Aktuális

Így küzdenek a férfiak a nőkért

Az ENSZ figyelemfelhívó kampányt indított nemrég, hogy elősegítse a nők jogainak érvényesülését. A kampány alapja egy weboldal, a heforshe.org, ahol a látogatók számos hírességgel találkozva ismerhetik meg a kezdeményezést. Az oldalon többen között Matt Damon, Antonio Banderas, Patrick Stewart, Desmond Tutu és Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár kampányol a cél érdekében. De nem ez az egyetlen eset, amikor férfiak tömegesen állnak ki értünk, nőkért.

Az ENSZ – élén a főtikárral, Ban ki Munnal – felhívással fordult a férfiakhoz, tegyenek nyilvánosan hitet a nők védelme mellett, segítsenek megfékezni a nők elleni erőszakot. A kezdeményezést sok-sok ismeretlen férfi mellett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, a Star Trekből és az X-Menből is ismert színész, Sir Patrick Stewart, és a zenész Peter Gabriel is támogatja. 
Mert a fellépésre minden szinten szükség van. “A hangunk erős, emeljük hát fel, hogy elmondjuk a világnak, miért érdemes küzdeni minden egyes nő és lány egyenlőségéért” – mondják.

Ebben az akcióban vesz részt egyéb ismert emberek között az Oscar-díjas Matt Damon is. Mint mondja, a világ legsúlyosabb problémáit nem lehet megoldani a nők nélkül, a nyomor enyhítéséhez a nőkre is szükség van. Az akció másik, itthon is ismert filmsztár arca, Antonio Banderas a nők elleni erőszak visszaszorításáért emel szót: “Egy igazi férfi nem üt meg nőt. Férfiak, csatlakozzatok hozzám, és álljunk ki a nőket és lányokat sújtó erőszak ellen!” – üzeni.

Csöngess be!

Bár azt hihetnénk, hogy a nők elleni erőszak az utcákon történik, a valóság az, hogy az otthonokban sokszorosan inkább jelen van, csak a családon belüli erőszak sokkal kisebb nyilvánosságot kap, mint az idegenek által elkövetett bűnök. Nem elég, ha a nők tiltakoznak az erőszak ellen, a férfiaknak is ki kell állniuk a nők védelmében.
 
A Breakthrough nevet viselő amerikai-indiai emberi jogi szervezet a “Csöngess be!” akció keretében arra kéri a férfiakat (és persze a nőket is), hogy merjenek szót emelni a saját környezetünkben is jelen lévő erőszak ellen. Szerintük annyi is elég lehet az erőszak megelőzéséhez, ha becsöngetsz a szomszédba, amikor hallod, hogy eldurvul a veszekedés. A cél az, hogy egymillió egyetértő nyilatkozat gyűljön össze az akciót támogatóktól. Ti is csatlakozhattok itt!

Kell-e mondanunk, hogy nagyon tetszene, ha itthonról is sok – ismert és kevésbé ismert – férfi csatlakozna az akcióhoz? (Más kampányok esetében volt már rá példa, ezúton köszönjük!)

Indiai metálosok, szevasztok!

Heavy metal. A kívülállók szemében hangos, agresszív és férfias világ, nem épp az empátia bölcsője. A valóságban azonban a rajongók tudják, hogy a metálzenészek gyakran kommentálják a társadalmi problémákat dalszövegeikben. Annak idején a Black Sabbath kiállt a vietnami háború ellen, a Napalm Death üzenetei a kormányzati kudarcok és a korrupció világát sem kímélték, most pedig a Cloud Rat a szexizmus ellen emelt szót. 

És ha van a világnak olyan pontja, ahol a zenészeknek érdemes valamilyen egyenlőtlenség vagy sérelem ellen felszólalniuk, hát India mindenképpen ilyen hely. Mumbai metálzenészei a műfaj liberális érzelmű ideológiai hagyományát követve előrukkoltak egy konceptalbummal, mely az indiai társadalomban a nők helyzetével foglalkozik. A metál műfajában a Sceptre albumának ötlete merőben szokatlan. Bár sok zenész és számtalan rajongó támogatja az egyenlőségért való kiállást, a nőgyűlölet továbbra is problémát jelent magán a műfajon belül.
 
Az Age of Calamity albumból befolyó összes bevételt egy mumbai árvaháznak szánja a zenekar. Az ötletgazda lánya születése után szembesült vele, hogy milyen nehéz az országban a nők helyzete. Három társa – szintén családos férfiak – örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

“Az országot ez az új gonosz, a nemi erőszak sújtja, amelynek száma ugrásszerűen nőtt az évek során” – reagálnak az egyre terjedő, a világ közvéleményét is megrázó csoportos nemierőszak-esetekre.

Kemény helyzetben
Nemi erőszak a világon mindenütt történik, de Indiában különösen nehéz a nők helyzete. A gyermekházasságok több mint 40 százaléka itt köttetik, a nemek aránya a szelektív abortuszok miatt elképesztően kiegyensúlyozatlan, az oktatási rendszer romokban hever. Az általános tudáson kívül teljes egészében hiányzik az alapvető erkölcsi és szexuális nevelés is. A jólét és műveltség hiánya pedig csak súlyosbítja a nők bántalmazásának problémáját.
A szexuális zaklatás széles körben elterjedt, és az erkölcstelen megjegyzésektől a fizikai támadásokig mindent magában foglal. A Hindustan Times egyik közelmúltban publikált felmérése szerint az új-delhi nők 78 százalékát zaklatták szexuálisan az elmúlt évben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top