nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Még a körfűrészt is nő találta fel!

Még a körfűrészt is nő találta fel!

Kattintgass, és csodálkozz, modern életünkből mi mindent köszönhetünk nőknek!
Feminfo
f Ajánlom
20 Fotó megtekintése

Női dicsőség

Ki gondolta volna? A későbbi tengeralattjárók periszkópját egy nő szabadalmaztatta. Sarah Mather az 1800-as évek első felében találta fel az eszközt.
Még több +
Tabitha Babbitt nem lett túl népszerű találmányával, mely a hagyományosan két ember által végzett fűrészelést forradalmasította, hiszen a szalagfűrész több ember munkáját tette fölöslegessé. 1813-as szabadalmát így nem is jelenthette be, de ettől függetlenül is használni kezdték.
Még több +
Josephine Cochrane kényes porcelánjait féltette szolgálói mosogatási módszereitől, ezért tervezte meg a gépet, amiben vízsugarak mossák el a lerögzített kényes holmit. Bár egy kézzel hajtott modellt 1850-ben már szabadalmaztattak, Cochrane 1986-ban megalkotta a gép új modelljét. Cége később a Whirlpool Corporation része lett. Találmánya az 1950-es évektől egyre népszerűbb lett, napjainkban egyre több háztartásban található mosogatógép.
Még több +
Martha Coston elhunyt férje jegyzetei alapján találta fel a helyzetjelző fáklyát, melyet vegyészek és pirotechnikai szakértők segítségével tíz év alatt hívott életre. Az 1859-es szabadalom bejegyzésekor feltalálóként mégis a férje került a jegyzékbe. A hasonló elven működő segélykérő eszközök ma már minden hajó felszerelésének részei.
Még több +
Sarah E. Goode 1885-ben az első afroamerikai nő volt, aki amerikai szabadalmat nyújtott be. A kis lakások helyoptimalizálására feltalált, bútorba csukható ágy ötlete tizenöt évvel előzte meg az első forgalomba helyezett, hasonló termékeket.
Még több +
Cynthia May Alden Westover újságíró és szociális munkás volt. New York utcáinak tisztaságáért felelős tisztviselőként ő találta fel a hómarót az 1800-as évek végén.
Még több +
Elizabeth Magie 1904-ben szabadalmaztatta „háziúr” nevű társasjátékát. Magie a maga játékát antikapitalista propagandának szánta, fel akarta hívni a figyelmet arra, hogyan fosztják ki a lelkiismeretlen háziurak tehetetlen és kiszolgáltatott bérlőiket, a játék mégis a kapitalizmus jelképévé vált. Magie reklámok híján ismerősök útján is villámgyorsan hatalmas népszerűségnek örvendő, de kézzel készült játékát feltalálása után majd harminc évvel Charles Darrow kezdte gyártani, és indította el világhódító útjára.
Még több +
Bár az autósok szkeptikusak voltak, amikor Mary Anderson 1903-ban, tehát öt évvel az első tömegautó megjelenése előtt feltalálta az első – akkor még kézi – ablaktörlőt, az idő őt igazolta. 1917-ben Charlotte Bridgwood kézi helyett gombnyomásra működésbe lépő automata ablaktörlőt tervezett, és a találmányok továbbfejlesztett változatai ma is nélkülözhetetlenek minden autón.
Még több +
Az autókipufogó megálmodója is nő. Név szerint El Dolores Jones érdeme ez, aki 1917-ben találta ki a rendszert.
Még több +
Grace Hopper admirális, számítógéptudós a második világháború idején az IBM Harvard Mark I, az USA első nagyszabású számítógépének megépítésében is részt vett. Ő dolgozta ki a modern, magas szintű programozási nyelvek koncepcióját és a COBOL programnyelvet, amely az első gépfüggetlen programozási nyelv volt.
Még több +
Telkes Mária, a magyar származású biofizikus a napenergia amerikai kutatásának egyik úttörője volt. Feltalált egy mobil, napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezést, melyet az amerikai katonaság már a második világháborúban is használt. A világ első, kizárólag napenergiával fűtött háza is az ő nevéhez fűződik; mérföldkő volt a hőtárolás forradalmasításában.
Még több +
Lillian Gilbreth nevéhez több háztartási apróság feltalálása köthető. A forgalomban levő szemeteskukákat az ő ötlete alapján látták el pedállal, hogy lábbal nyithatóvá váljanak, ő tervezte hűtőszekrények ajtajának a belsejébe az első polcokat, és feltalált egy, a korábbiaknál praktikusabb konzervnyitót is.
Még több +
Az eldobható pelenka feltalálója Marion Donovan. Az ő ötletét felhasználva jött létre a ma is ismert Pampers cég. Donovan első ötlete egy vízhatlan pelenkafedő gumibugyi volt, és ő cserélte le először az akkoriban használt szúrós biztosítótűket patentokra a pelenkáknál. A teljesen eldobható pelenka prototípusával gyártótól gyártóig járt, ám ötletét fölöslegesnek és használhatatlannak vélték, így Donovan 1949-ben megalapította saját vállalatát. Két évvel később egymillió dollárért adta el cégét és a szabadalmat, az eldobható pelenka pedig azóta is mindennapjaink része.
Még több +
Melitta Bentz érdeme a kávézacc kiiktatása a csészékből. Bentz tölcsér alakú filterének utódja Németországban ma is kapható Melitta kávéfilter néven.
Még több +
Katharine Blodgett, a General Electric első női tudósa 1935-ben jött rá, hogyan lehet üvegfelületekre olyan vékony monomolekulás bevonatot tenni, mely meggátolja a felület tükröződését. A tükröződés és torzításmentes üveg forradalmasította a kamerák, mikroszkópok, szemüvegek és még számtalan termék világát.
Még több +
Dr.Virginia Apgar 1952-ben kezdte vizsgálni az újszülötteket születésük után egy és öt perccel, hogy megállapítsa, szükség van-e azonnali ellátásukra. A dr. Apgar által kidolgozott szempontrendszert és a tízpontos skálán való értékelést ma is általánosan használják.
Még több +
Patsy Sherm 1952-ben, a 3M vegyészeként egy vizet, olajat, más folyadékokat és foltokat taszító anyagot talált fel, melyet feltalálótársa Scotchguardnak nevezett el.
Még több +
Az írógépek korának hatalmas találmánya volt a folyékony hibajavító. Bette Nesmith Graham évekig tökéletesítette a fehér festék képletét, és 1958-ben szabadalmaztatta. Az ötlet szó szerint kincset ért. Tizenegy évvel később Graham cégét a Gillette 47,5 millió dollárért vette meg.
Még több +
A könnyű, ugyanakkor nagy szilárdságú kevlár ötször erősebb az acélnál, hő- és saválló, szálaiból mégis könnyű anyagot formázni. 1966-os szabadalmi bejegyzése óta talán nincs is, aki még ne hallott volna róla. Ez az anyag a golyóálló mellények alapja, de motoros öltözékekhez is használják. Feltalálója, a vegyész Stephanie Kwolek nevéhez ezen kívül másik huszonhét találmány köthető.
Még több +
A kutató Marie Stoner, és a plasztikai sebész dr. Fiona Wood Perth kifejlesztett egy eszközt, mellyel égési sérült áldozatok bőrét lehet hatékonyan kezelni.
Még több +
Megosztás Facebookon