Aktuális

Házikoszt, szénhidrátbomba vagy menza – ezt eszik a főiskolások

Igény lenne az egészséges kifőzdékre, ám azok mégsem nyílnak a főiskolák, egyetemek mellett. A menzán túlságos zsíros az étel, az otthonról hozott fogást nem lehet hol megmelegíteni. Változásra lenne szükség. Mit esznek a felsőoktatásba járók manapság?

Futár kizárva, mikró nincs

Több felsőoktatási intézmény hallgatóit is megkérdeztük arról, hogy mégis mit  esznek napközben, az órák között. Sokan jelezték, hogy szeretnének leülni – az iskolán belül vagy jó időben kint, a szabadban – és megenni az otthonról hozott ebédet, mert arról nemcsak azt tudják, hogy egészséges, hanem ez így pénztárcabarát is. Azonban sok helyen nincs erre kulturáltan berendezett ebédlő vagy közösségi tér. Persze az ember beülhet a büfébe, de csak akkor, ha fogyaszt is valamit. Néhányan azt panaszolták, hogy nem tudják megmelegíteni az otthonról hozott ételt, és ha a menzára bevihetik is a házi kosztot, hidegen az otthoni ízek sem olyan finomak.

 

Zsír- vagy szénhidrátlöket

Tévhit, hogy nincs igény egészséges ételt kínáló étkezdékre, kifőzdékre. Sokan még most is arról panaszkodnak, hogy a menzán ehető ételek tocsognak a zsírban, így inkább esznek cukros szénhidrátbombákat, gyorskajákat vagy péksüteményeket.
Van olyan iskola, melynek hallgatói azt mondják: várják, hogy a HÖK intézkedjen, de azon is gondolkodnak, hogy petíciót írnak. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájánál azonban nincs ennek a területnek felelőse. Már a kérdéssel is megleptük a HÖOK-ot, hogy érkezett-e hozzájuk felsőoktatási intézményekből az étkeztetéssel kapcsolatban észrevétel, javaslat, panasz. Mint mondják, erre még nem volt példa. A témával nem foglalkoznak, így az, hogy mit, hol, hogyan esznek a hallgatók, a saját magánügyük, legfeljebb az egyetemek, főiskolák belügye.
 

Nálatok mi a helyzet?

Úgy tudni, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Múzeum körúti campusának egyik épületében van egy mikrohullámú sütő, amelyet a diákok arra használnak, hogy otthonról hozott ételeiket felmelegítsék. Bár állítólag ezt eredetileg csak azért helyezték el az étkezőben, hogy a menzán vásárolt menüre “rámelegítsenek”. Ami a büfék kínálatát illeti, azt a felsőoktatási intézmények vezetősége nem  vizsgálja, ez ugyanis nem az ő hatáskörük, hanem az élelmezésbiztonsági szerveké. Az iskolák pusztán a helyet adják, és a szerződésekben megállapított feltételek betartására koncentrálnak.

Nálatok mi a helyzet? A ti iskolátokban milyen lehetőségek vannak az étkezésre? Szükség van-e változásra? Ha igen, miben? Mondd el a véleményed a fórumon!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top