Aktuális

Esélyegyenlőséget akarnak az olasz képviselőnők

Fehérbe öltözött az olasz kormányerők és az ellenzéki pártok képviselőnőinek többsége szerdán a római parlamentben, így követelve, hogy az új olasz választási törvény egyenlő számú férfi és nő jelölésére kötelezze a pártokat.

A képviselőnők tiltakozása megbénította az új választási törvény szavazási menetét, amelyet a Matteo Renzi vezette új olasz kormány eredetileg a héten le akart zárni. A parlamentben a választási reform vitája folyik. A tervezett jogszabályok előírnák, hogy a pártlistákon szereplő jelöltek fele nő legyen. Kötelezővé akarják tenni azt is, hogy arra a tisztségre, amelyet egyszer férfi töltött be, legközelebb nő pályázzon. Az 50 százalékos női kvótát a római parlamentben és az alsóbb közigazgatási szinteken is biztosítani kívánják a tartományi elnöki poszttól az önkormányzati testületek összetételéig.

A női kvóta törvénnyel való kötelezővé tételét azonban több párt ellenzi. Közöttük a nemrég elvált Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) is, amely szerint az így előírt kvóta alkotmányellenes és az esélyegyenlőség biztosítása a pártokra tartozik. Másképpen látják a parlamenti pártok nőtagjai, akik pártállástól függetlenül közös frontot alkottak. Ezt azzal is kifejezték, hogy fehér színbe öltöztek, közöttük a FI-frakció nőtagjai is. Van néhány olyan képviselőnő is, aki nem ért egyet a kötelező női kvótával, ők feketébe vagy rikító rózsaszínbe öltöztek.

Forrás: iltempo.it
Forrás: iltempo.it

Laura Boldrini, a képviselőház elnök asszonya emlékeztetett, hogy a római parlament 630 fős alsóházában jelenleg 433 a férfi képviselők száma. “Miközben az olasz lakosság fele nő!” – hangoztatta.

A képviselőnők szerdán hevesen tiltakoztak az ellen, hogy a kérdésről az alsóház szavazással döntsön, mivel biztosak abban, hogy a férfi többség leszavazza az esélyegyenlőséget. “Féltik tőlünk a helyüket!” – kiabálták a képviselőnők a római parlamentben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top