nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Téli olimpia, pálmafákkal – mit hozhat Szocsi?

Téli olimpia, pálmafákkal – mit hozhat Szocsi?

"Hot. Cool. Yours." Így szól a február 7-én kezdődő téli olimpia hivatalos jelszava, amelyet kétféleképpen fordíthatunk magyarra: "Menő. Laza. A tiéd.", esetleg "Rázós. Rideg. A magáé." Hogy melyik a helyes értelmezés, Szocsiban kiderül, az előzetes aggodalmak alapján mindenesetre az utóbbi változatra is van esély. Olimpiai gyorstalpalónkban összefoglaltuk, amit előre tudni érdemes.
Avatar
Csillag Péter
f Ajánlom

Amíg a norvégok, az osztrákok vagy a finnek görcsbe rándult gyomorral izgulják végig a téli olimpiát, a magyar néző nyugalmát semmi sem fenyegeti: az ország még sohasem nyert aranyérmet a téli játékokon, érmet is utoljára 1980-ban, az ezüstöt szerző Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros révén.

Már az is kisebb csoda lenne, ha a maroknyi magyar résztvevő valamely versenyszámban pontszerző helyet csípne el Szocsiban, amint sikerült 2010-ben, Vancouverben a rövidpályás gyorskorcsolya női váltónak (5. hely) és Huszár Erika gyorskorcsolyázónak (1500 méteren 6. hely). A téli sportok szépségét persze így is lesz alkalmunk megcsodálni, az oroszországi helyszín ráadásul különleges színezetet ad az eseményeknek. Nem biztos, hogy pozitív értelemben.

Fürdőruhás síelés

Párduc, jegesmedve, nyuszi
Három hivatalos kabalafigurája is lesz a 2014-es téli olimpiai játékoknak, a több fordulós és számos vitával kísért kiválasztási folyamat végén a közönség szavazatai döntöttek a hópárduc (28 százalék), a jegesmedve (18 százalék) és a nyúl (16 százalék) mellett.

Érdekesség, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök végig határozottan kampányolt személyes kedvence, a hópárduc oldalán, és rossz néven vette, hogy a második és a harmadik helyezettet is „szentesítették”. A paralimpiai játékok jelképének egy fénysugáralakot és egy hópehelyfigurát választottak.

A helyszínválasztással szemben az első és meglehetősen logikus aggály ez volt: miért egy nyári üdülőövezetbe viszik a hó- és jégsportok csúcsversenyét?  Tény, soha még téli olimpiát ilyen meleg helyen nem rendeztek (újabb értelmezési lehetőség a szlogenben szereplő „hot” szóra). A Fekete-tenger keleti partvidékén februárban a hőmérséklet gyakran 10 Celsius-fok fölé megy, és a pálmafák valóban nem tartoznak a játékok megszokott díszletei közé. „Legközelebb Etiópiába viszik a téli olimpiát?” – hőbörgött egy hozzászóló az interneten, de a kritika csak részben állja meg a helyét: a Kaukázus közeli magaslatai és Krasznaja Poljana ideális helyszínei a havat igénylő versenyszámoknak.

Ott van például a Vörös-hegy, a sí- és hódeszkaszámok egyik színhelye, amelyen vastag hó ül – meg egy régi átok. A cserkeszeké: a Kubány folyó felső folyásánál élő népcsoport kilencven százaléka odaveszett az oroszokkal vívott, másfél évszázaddal ezelőtti háborúban, egy csoportjukra az említett hegyen támadtak rá 1864-ben, kiömlött vérük adta a hegy nevét. A feledésbe merült esetről rég nem beszélne senki, ha a mai cserkeszek nem támadták volna az első naptól kezdve a téli olimpia tervét, és támogatásuk feltételeként ne követeltek volna egyértelmű bocsánatkérést Oroszországtól a 19. századi népirtásért.

Türelem, türelem!

Semmi ínyenckedés!
Nem a gasztronómiai erőfitogtatás, hanem a kockázatok elkerülése vezérli a szocsi olimpia szakácsait, akik különlegességek helyett inkább egyszerű ételeket készítenek a sportolóknak. Széles kínálatból lehet válogatni viszont a nyitófogadáson, a résztvevők leveseket, halas, húsos és zöldséges fogásokat is választhatnak, de a tradicionális Olivier-salátát, vagyis orosz hússalátát is meg lehet kóstolni.  

Amint a Spiegel cikke rámutatott, az olajfaágas olimpiai eszme, a népek békés barátsága kevés helyen szorul annyira háttérbe, mint Szocsi régiójában, ahol például a szomszédos csecsen háborúk emléke sem múlt el nyomtalanul. Lehet ez ügyben „Oroszország kulturális sokszínűségéről” is beszélni, ahogyan olvasható például a hivatalos honlapon, ám érthető a nyugatiak óvatossága. Nem véletlen, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megszólalásaiban elsősorban a biztonságról beszélt, és az sem, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetett a terrorakciók kockázatára, a helyi titkosszolgálatok mellett az FBI is végig jelen lesz a versenyek idején.

