Aktuális

Disznótoros finomságok

Igazi téli program a disznóvágás. Hernyák Tomi és Ruprecht László megmutatják, ők mit készítenek a friss karajból, hurkából vagy éppen sonkából, és a disznóvágáskor kínált szilvalekváros kakaós csiga receptjét is megosztják velünk.

Csevapcsicsa ajvárral

Disznótoros finomságokHozzávalók 4 személyre:
• 75 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen (aki hozzájut, tehet bele 25 dkg bárányhúst is)
• 6 gerezd fokhagyma
• 1 mk szódabikarbóna
• só, bors
• 2 tk pirospaprika
• 3 ek zsír

Az ajvárhoz:
• 1 kg kápia paprika
• 70 dkg padlizsán
• 1 fej lila hagyma
• só, bors
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 szál rozmaring
• 0,5 dl olívaolaj
• 2 db paradicsom

Az ajvárhoz 200 ˚C-os sütőbe tesszük az egész padlizsánokat, majd 8 perc után mellétesszük a paprikákat. Amikor a padlizsán megpuhul, és a paprika héja szinte megfeketedik, kivesszük a sütőből. Tálba tesszük őket, folpackkal letakarjuk, majd pár perc után lehúzzuk a héjukat, a paprika magját is eltávolítjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, a magokat is eltávolítjuk. A finomra vágott lila hagymát kevés olívaolajon kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított zöldségeket, az apróra vágott rozmaringot, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, az olívaolajat és a paradicsomot. Kb. 2 órán keresztül főzzük, míg krémes állagú lesz. Steril üvegekbe tesszük, száraz dunsztba helyezzük 2 napra, míg lassan kihűl. (Körülbelül 5-6 darab 2 dl-es üvegnyi lesz belőle, száraz, hűvös helyen bontatlanul akár 1 évig is eláll.) A csevapcsicsához a darált húsokat összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zsírt, a fűszereket és a szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk, és hűtőben legalább fél napig pihentetjük, majd vizes kézzel hengereket formázunk belőle, és serpenyőben vagy grillrácson megsütjük. Az ajvárral kínáljuk.

Sertésszűz szalonnás ceruzababbal

Disznótoros finomságokHozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertésszűz
• só, bors
• 5 dkg vaj
• 1 ek olívaolaj
• 10 dkg füstölt húsos szalonna
• 60 dkg ceruzabab

A húst megtisztítjuk, besózzuk. Felforrósított serpenyőben egy kanál vaj és az olívaolaj keverékén minden oldalát fél-fél percig elősütjük. Tepsibe tesszük, és 200 ˚C-ra előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük. Lekapcsoljuk a sütőt, és nyitott ajtónál további 10 percig pihentetjük a húst. Közben a megmosott ceruzababot forró sós vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük. A maradék vajon kicsit lepirítjuk a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett ceruzababot. Összeforgatjuk, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a felszeletelt hús mellé tálaljuk.

Sajtos burgonyakrémleves sonkachipsszel

Disznótoros finomságokHozzávalók 4 személyre:
• 2 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 kis csokor petrezselyem
• néhány babérlevél
• 40 dkg burgonya
• 1 szál friss rozmaring
• 10 dkg érlelt sajt
• 2 dkg vaj
• só, bors
• csipet szerecsendió
• 8 dkg füstölt sonka nagyon vékony szeletekre vágva

A répákat, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd 1,5 liter vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a babérlevelet. 1 óra múlva leszűrjük. A megmosott burgonyát egy másik lábosban héjastól puhára főzzük, majd meghámozzuk, és összetörjük a finomra vágott rozmaringlevelekkel. A leszűrt alapléhez keverjük a burgonyát, a kis vajat és a lereszelt vagy apróra vágott sajtot, majd alapos kevergetés mellett, lassú tűzön összeforraljuk. Minél intenzívebb ízű sajtokat választunk, annál ízletesebb, izgalmasabb lesz a levesünk. A főzés végén sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. A vékonyra szeletelt füstölt sonkát zsírpapírra tesszük, 80-100 ˚C-os sütőben 1-1,5 óra alatt kiszárítjuk, és tálaláskor a leveshez adjuk.

