Aktuális

Egészségtelen a levegő Budapesten és Miskolcon

Több településen is emelkedett a szálló por koncentrációja a levegőben, ezért vasárnap négy város – köztük Budapest – levegőjét is egészségtelennek minősítették. A fővárosban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) térképe alapján ugyan sehol sem veszélyes mértékű a légszennyezettség, de Budapesten, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő. Pécsett viszont javult a helyzet, ott már csak „kifogásolt” minősítésű a levegő.


Ugyancsak a kifogásolt szintet jelentő zöld színnel jelölték Dunaújvárost, Kazincbarcikát, Oszlárt, Nyíregyházát, Esztergomot és Székesfehérvárt. A többi helyen elfogadhatónak minősítette a levegőt az OKI.


A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).
 Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.


Budapesten szmogriadó

A Főpolgármesteri Hivatal vasárnapra virradó éjszaka közölte, hogy a szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.


A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a veszélyeztetett népességcsoportok: a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok. A hivatal azt javasolja, hogy elsősorban az e népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, illetve a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top