nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Ezektől tartanak a magyar fiatalok

Ezektől tartanak a magyar fiatalok

A bizonytalan jövő, az egzisztenciális gondok és a céltalanság egyaránt aggasztják őket.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A nyolcezer 15 és 29 év közötti magyar fiatal megkérdezésével készült reprezentatív felmérésben a résztvevők maguk jelölhették ki korosztályuk legégetőbb problémáit. A felsoroltak között az egzisztenciális gondok és a jövő bizonytalanságára utaló félelmek vezetnek: kiemelkednek a munkanélküliséggel, az elhelyezkedési nehézségekkel (25 százalék említette), a létbizonytalansággal (22 százalék), valamint a pénztelenséggel, elszegényedéssel (16 százalék) összefüggő aggodalmak – derült ki a Kutatópont piackutató cég 2012-es kutatásának eredményéből.

Az alkohol is a listán

Sorrendben az öt legnagyobb problémának a megkérdezettek a bizonytalan jövőt, a munkanélküliséget, a létbizonytalanságot, a céltalanságot és a pénztelenséget tartották. A fiatalok megítélése alapján a drog a hatodik, az alkohol pedig a tizedik legfőbb problémájuk. A létbizonytalanság érzete a megyei jogú városokban érte el a legmagasabb értéket, a kilátástalan jövőtől leginkább a városban élők tartottak, míg a községekben élők számára a munkanélküliség jelentette a legnagyobb problémát.

Az egyetemisták körében kiugróan magas volt azok aránya, akik a céltalanságot és a munkanélküliséget azonosítják az ifjúság legégetőbb problémájaként, míg a drogok és az alkohol említése a legfeljebb nyolc osztályt végzettek körében a legmagasabb. A létbizonytalanság említése a szakmunkásképzőben megszerzett bizonyítvánnyal rendelkezők esetében kiugró.

Pesszimistán a gazdaságról

A fiatalok mind a múltbéli, mind a jövőbeli gazdasági helyzetet döntően negatívan értékelték. Háromnegyedük szerint romlott, minden tizedik válaszadó szerint nem változott, és csupán minden századik szerint javult a gazdasági helyzet az elmúlt tíz évben. 58 százalékuk szerint a gazdaság teljesítménye a jövőben romlani fog, 18 százalékuk szerint nem változik, és alig 7 százalékuk vár javulást.

A válaszadók a saját életszínvonaluk alakulását illetően is borúlátóak voltak: családja anyagi helyzetéről 51 százalék vélekedett negatívan, 23 százalékuk szerint nem változik, míg 9 százalékuk szerint a helyzet javulni fog. A jelenlegi életszínvonalukkal a megkérdezett fiataloknak csupán 17 százaléka volt elégedetlen, 39 százalékuk bizonytalan, míg 44 százalékuk elégedett.

Megosztás Facebookon