Aktuális

Ismét nő lehet Washington polgármestere

Az afroamerikai politikusnő többek között etikus kormányzást ígér.
Forrás: nbcwashington.com
Forrás: nbcwashington.com

Ismét nő lehet Washington polgármestere – akárcsak Párizsé –, miután a demokrata előválasztáson a nem hivatalos összesítések szerint Muriel Bowser, a városi tanács tagja legyőzte Washington kampányfinanszírozási botrányba keveredett első emberét, Vincent Grayt. Bowsernek, akinek egy nyolcas mezőnyben sikerült győznie, a novemberi polgármester-választáson David Cataniával, a városi tanács független tagjával kell majd megmérkőznie.

Bár az amerikai fővárosnak otthont adó szövetségi Columbia kerületben a polgármester-választásoknak a ’70-es években történt közvetlenné tétele óta mindig a demokraták nyerték el a posztot, és a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint Bowser a favorit Cataniával szemben, megfigyelők nem zárják ki, hogy szoros verseny alakulhat ki közöttük.

Gray ellen, aki elismerte vereségét, a 2010-es polgármester-választási kampányának finanszírozásával kapcsolatban szövetségi vizsgálat indult, miután Jeffrey Thomson elítélt üzletember elismerte, hogy titokban mintegy 670 ezer dollárt utal át neki akkor. Thompson márciusban azt is bevallotta, hogy a 2008-as választási évben több politikai kampányt is pénzelt, köztük az akkor a Demokrata Párt elnökjelöltségéért harcoló Hillary Clintonét.

A 41 éves Bowser ötödik generációs washingtoni lakos, aki hetedik éve képvisel a városi tanácsban egy főleg felső és középosztálybeli afroamerikaiak által lakott választókörzetet. A politikust, aki egyebek között etikus kormányzást ígért, az előző washingtoni polgármester, Adrian Fenty közeli szövetségesének tartják.

Sharon Pratt Kelly személyében először 1991 és 1995 között volt Washingtonnak nő a polgármestere. Ő volt az első afroamerikai nő, akit egy jelentősebb amerikai nagyváros élére megválasztottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top