Aktuális

Itt az új mozgalom: kedvesnek lenni egy idegennel

Végre egy mozgalom a közösségi oldalakon, melynek értelme is van: legyél te is kedves egy idegennel!

A kezdet: egy korsó sör
Dübörög a közösségi oldalakon a neknomination nevű játék, melynek lényege az, hogy valaki videót készít magáról, amint egy lélegzetvételre felhajt egy korsó sört, majd miután ezt megtette, megnevezi a személyt, akinek mindezt 24 órán belül utána kell csinálnia. Így adják egymásnak láncban a stafétát a résztvevők. Ahogy az lenni szokott, a játék menet közben már egyre inkább módosul, sokan nem állnak meg egy korsónál, hanem tölcséren át öntik magukba a sört, mások pedig vezetés közben készítik a felvételt, a játéknak ráadásul már több halálos áldozata is van.

Dél-Afrikában egy fiú módosított kissé a szabályokon
Egy johannesburgi srác, Brent Lindeque nem is elsősorban ezt a videóláncot, hanem inkább az általában öncélú és gyakran veszélyes közösségi játékokat elégelte meg: úgy gondolta, ideje lenne az ilyen megmozdulásokat valami értelmes dologra is felhasználni. Például arra, hogy tegyünk egymással valami jót. “Egy sört akárki fel tud hajtani… De kissé több erőfeszítés, ha csinálunk valami lenyűgözőt” – mondja, így aztán a játék szabályán a központi elemet megváltoztatta. Maradt a videó műfaja, megmaradt az is, hogy a felvétel végén 24 óra áll rendelkezésre utánacsinálni a feladatot, csak éppen ivás helyett a feladat az, hogy véletlenszerűen segítsünk valakinek.

Útnak indult a “kedvességmozgalom”
Elkészítette hát Brent az első videóját, melyen egy szendvicset, egy csokoládét és egy kólát ad az első szembejövő férfinak az utcán, majd felszólítja két barátját, hogy 24 órán belül készítsék el a saját felvételüket.

A felvétel mozgalommá nőtt, és bár még csak alig néhány hete indult el, máris több tízezren csatlakoztak hozzá a közösségi oldalakon. Sorra készülnek a hasonló videók. Leghamarabb ír és angol fiatalok csatlakoztak, legtöbben eleinte pénzt vagy vacsorát adtak az első rászorulónak, akit megláttak. A Random Act of Kindness vagyis a RAK Nomination aztán egyre többeket és egyre változatosabban ihletett meg.

Ezek a lányok például buszokra szállnak fel hatalmas csokor rózsákkal, hogy mindenkinek adjanak a csokorból egy-egy szálat, és ugyanígy virágot adnak az utcán járókelőknek sőt még a házfalon dolgozó munkásoknak is.

Egy fiatal srác a táskájából bögréket, teafiltert és egy kancsó forró vizet vesz elő, hogy teával kínálja meg a többi fiatalt, leginkább persze lányokat.

Két fiú úgy döntött, több feladatot is végrehajt, hogy minél több emberrel kedvesek lehessenek, többek közt kisgyerekeknek ajándékoztak léggömböt, és buszvezetőknek adtak csokoládét, megköszönve a munkájukat.

A videók száma napról napra nő. Van, aki egyszerűen csak kávéval ajándékoz meg valakit, mások hajléktalannak adnak kabátot vagy éppen kifizetik valakinek a parkolójegyét. A közös a felvételekben a sok mosolygó arc, a gyakran megdöbbent fogadtatás és a következtetés, hogy kedvesnek lenni legtöbbször nem kerül szinte semmibe. Magyar videót egyelőre nem találtunk, de alig várjuk, hogy rátaláljunk az első felvételre, melyet akár a RAK Nomination hivatalos Facebook oldalára is fel lehet tölteni.

 Még több videót nézhetsz a Zacc Caféblogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top