Semmit sem tiltunk be, senkit sem viszünk el. Nyugodtak lehetnek, nem kell feszengeniük” – ezt is Putyin mondta, üzenve azoknak, akik a szocsi játékok előtt a melegek jogaiért aggódnak. Ez a téma az esemény másik Achilles-sarka; a világ nehezen fogadja el Oroszország viszonylag szigorú törvényeit, amelyek például tiltják és büntetik a homoszexualitás „népszerűsítését”, ide értve a különböző felvonulásokat. Az elhatárolódás egyik megnyilvánulása a csendes diplomáciai bojkott, mások mellett Barack Obama amerikai elnök, Stephen Harper kanadai miniszterelnök és Francois Hollande francia elnök sem kívánja meglátogatni a rendezvényt ilyen környezetben.

Pénz nem számít

Pedig áldozatot bőven hozott Oroszország, a kezdetben meghatározott 12 milliárd dolláros költségvetés például utólag úgy hat, mintha az illetékesek harminc forinttal a zsebükben indultak volna el kenyeret vásárolni – a számláló jelenleg 51 milliárd dolláron áll. Minden idők legdrágább téli olimpiája lesz az idei, pénz nem számított, a rendező ország kezdettől fogva presztízskérdést csinált a világeseményből, ám az említett bökkenőket érzékelve kérdéses, hogy a nagyközönséghez eljut-e a reklám üzenete.

A 88 jelen lévő nemzet 2500 versenyzője bizonyosan méltányolja az erőfeszítéseket, a Dominikai Köztársaság, Málta, Paraguay, Kelet-Timor, Togo, Tonga és Zimbabwe képviselői mindenképpen. Ők először látnak téli olimpiát, és sokan közülük telet is. Már ha elég messze mennek Szocsi üdülővárosától.

De lássuk most inkább hazai kedvenceinket!

