetlen, de van, aki azokra is gondol, akik nem tudnak fizetni. Laczkó Juli, a budapesti Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója TerMINI néven – akár háton is cipelhető – zárható fekhelyet tervezett elsősorban hajléktalan emberek számára. A mobilhajlék alapanyagául a tervező által egy korábban kifejlesztett anyag szolgál, amit újrahasznosított nejlonból állítanak elő. A több részből álló fekhelynek kiváló a hőtartóképessége, vízálló, bélelt, így akár betonon használva is kényelmes, belül tágas (akár egy plusz ember vagy egy kutya is elfér benne), összeszerelése cipzárokkal és tépőzárral történik, ki- és becsomagolása egyszerű, könnyű, tartós, hátizsákként is hordható. Az ötletnek nemzetközi szinten is nagy népszerűséget jósolnak, működőképes átmeneti megoldást jelenthet a helyi szociális problémákra.

Megnézem
Összes kép (1)


9. Üvegtextil – magyar tervezőnő megoldása

    
Az átlátszó beton után itt a következő építéstechnikai újdonság! Hegedűs Andrea textiltervező világszínvonalú terméke az üvegtextil, melyet speciális tervezési és kivitelezési módszerek alapján kísérletezett ki. Az üvegtextil alkotások edzett, laminált, biztonsági síküvegből készülnek, széles körben alkalmazhatók. A formának és színnek csak a képzelet szab határt. Esztétikus megjelenésüknek és kitűnő adottságaiknak köszönhetően az üvegtextil elemeket elsősorban az építészetben tudják jól kihasználni.

Többnyire kültéri és beltéri burkolatok, üvegfalak, tolóajtók, ajtóbetétek, térelválasztó panelek, lépcsők, lépcsőkorlátok, zuhanyfülkék, bútorfelületek, pultok, bárpultok, világítótestek építése és kialakítása során használható. Hegedűs Andrea üvegtextil alkotásaival az új budapesti 4-es metró állomásain – dekoratív térelemek és köztéri ülőbútorok formájában – találkozhatnak az utasok.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból


10. Kenguru – találmány a kerekes székesekért

    
Egy kerekes székesnek nem lehet nagyobb ajándékot adni az önállóságnál. Kissároslaki István nevéhez fűződik annak a különleges járműnek az ötlete, melyet kerekes székből közvetlenül is lehet vezetni. A Kenguru névre keresztelt elektromos miniautót a hazai Rehab Zrt. fejlesztette ki már több mint egy évtizede, és egy kerekes székben élő hölgy által alapított texasi cég, a Community Cars vállalta fel a Kenguru gyártását.

Az autó kialakítása rendkívül egyszerű: mindössze egyetlen ajtót terveztek a jármű hátulján, a fém alvázra épített üvegszálas karosszérián. Az egyszemélyes utastérbe az itt lenyitható rámpán keresztül lehet fel-, illetve legurulni. Az autó irányítása és a működtető áram adagolása egy motorkerékpárhoz hasonló kormánnyal végezhető. A közel 8 óra alatt feltölthető akkumulátorokkal 80-100 kilométert lehet megtenni.

Megnézem
Összes kép (1)


11. Intelligens közvilágítási rendszer

    
Hosszú a felsorolás, de hát senkit sem lehet kihagyni egy ilyen nagyszerű ötletnél: a General Electric Hungary Kft., az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az MTA Természettudományi Kutatóközpont közös konzorciuma a napenergia hasznosításán és LED-es fényforrásokon alapuló intelligens, önfenntartó közvilágítási rendszert fejleszt.

Az “E+grid” elnevezésű rendszer éves átlagban több energiát termel majd, mint amennyi az önfenntartásához szükséges. Az innovatív rendszer intelligens vezérlőrendszerből, időjárás- és forgalomérzékelőkből, szenzorokból, napelemekből, energiatároló akkumulátorokból és LED-es lámpatestekből áll. A szenzorok érzékelik a forgalom intenzitását és az időjárási körülményeket, az intelligens vezérlőrendszer ehhez igazodva irányítja a közvilágítást.

Az intelligens rendszer egyik óriási előnye, hogy bármilyen jelentkező zavar esetén a hálózatról leválva, szigetszerűen működik tovább. További előnye még, hogy csökkenti a főváros CO2-kibocsátását. A tervek szerint a próbaüzem 2014 nyarán kezdődik meg majd a KFKI csillebérci telephelyén.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból


12. Masat–1 – Föld körüli pályán

    
Ha a találmányok nevének is rendeznének versenyt, ez a darab biztosan nagy eséllyel indulna rajta. A közel két évvel ezelőtt pályára állított Masat–1, az első magyar fejlesztésű műhold eddig kifogástalanul működik. Január 10-én 18 óra 27 és 47 perc között – a tízezredik körét megtéve a Föld körül – haladt el a műhold Magyarország fölött.

A pályára állítása óta folyamatosan üzemelő magyar fejlesztésű műhold eddig több mint 200 felvételt készített és 22 millió adatcsomagot sugárzott a földi állomások és rádióamatőrök részére. Az elmúlt két évben többször is előfordult, hogy nem üzemelő műhold vagy abból származó darab közeli elhaladása veszélyeztette a magyar űreszközt, végül egyik sem okozott problémát. Számítások alapján a Masat–1 küldetése nagyjából egy év múlva véget ér, amikor is a Föld légterébe zuhanva elég.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból


13. YASO – hazai szójatermék

A vegák áldják a szóját, ám mi van, ha génmódosított? Onnan már az ördög szülötte. Lehet vajon egyeztetni a kétféle szempontot? A YASO® egy génmódosítás nélküli szójababból, természetes úton csíráztatott, adalékanyag-mentes szójatermék. Húshelyettesítő fehérjeforrás és “univerzális termék” egyben, ugyanis az alapanyagból a tofun kívül számos más termék (liszt- és gluténmentes tészták, sütőipari termékek, koleszterinszegény húskészítmények, vegetáriánus ételek) is készíthető.

Egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés iránta, piaci értékét tovább növeli az a tény, hogy garantáltan mentes a génmanipulációtól, és kizárólag hazai termesztésű szójából készül.

Akikre büszkék vagyunk – magyar találmányok a közelmúltból

Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 100 csoda kiállítás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top