Aktuális

Ezentúl tudni fogjuk, mi áll a hivatalos papíron

Nincs több számunkra érthetetlen bírói határozat: az ítéleteket hamarosan oly módon fogalmazzák meg, hogy a jogi szaknyelvet nem értők is könnyen eligazodjanak benne.

A Kúria már elkészült a határozatok szerkesztéséhez útmutatóul szolgáló stíluskönyv első változatával. Ennek segítségével egyszerű, világos, érthető határozatok születhetnek majd, vagyis a magyartalan és szükségtelen szakzsargon – mint például az “eszközöl” vagy “levonásba helyez” – helyett hétköznapi kifejezések szerepelnek majd, a jogi hagyományokat tiszteletben tartva.

A Vígszínház dramaturgja is beszállt

A bírósági papírok megértésében a legnagyobb problémát általában a bonyolult mondatszerkezet, a zavaró szórend, a többszörös zárójelek, nehezen követhető utalások használata jelenti. Arra azonban továbbra is számítani kell, hogy a jogi szaknyelvet továbbra sem nélkülözhetik a bírói határozatok. A stíluskönyv összeállításában a jogászokon kívül jogi informatikusok, nyelvészek mellett még a Vígszínház dramaturgja is részt vett.

Mi nagyon várjuk, mikor érkeznek a mindenki számára könnyen megérthető ítéletek, és részünkről nagyon örülnénk annak, ha ennek példáján a közönség számára is készülne számlákat vagy banki szerződéseket értelmező kiadvány, mert olykor ezekhez is egy másik agyberendezés szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top