Konfitált malacoldalas újhagymás gombával

Disznótoros finomságokHozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg malacoldalas
• só
• 80 dkg sertészsír
• 3 db babérlevél
• 1 fej fokhagyma
• 2 szál rozmaring
• 2 szál kakukkfű
• 4 szál újhagyma
• 60 dkg erdei gomba
• ek. olívaolaj és vaj

A malacoldalast besózzuk, és egy magasabb falú tűzálló edénybe tesszük. Ráöntjük a felmelegített zsírt, elhelyezzük mellette a fűszernövényeket és a félbevágott fokhagymafejet. 2-3 óra alatt 100 ˚C-os sütőben készre konfitáljuk. A gombákat és az újhagymát megmossuk, feldaraboljuk, és felforrósított serpenyőben az olívaolaj és a vaj keverékén készre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd tálaláskor a felszeletelt oldalas mellé halmozzuk.

Hurka kelkáposztás krumplipürével

Disznótoros finomságokHozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg véres hurka
• 80 dkg burgonya
• só, bors
• 20 dkg kelkáposztalevél
• 15 dkg vaj

A hurkát megszurkáljuk, tepsibe tesszük, és 35-40 perc alatt megsütjük. Közben a burgonyákat megtisztítjuk, feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A leszűrt burgonya vizében leforrázzuk a csíkokra vágott kelkáposztaleveleket, majd azokat is leszűrjük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rátesszük a kelkáposztát és a burgonyát, sóval, borssal ízesítjük és egy burgonyanyomó segítségével összetörjük, majd az egészet összekeverjük és a hurkákkal együtt tálaljuk.

Karaj hagymás krumplisalátával

 
Disznótoros finomságokHozzávalók 4 személyre:
• 1,5 kg bordacsontos sertéskaraj
• só, bors
• fél dl olívaolaj
• 1 kg burgonya
• fél dl ecet
• 3 db babérlevél
• 2 szál újhagyma
• fél csokor petrezselyem

A bordacsontos karajt durva sóval és frissen őrölt borssal bedörzsöljük, 1 órát állni hagyjuk, majd minden oldalát forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Tepsibe téve 250 ˚C-os sütőben 15 percig sütjük, majd 160 ˚C-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, további 20-25 percig sütjük, majd 15 percig langyos helyen pihentetjük. Közben a megtisztított burgonyát felkarikázzuk, annyi sós, ecetes, babérleveles vízben megfőzzük, amennyi ellepi. A babérleveleket eltávolítjuk, a burgonya ¾ részét kiszedjük, félretesszük, és hagyjuk kihűlni. A maradék burgonyát beleturmixoljuk az ecetes főzőlébe, majd azt is kihűtjük, és a félretett burgonyához öntjük. Belekeverjük a felkarikázott újhagymát és az aprított petrezselymet, majd a hússal kínáljuk.

Szilvalekváros kakaós csiga

Disznótoros finomságokHozzávalók 30 kisebb darabhoz:
A tésztához:
• 60 dkg búzaliszt (BL55)
• 5 dkg friss élesztő
• 3 dl tej
• 10 dkg vaj
• fél teáskanál só
• 2 ek. kristálycukor
• 2 tojás + 1 a kenéshez

A töltelékhez:
• 10 dkg vaj
• 3 ek kristálycukor
• 8 tk holland kakaópor
• 6 ek kenhető állagú szilvalekvár

A tésztához a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen pár perc alatt felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, a tojást és az élesztős keveréket, majd kidagasztjuk, míg elválik az edény falától. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre téve 40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára tesszük, és kb. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral. A vajat egy tálban kihabosítjuk, hozzáadjuk a kakaót és cukrot, alaposan elkeverjük. A masszát egyenletesen a lekváros tésztára kenjük, majd feltekerjük. 2 cm széles szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percig pihentetjük, majd megkenjük a felvert tojással. 200 ˚C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

 

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top