Aktuális

Skóciában ünneplik, Szocsiban üldözik a melegeket

Sör überheteróknak, szabad út a melegházasságnak, és agresszív homofóbok. Miközben Skócia legalizálta a melegházasságot nagy társadalmi egyetértésben, Szocsiban, a téli olimpia helyszínén és egész Oroszországban sokan üldözik a melegeket.

Csókot váltó férfipár, a kezükben egy „Köszönjük” feliratú táblával. Senki sem dobálja őket paradicsommal, senki sem fintorog a háttérben, sőt mosolyognak. Egy meleg pár ünnepli a skót parlament döntését, amely elsöprő többséggel megszavazta a házasságkötés lehetőségét, legalizálta a melegek közötti házasságot.

fotó:Russell Cheyne / Reuters
Fotó: Russell Cheyne / Reuters


„Végre valóban egyenlővé teszi az embereket, hogy a házasság már nem csak férfi és nő között legális” – mondta Jim Eadie parlamenti képviselő. A katolikus egyház Skóciában sem ért egyet a melegházasság gondolatával, de nem is kényszerítik az egyházi vezetőket arra, hogy az azonos nemű párok ceremóniáit engedjék be a templomokba. Persze ha csatlakoznának, azt örömmel veszik – nyilatkozta több skót politikus. Az első skót meleg pár valószínűleg ősszel házasodhat össze. Az Egyesült Királyságból már csak Észak-Írországban nem legális az azonos neműek közötti házasság, valószínűleg nem mostanában kerül napirendre ott ez a téma.

Eközben Szocsiban

Ha a melegek elfogadásáról van szó, azért mi, magyarok sem állunk olyan jól, az oroszoknál pedig kifejezetten tragikus a helyzet. Miközben a világ országai sorra legalizálják a melegházasságot, náluk tavaly nyáron fogadtak el egy törvényt, amely betiltotta a „homoszexualitással kapcsolatok reklámozását” – az indok: a 18 év alattiak védelme. Magyarul, ha valaki nyíltan vállalja homoszexualitását, pénzbüntetésre vagy rosszabbra számíthat.

Egy skót sörmanufaktúra ironikus gesztusként egy rekesz „A nevem Vladimir” fantázianevű sört küldött a Kremlbe Putyinnak. A sör mellé pedig azt írták: kifejezetten überheteró fogyasztóknak szánják az italt, főleg olyanoknak, akik félmeztelenül ülik meg a lovat – utalva ezzel Putyin híres-neves pózolására.

„A nevem Vladimir” sör reklámplakátja
Forrás: Twitter

„Minden meleg szurkolót szívesen látunk” – nyilatkozta korábban a BBC-nek Szocsi polgármestere, de mondjuk szerinte nincsenek is a városban melegek. Januárban pedig maga Putyin mondta azt, hogy nyugodtan menjenek a melegek szurkolni Szocsiba, csak hagyják békén a gyerekeket – „elegánsan” összemosva ezzel a pedofilokat és a melegeket –, végtelen tudatlanságról téve tanúbizonyságot. A Human Right Watch nemzetközi jogvédő szervezet közben megdöbbentő videókat tett közzé arról, hogyan bántalmazzák és alázzák meg a homoszexualitásukat nyíltan vállalókat Oroszországban.

Így szól tehát az üzenet: „Ne propagálja senki a homoszexualitást!” – ám felmerül a kérdés, valakinek a puszta létezése lehet propaganda? Egy zászló, egy transzparens vagy egy felvonulás propaganda? Nem, hiszen nem a nemiségről vagy bármilyen szexuális szokás gyakorlásáról szól, kizárólag a szexuális vonzalmon alapuló megkülönböztetésre, előítéletekre és egyenlőtlenségre hívja fel a figyelmet. Arra, hogy vannak emberek, akik csak azért nem vállalhatnak közösen gyermeket és  élhetnek együtt másokkal egyenrangú módon, hivatalosan azzal, akit szeretnek, mert az átlagtól eltérő a szexualitásuk – noha ezzel senkinek semmilyen kárt nem okoznak. Propaganda az, ha valaki nem titkolja el azt, ami az élete, személyisége fontos része, és nem játszik ország-világ előtt hamis szerepet csak azért, hogy ne szólják meg, röhögjenek rajta vagy épp megverjék? Mondjuk megfogja a párja kezét az utcán? Propaganda az, ha megcsókol valakit? Ilyesmi igen ritkán fordul elő, mert a melegek nagy része igenis tekintettel van mások érzékenységére, még akkor is, ha annak semmi jogalapja nincs, vagy túlzó – hiszen heteró párok is kifejezhetik szeretetüket az utcán, és persze azt is csak egy határig tartjuk ízlésesnek. 

Propaganda az, amivel hatást lehet gyakorolni, amivel meg lehet változtatni valakinek a beállítódását. Az, hogy melyik nemhez vonzódunk, nem tartozik a befolyásolható jellemzők körébe.

Az olimpia előtt a világ tizenkilenc nagyvárosában pont ezek miatt és a melegeket hátrányosan megkülönböztető orosz törvény miatt tiltakoznak. Mint hangsúlyozzák: pont az olimpia eszméjével mennek szembe ezekkel a kirekesztő törvényekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top