Aktuális

Magyar tudósnőt díjaztak Párizsban

Először nyerte el magyar kutató az UNESCO-nak a nők számára létrehozott tudományos ösztöndíját.
Czöndör Katalin
Czöndör Katalin

Czöndör Katalin neurobiológus személyében először részesülhetett magyar kutató az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L’Oréal nők számára létrehozott tudományos ösztöndíjának nemzetközi változatából.

Czöndör Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Élettani és Neurobiológiai Tanszékének tanársegédje, ott végezte doktori tanulmányait, kutatási területe az idegsejt-biológia, sejt- és szövettenyésztés. Posztdoktori kutatásait jelenleg a franciaországi Bordeaux egyetemén folytatja.

A kutatói ösztöndíjprogramra, amelyet először 1998-ban hirdetett meg az UNESCO, olyan fiatal doktori vagy posztdoktori kutatásokat folytató nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és azt egy hazájukon kívüli, nagy presztízsű tudományos intézményben kívánják folytatni. Az egyéves program keretében olyan külföldi kapcsolatrendszert építhetnek ki a tudományos világban és olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket utána hazájukban tudnak kamatoztatni és megosztani honfitársaikkal.

L’Oréal–UNESCO Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért nemzetközi pályázatán minden évben 15 fiatal tehetséges kutatót jutalmaznak a világ különböző pontjáról. Az elmúlt 16 évben a L’Oréal 108 országból 1700 fiatal kutatónőt támogatott. Minden évben öt, kontinensenként egy, már elismert női tudóst is díjaz a L’Oréal–UNESCO. Eddig 77-en kapták meg az elismerést, közülük ketten később Nobel-díjban is részesültek. Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék – támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top