nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Ezekkel a munkákkal diploma nélkül is “nagyot szakíthatsz”

Ezekkel a munkákkal diploma nélkül is “nagyot szakíthatsz”

A diploma kell fiam, és kész – hallhatja sok tinédzser otthon. De mi van, ha a szülőknek nincs igazuk? Íme, harminc út, amin felsőfokú képzettség nélkül is jól érvényesülhetsz.
Avatar
KZ
f Ajánlom

Amikor megkapjuk a számlát (?) az asztalostól, a szobafestő-mázolótól esetleg a kéménybélelőtől, hajlamosak vagyunk elgondolkodni: volt-e értelme négy-nyolc éveket eltöltenünk különböző felsőoktatási intézményekben. Hiszen egy kiszállással besöprik a diplomás fizetésünk jelentős részét.

Az OpenJobs most összeállította azon jól fizető szakmák listáját, amik végzéséhez nem szükséges felsőfokú végzettség. Némelyiknél előírás az OKJ-s képzés, de több olyan is van, ahol vállalják, hogy betanítanak.

Na jó, egyik-másik munkára azért nem lehet az “utcáról beesni”, komoly szakértelem, tapasztalat, referenciák vagy kreativitás szükségesek – esetenként tudni kell az illetőnek “eladnia magát”. Bár ez a képesség manapság egy diplomásnak sem árt…

1.    ingatlanközvetítő
2.    alkalmazásfejlesztő
3.    asztalos
4.    autószerelő
5.    belsőépítész
6.    biztosítási és ingatlanügynök
7.    blogger
8.    bolti eladó
9.    burkoló
10.  dentálhigiénikus
11.   hegesztő
12.   ingatlanbecsüs
13.   író
14.   katona
15.   kazánszerelő
16.   kőműves
17.   légkondiszerelő
18.   rendőr
19.   social media manager
20.   sofőr
21.   számítógépszerelő
22.   szobafestő
23.   szoftverfejlesztő
24.   szoftvertesztelő
25.   tűzoltó
26.   villanyszerelő
27.   vízvezetékszerelő
28.   webdizájner
29.   webfejlesztő
30.   WordPress-fejlesztő
31.  YouTube-műsorkészítő

Miért kell diploma sok álláshoz?
A lista készítői úgy vélik, vannak olyan cégek, amelyek indokolatlanul kérnek diplomát olyan munkakörhöz is, amihez nem lenne arra szükség. “Valószínűleg presztízskérdést csinálnak ebből, és nem biztos, hogy sokáig akarnál egy olyan munkahelyen dolgozni, ahol a képességeknél jobban számít a papír.” Egyértelmű persze, hogy nem lehet valaki ügyvéd vagy orvos diploma nélkül, de másutt más oka lehet a szigornak. “Így válogatnak a jelentkezők között” – véli a szakértő. “Ha kapsz nyolcvan önéletrajzot egy pozícióra, akkor valahogy el kell kezdened válogatni. A diploma nem is a többlettudást feltételezi leginkább (azt egyetem nélkül is megszerezheted), hanem egy kézzelfogható bizonyítéka a szorgalomnak, a kitartásnak, a terhelhetőségnek.”

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon