Aktuális

Erre számíthatnak a kivándorló fiatalok

A magyar fiatalok Hollandiában érezhetik magukat a legjobban, az angol kortársaik értékrendje áll hozzájuk a legközelebb. Bár a rendszerváltozás idején még talán nem is éltek, legjobban még mindig a volt szocialista országbeli kortársaikhoz hasonlítanak.

A kutatók arra keresték a választ, hogy milyen társadalmi, értékrendbeli környezetbe kerülnek az Y generáció – a ma 16–33 évesek csoportja – tagjai, ha kivándorolnak. Az ország elhagyása mellett döntő fiatalok – egyéb nehézségek mellett – a magyartól esetenként jelentősen eltérő értékrenddel szembesülhetnek, ami nemcsak a beilleszkedést, hanem az ottani életüket is megnehezítheti.

A célországokra jellemző újítókedv vonzó a magyar fiatalok számára, mivel az újdonságra való nyitottság tekintetében nem térnek el az ott élőktől. Úgy tűnik, hogy a magyar fiatalok összességében Hollandiában érzik magukat a legjobban, és Spanyolország értékrendje áll a legtávolabb tőlük – derült ki az ELTE Társadalomtudományi Kar Módszertani Kutatóközpontjának elemzéséből.

A célországok Y generációjával összevetve viszont a magyar Y generációsok sokkal fontosabbnak tartják az egyéni ambíciókat, mint a szolidaritást, és külföldi kortársaikkal összevetve már újítókedvben is lemaradnak mögöttük. Ebben sokkal jobban hasonlítanak a többi volt szocialista ország Y generációjába tartozókhoz. Az értékrend alapján a kortársak körében egy átlagos magyar Y generációba tartozó fiatal Nagy-Britanniában érezheti magát a legotthonosabban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top