Aktuális

Kevesebb metánt bocsát ki a kukoricán élő tehén

Nem mindegy, mit eszik, a metán ugyanis 25-ször erőteljesebben károsítja a klímát, mint a széndioxid.

Kicsit kevesebb metánt böfög fel a tehén, ha fűfélék helyett nagyrészt kukoricával táplálják – derült ki az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági kamara felméréséből. A kutatók az alsó-rajnavidéki Kleve kísérleti gazdaságában vizsgálták meg, hogyan hat a takarmány összetétele a károsanyag-kibocsátásra. A metán – amely növekvő veszélyt jelent az éghajlatra – üvegházhatású gáz, mely mintegy 25-ször erőteljesebben károsítja a klímát, mint a széndioxid.

A takarmánykutatás során 120 napon át két csoportra osztották a teheneket. Különböző istállóban helyezték el őket, és más takarmányt kaptak. Az a 48 tehén, amelyik főként kukoricát evett, átlagosan állatonként napi 340 gramm metán bocsátott ki. A másik csoport főként füvet kapott, és a metánkibocsátás átlagos értéke náluk 360 gramm lett. A metán a kérődzőknél a fűfélék emésztése során keletkezik.

Egy következő felmérésben azt vizsgálják meg a kutatók, van-e a csersavnak hatása az állatok emésztésére és az általuk felböfögött metán mennyiségére.

A német környezetvédelmi hatóság adatai szerint 2011-ben az ország teljes metánkibocsátásának több mint 50 százaléka a mezőgazdaságból származott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top