Aktuális

A külföldi sajtó is kíváncsi a hajléktalan lottómilliomosra

Igazi sztár lett a magyar hajléktalanból, aki tavaly több mint 600 millió forintot nyert a lottón. A hír nemcsak a magyar sajtóban robbant, de a brit The Guardian figyelmét is felkeltette. A lap egy komoly riportot közölt Andraschek Lászlóról.
Andraschek László
Andraschek László

Nemrég bombaként robbant a hír a sajtóban, hogy tavaly szeptemberben egy munkanélküli, hajléktalan férfi összekuporgatta maradék apróját, és vett egy skandinávlottó-szelvényt, amivel 600 millió forintot nyert. A hír a külföldi sajtó figyelmét is felkeltette. “A hajléktalan magyar lottómilliomos, aki adományozni szeretne” címmel a brit The Guardian hosszas cikket közöl Andraschek Lászlóról.
A cikk írója egészen Győrig ment a riportért, ahol Andraschek László kalauzolta végig a hajléktalantelepen. A férfi élete a nyeremény után egy csapásra megváltozott, vett hat házat, és adakozni is szeretne. Mivel korábban maga is alkoholista volt, most feleségével, Anikóval egy hajléktalanokat és alkoholistákat segítő alapítványt szeretnének létrehozni, az Állj Mellém!-et.
“Amikor László hazajött és körbetáncolta a szobát, azt hittem, újból elkezdett inni – emlékezett vissza a felesége arra az ominózus napra. – Amikor kiderült, hogy nyert, és mennyit, sok idő kellett, míg felfogtuk. Tudtam, hogy mennyi 600, tudtam, mennyi a millió, de hogy mennyi a 600 millió, azt el sem tudtam képzelni.”

A férfi egy igen népes család hetedik, egyben legkisebb gyermeke, azt meséli a lapban, hogy harmincegy éves korában már alkoholista volt. “Anyámnak azt tanácsolta ekkor a testvére, tegyenek ki az utcára, különben sohasem fogok megváltozni. Ekkor lettem hajléktalan. Öngyilkos akartam lenni. Nem sikerült, mert a kötél elszakadt, az egyik lábamat amputálni kellett” – emlékezett vissza a több évtizeddel ezelőtti történetre László. Később összeszedte magát, és 1999-ben házasodott össze Anikóval.

Sokáig egy Győr melletti hajléktalantelepen éltek, akkor is, amikor megütötték a főnyereményt. “Több mint egy évig elmaradtunk a lakbérfizetéssel. Anikó egy kórházban dolgozott ápolóként, én önkéntes voltam egy alkoholistákat segítő csoportban, és közben újságot hordtam ki. Kettőnk összjövedelme 110 ezer forintot tett ki” – meséli a Guardian riporterének a férfi, aki azt is elmondta: többször is kikapcsolták az áramot és beszüntették a gázszolgáltatást. Az utolsó összekuporgatott pénzükből vették meg végül a nyertes szelvényt.

Anikó azt meséli: először házat béreltek Győr egyik előkelő negyedében, de hamar rájöttek, ez nem nekik való, ezért egy szerényebb környékre költöztek. “Az alapítványunkkal azokat szeretnénk támogatni, akik úgy érzik, már elvesztették minden emberi méltóságukat.” A házaspár élete egyenesbe jött, de nem úgy gondolnak a nyereményre, mint amit megérdemeltek. “Inkább úgy, mint egy csodára. A legutolsó pillanatban jött a segítség. Az élet gyönyörű” – vallják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top