Aktuális

Karácsonyfa 2.0

A legtöbbünknél még áll a karácsonyfa. Aki díszített, ráadásul nem mű-, dézsás vagy visszaváltható fenyőt, az most nemsokára kénytelen lesz "vérengzeni", az eddig körülrajongott, csodált egykori élőlények többsége dicstelenül végzi az aszfalton, lecsupaszítva, kukák tövében heverve. De talán van jobb megoldás...

Január 6-a vízkereszt napja. Bár sokan még „kitartanak” pár hétig, a legtöbben ilyenkor szedik le a karácsonyfát, és így vagy úgy, meg is szabadulnak tőle. Legtöbben minden évben merengünk egy kicsit azon, milyen szomorú is a látvány, ami ilyenkor fogad minket reggelente, noha a dolog flottul működik: Budapesten például 261 helyen szedik össze a fákat, hogy aztán nagy részüket újrahasznosítsák. Azok, akik köszönik szépen, nem szeretnének élni a lehetőséggel, többek között az alábbi, alternatív megoldások közül választhatnak.

1. Szobanövénykaró

Fenyőfánk egyes ágaival prímán kitámaszthatjuk lekonyuló szobanövényeinket.

2. Égetés

Kolléganőnk egy cserépkályha boldog tulajdonosaként azt meséli, hogy ő bizony nem rest tüzelőanyagnak használni a fenyőfáját. Sőt, némely segítőkész szomszédja zsákban viszi át neki a metszőollóval darabokra vágott fenyőgallyat. Tény, ezeket inkább kiegészítésként használja a meglévő tüzelőanyagai mellé, viszont határozottan spórol vele, ráadásul a levegő ilyenkor megtelik a kellemes fenyőgyantaillattal.

3. Menedékhely madaraknak

Kerttulajdonosok előnyben! Talppal együtt vagy fejjel lefelé fordítva elég, ha egyszerűen kitesszük a fát a kertbe, hogy a madarak a zord időjárás elől menedékhelyet találjanak rajta. Madárcsalogatás céljából fűzhetünk rá popcornláncot, és akaszthatunk rá magokból készített korongokat is: a teraszos madáretető kicsit olyan, mint nekünk a romkocsma.

Karácsonyfa 2.04. Virágágyások szélére

Szintén kertgazdáknak, valamint lelkes ezermestereknek javasolt újrahasznosítási mód, ha a fa törzsét egyenletes korongokra daraboljuk, hogy aztán például virágágyások szélét díszítsük szemet gyönyörködtető módon. Valahogy így:

5. Potpourri

Ki mondta, hogy karácsony után le kell mondanunk a fenyőillatról, vagy hogy a lehullott tűleveleknek feltétlenül a porszívóban kell végezniük? Íme, egy könnyen elkészíthető potpourrirecept:

  • 6 csésze zöld fenyő tűlevél
  • 2 csésze fenyőkéreg, apró darabokra törve
  • 2 csésze szárított narancshéj
  • 1 csésze szárított csipkebogyó
  • 1 csésze száraz rózsaszirom
  • 1 csésze, apróra tört fahéjrúd
  • 15-20 csepp fenyőolaj

Az összetevőket egy zárható üvegedénybe tesszük, és néhány hétig lefedve állni hagyjuk. Hetente egyszer összerázzuk.

Karácsonyfa 2.0
… vagy amit akartok
Vízkeresztkor a nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek: a hagyomány szerint a háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa tett első csodát a kánai menyegzőn. Általában január 6-ához kötik, bár a római katolikus egyházban sok helyen a legközelebbi vasárnapra tolják el az ünneplést. Régebben otthon az állatokat ezen a napon szenteltvízzel itatták, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, illetve az emberek a szenteltvizet magukra locsolták, szintén betegség vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon. Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja, és a farsang kezdőnapja. Újabb szokás szerint ilyenkor bontják le a karácsonyfát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top