13 Fotó megtekintése

Szocsi büszkeségeink

Akit háromévesen síelni tanít édesapja a semmeringi pályán, ne csodálkozzon, hogy 21 évesen már 26-szoros egyéni országos bajnoknak vallhatja magát alpesi síben, és a szocsi téli olimpiára készül. Farkas Norbert nem is csodálkozik, nyilatkozataiból kitűnik, tisztában van képességeivel, és büszke az eredményeire.
Még több +
Közösségi oldalán rendszeresen beszámol a sikereiről, a havas lejtőkről készült fényképei pedig globális síkalauzként is szolgálnak. <a href="https://www.facebook.com/FarkasNorbertalpesisi " target="_blank">Aki az ausztriai mellett a chilei, iráni vagy izlandi pályák hangulatára is kíváncsi, csak kattintgasson!</a> Meg az is, aki szeretné megnézni, ahogyan az 1997-es felvételeken a magabiztosan sikló – de a száguldó snowboardosok miatt azért lopva hátra-hátrapillantgató – ötéves csodagyereket bámulják a síelő nénik és bácsik.
Még több +
Nem szeppent meg akkor sem, később sem, hiába, a csúcsokon el is kél a bátorság, tavaly például a macedón hegyekben a rátámadó vad kutyákat „szelídítette meg”. Persze könnyű neki, van miből erőt merítenie: ami Popeye-nek a spenót, a fiatal sízőnek saját bevallása szerint a nagymama-féle sült hús és a limonádé.
Még több +
„Az élet osztja a pofonokat rendesen. Tudom, hogy nemcsak nekem, mindenki másnak is, akik ugyancsak megfutották a szintet, mégis azt mondják nekik, felejtsétek el, hogy az országotok zászlaja alatt bevonultok az olimpia megnyitójára.” Ha valaki kételkedne Lykovcán Tóth Ágota elhivatottságában, <a href="http://agota-toth.blogspot.hu/ " target="_blank">olvassa el 2013. november 18-i blogbejegyzését, amely fájdalmas őszinteséggel tárja elénk a 26 éves gyorskorcsolyázó küzdelmeit, vívódásait. </a>
Még több +
Akkor úgy tűnt, harmadszorra is lemarad nagy álmáról, a téli olimpiáról, aztán január 14-én megkapta a meghívót a magyar csapat hivatalos fogadalomtételére. „Minden porcikám boldog, és mosolyog”, írta. A cink.hu már azt találgatta, vajon jut-e neki a meteordarabbal díszített aranyéremből. Az olimpia idejére esik ugyanis az egy éves évfordulója annak, hogy <a href="http://www.hir24.hu/netturi/2013/02/15/videok-az-orosz-meteorrobbanasrol/ " target="_blank">Cseljabinksz mellett becsapódott egy meteor</a>, ezért azon a napon, február 15-én olyan különleges érmeket kapnak a sportolók, amikbe a meteor egy darabját is beledolgozzák. A hivatalos csapathirdetésig viszont még Lykovcán Tóth Ágota részvétele sem biztos.
Még több +
Saját honlapján azt írja magáról Miklós Edit, hogy szinte április 1-jén született (1988. március 31-én), ám szó sincs róla, hogy bolondos lenne. Fokról fokra tör a céljai felé, és tavaly év végén, a magyar síelés történetének legkiemelkedőbb eredménye, a Val d’Isere-ben rendezett világkupán elért 12. helyezése után azt mondta terveiről: „Karácsonyra hazautazom Csíkszeredába, szilveszter előtt visszatérek Ausztriába, addig is megőrzöm ezt az érzést a lábaimban.”
Még több +
A Székelyföldről származó síelő sokáig román színekben versenyzett, 2010-ben vette fel a magyar állampolgárságot, és a következő évtől már Magyarországot képviseli. Vagány lány, aki hobbibúvárként a vizet nem csupán hó formájában kedveli. Legfőként mégsem a mélybe, hanem a magasba vágyik – álma, hogy egyszer kipróbálja a tandemugrást.
Még több +
Ha meg kellene nevezni a hazai rövidpályás gyorskorcsolyázás királynőjét, alighanem Heidum Bernadettre esne a választás, aki 2008 óta menetrend szerint minden évben megkapta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől a kategóriában az év legjobbja címet. A 25 éves újpesti lány váltóban és egyéniben is érmek sorát nyerte meg az Európa-bajnokságokon és az Universiadékon, hitvallása pedig így szól: „Szeretem a sebességet, az adrenalint és mindent, ami ezzel a sporttal jár.” Szinte keresi a veszélyt, a kihívást: a gyorskorcsolya mellett a szintén nem Hamupipőke-sportágnak számító pályakerékpárt is kipróbálta.
Még több +
Mellette édesapja, Heidum Ferenc minden megtanult a sportok biztonságosságáról. „A kerékpárnál a betonteknő nem túl biztonságos, ráadásul a versenyzők lába be van szíjazva, a bicikli pedig örökhajtós, így rengeteg veszélyt rejt. A gyorskorcsolyázásnál szintén nem jó esni, még jobban kell óvni a versenyzőt a véletlen vágásoktól, hiszen pengeélesek a korcsolyák, kisebb hozzáérés is nagy sérülést okozhat.” Pedig ha jobban megvizsgáljuk, az ő felelőssége is kimutatható abban, hogy így alakult lánya élete: kellett neki levinnie a hétéves Bernadettet és nála két évvel idősebb nővérét, Petrát annak idején a Műjégpályára. Az eredményeket elnézve tudjuk a választ: kellett.
Még több +
Ahogyan az alpesi síző Miklós Edit, a szintén csíkszeredai Szőcs Emőke is Románia sportolójaként indult a versenyeken, mígnem a 2010-es vancouveri téli olimpia előtt sérelem érte: egy nála alacsonyabban rangsorolt biatlonistát neveztek helyette. A keserűség elhatározásra sarkallta, átállt a magyarokhoz, vagy ahogy ő fogalmazott az Origónak: „Persze, hogy motivált, hogy ha ti így, akkor majd én megmutatom máshogy.”
Még több +
A 28 éves lány megszólalásait jellegzetes székely nyelvezete színesíti, van abban valami kedves báj, ahogy a sílövő következetesen szaladásnak mondja a futást. Foglalkozását a természet is elárulja, világoskék szemében mintha jeges hókristály szikrázna, a téli környezet direkt jól áll neki. <br/><br/>„Az iskolában megkérdezték, hogy ki szeretne síelni, én jelentkeztem, és ott ragadtam” – mondja a kezdetekről, hozzátéve, hogy a sífutásban mutatott kiemelkedő tehetségét kicsit háttérbe szorította azzal, hogy a lövést is mellétette. A fejlődést jelzi, hogy a szocsi olimpiára már elsősorban biatlonistaként készült, a sífutást csupán pótszámként jelölte meg.
Még több +
„Szabó Milán vagyok, egy hazámban nem túl népszerű és közismert sportágat, a sífutást űzöm” – mutatta be magát a MOB honlapján a 23 éves sportoló, és egyet kell értenünk vele. Magyarország semmiképpen sem nevezhető sínagyhatalomnak, már Petőfi megmondta a sípályákról: „Tán csodállak, ámde nem szeretlek, s képzetem hegyvölgyedet nem járja”.
Még több +
Az alföldi nemzet jeles sífutójától tehát már az is nagy merészség, hogy kijelentette, a százhúsz fős mezőnyben megcélozza a hatvanadik helyet. Ösztönzést jelenthet neki, hogy a „Köszi, anyu” kampány jóvoltából szüleit és testvérét is magával viheti Szocsiba. De vajon tényleg ösztönzést jelent ez neki? „Egyrészt hatalmas motiváció, másrészt teher a sportoló számára, hogy ha már ilyen lehetőség adódott, mindent meg kell tennie, hogy a verseny jól sikerüljön.”
Még több +

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon