Aktuális

Elindult a regisztráció a Diplomamentő programra

Már lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentő programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok.

Kibővítették a válaszható nyelvek körét, így nemcsak angol és német, hanem francia kurzusokat is tartanak majd. Különböző intenzitású tanfolyamok, így 120, 180 vagy 240 órás közül lehet majd választani, a maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz.

A március 10-i határidőig mintegy 160 képző intézmény pályázata érkezett be az OFA-hoz; ezek feldolgozását még a héten elkezdik. Az egyéni érdeklődők április 4-ig regisztrálhatnak, de a regisztráció még nem minősül pályázatnak. A pályázati kiírások várhatóan április közepén jelennek meg, és azok is pályázhatnak, akik előzetesen nem regisztráltak.

A programra olyanok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, és ezt igazolják, vagyis már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvegyék diplomájukat. További feltétel, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, és vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint rendelkezzenek alapfokú nyelvismerettel.

Választható időpontok

A regisztráció és a jelentkezés is elektronikusan zajlik. A programot az eredeti, 2015. augusztus 15. helyett 2015. december 31-ig meghosszabbították, vagyis addig kell nyelvvizsgát szerezniük a résztvevőknek. Azok is jelentkezhetnek, akiknek csak a nyelvvizsga egyik része van meg. Az előzetes regisztráció keretében lehetőség lesz megjelölni más nyelveket is, ez egyelőre annak felmérését szolgálja, hogy milyen nyelvismerete van még a jelentkezőknek, és ha később lesz még forrás, akkor azokat a nyelveket is bevonják a programba.

Összesen 73 helyszínen szeretnék elindítani a képzéseket, az időpontok és az intenzitás rugalmas lesz, a jelentkezők választhatják ki a nekik megfelelőt. A pályázás során előnyben részesítik a regisztrált álláskeresőket és azokat, akiknek lakhelyén az országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta. A 3 milliárd forint forrásból megvalósuló Diplomamentő program körülbelül 10 ezer fiatalnak segíthet.

6 ezernek hiányzik a diplomája

Több mint 6000 olyan regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A diplomások foglalkoztatási rátája az európai uniós átlag közelében van, vagyis a magyar munkaerőpiac is díjazza a tudást, a magasabb végzettséggel rendelkezők könnyebben elhelyezkednek, a program javítja munkaerő-piaci esélyeiket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top