Aktuális

2013: az év nagy női pillanatai

Több jelentős hírmédium is összeállította az "Év feminista pillanatainak" listáját. Szerencsére évről-évre egyre hosszabb azoknak az eseményeknek a sora, amiből szemezgethetünk.  Íme, a mi listánk: erre lehettünk büszkék 2013-ban.

1. Angela Merkel harmadszorra is kancellár lett
Pártjával megnyerte a választásokat Németországban, és december közepén megalakult a kancellári tisztséget 2005 óta betöltő Angela Merkel harmadik kormánya. A kancellárral együtt hat nő dolgozik a tizenhat fős kabinetben. A védelmi tárcát most először vezeti nő Németországban, a szintén kereszténydemokrata Ursula von der Leyen, aki egyébként hétgyermekes édesanya.

2013: az év nagy női pillanatai

2. Sheryl Sandberg megjelentette az év “feminista bibliáját”
A magyarul Dobd be magad! címmel megjelent könyvében a Facebook ügyvezető igazgatója azt javasolta a nőknek, hogy merjenek többet vállalni és teljesíteni a munkahelyükön, és arra biztatta a férfiakat, hogy teljesítsenek többet otthon. Anyaság és karrier a „szupernőség kényszere” nélkül. Önvallomás és karriertanácsadás egyben. Az év egyik legnagyobb könyvslágere lett annak ellenére, hogy számos helyen jelentek meg elemzések és viták a Sandberg állításai nyomán.

3. Angelina Jolie szót kapott az ENSZ Biztonsági Tanácsában
A színésznő a háborús nemi erőszak elleni fellépésre szólította fel a testületet, “A nemi erőszak háborús fegyver (…), a biztonság elleni fenyegetés. Következésképpen feladatuk a nemi erőszak elleni fellépés” – jelentette ki Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete a Biztonsági Tanács előtt mondott beszédében. A színésznő kifogásolta azt is, hogy a világ egyelőre nem tekinti elsődlegesen fontosnak a háborúkban elkövetett nemi erőszak kérdését.

2013: az év nagy női pillanatai

4. Szenátornők akadályozták meg a világgazdaság összeomlását
Az USA Szenátusában három republikánus szenátornő kezdeményezésére kétpárti egyeztető bizottságot hoztak létre az amerikai kormányzat újraindítása keretfeltételeinek meghatározására. Nagyon úgy festett, hogy ha nem lesz megállapodás az ideiglenes költségvetésről és az adósságplafonról, akkor csődöt jelenthetnek. A nők összefogtak és nekiláttak megoldást és konszenzust keresni. A végső határidő előtt egy nappal a demokraták és a republikánusok megegyeztek a továbblépéshez szükséges keretfeltételekről. A tizenhárom fős testületben hét-hat volt a férfak és a nők aránya, miközben az amerikai törvényhozás felsőházában alig húsz százaléknyi nő kapott helyet, és republikánus párti nő szenátor pedig összesen négy van.

5. Jennifer Lawrence, a nők megtestesült önbizalma
Miután egyik felettese azzal fenyegette, hogy kirúgja, ha nem fogy le, Jennifer Lawrence nők tízezreinek adta vissza önbizalmát, amikor úgy nyilatkozott az angol Harper’s Bazaar magazinnak: „Ha valaki csak megpróbálja a fülembe suttogni a diéta szót, azt elküldöm a jó büdös francba!”

2013: az év 15 nagy női pillanata

6. Chilében nők voltak az elnökválasztás legnagyobb esélyesei
December 6-án Michele Bachelet nyerte el a választók többségének bizalmát. Nem is akárhogy: legnagyobb ellenfele egy másik nő, Evelyn Matthei volt, akivel egyazon katonai támaszponton gyerekeskedett, és játszótársak voltak, ameddig az apákat ellenséges térfélre sodorta a történelem. Azért még mindig tegeződnek – derült ki a tévévitából, ahol keresztnéven szólították egymást.

7. Robin Thicke jól megérdemelt büntetése
Sok cikk jelenik meg Robin Thicke-ről (amerikai énekes, dalszerző, zenész, színész), többségük nem éppen hízelgő. Miután ő volt a producere minden idők legbalhésabb zenei klipjének, könnyen a feministák célpontjává vált. A szóban forgó dal (Blurred Lines, 2013) fontos társadalmi dialógust kezdeményezett a nemi erőszak kultúrájáról, majd népszerűsége egy rakás internetes mémet, paródiát keltett életre.

2013: az év 15 nagy női pillanata

8. Amy Poehler és Tina Fey fergeteges kettőse
Miután Seth McFarlane szégyent hozott a 2013-as Oscar-díj átadásra ízléstelen és szexista poénjaival, egészen elbizonytalanodhattunk, hogy 2013. helyett esetleg nem csak 1962-t írunk-e még? Amikor McFarlane szájából tizenhetdszerre is elhangzott a „cici” szó, már biztosra vehettük, hogy a következő évben másfajta poénokra lesz szüksége a nagyérdeműnek. A Golden Globe gálán Tina Fey és Amy Poehler duója úgy váltotta fel elődjét, mint a friss levegő az állottat, úgy brillíroztak, hogy már a következő két gálára is leszerződtették őket.

2013: az év 15 nagy női pillanata

9. Szaúdi nők dacolva a tiltással volánhoz ültek
Október 26-án több szaúdi városban tiltakoztak nők és férfiak a nők autóvezetéstől való eltiltása ellen. Mivel sem vallási sem állami törvény nem tiltja, hogy nők vezessenek, ezért szaúdi nők aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyi tiltó szabályozások megszüntetése érdekében, és arra biztatják a nőket, tanuljanak meg vezetni. Két nap után már több mint nyolcezren támogatták az ügyet. A nők vezetéshez való jogát pártolók az akciónap matricáját is kitehetik autójukra. Az alábbi, az ügyet támogató videót két hónap alatt több mint 11 millióan nézték meg világszerte.

10. Beyoncé, a büszke feminista
Egy Vogue-interjúban Beyoncé a modern kor feministájának vallja magát, aki hisz az egyenlőségben. „Miért kellene megválasztani, hogy milyen típusú nők vagyunk? Miért kellene címkéket aggatnunk mindenre? Nő vagyok és kész! Egy olyan nő, aki szeret nő lenni.”

2013: az év 15 nagy női pillanata

11. Világméretű felzúdulás az indiai erőszak nyomán
Egy éve négy férfi brutálisan megvert és megerőszakolt egy fiatal diáklányt Indiában, aki később belehalt sérüléseibe. A világ felbolydult. Tömeges tiltakozások és tüntetések adták India és a közvélemény tudtára, hogy elfogadhatatlan, ami az országban folyik (Indiában minden huszonegyedik percben jelentenek be erőszakot). 2013. március 19-én az indiai parlament elfogadta azt a határozatot, mely szerint az eddig kirótt büntetésnek a dupláját, életfogytiglant vagy akár halálbüntetést is kaphatnak a nők elleni erőszakos cselekmények elkövetői.

2013: az év 15 nagy női pillanata

12. Alice Munro nyerte el az irodalmi Nobel-díjat
A kanadai írónő novelláiban női sorsokat, sorsfordító eseményeket mutat be, írásaiban sokat merít saját élettörténetéből, bár karakterei saját bevallása szerint fiktívek. Több művét kiadták magyarul is, a legismertebb talán az „Egy jóravaló nő szerelme”. Ő a tizenharmadik nő, aki megkapta az elismerést.

13. A lányok nem (csupán) hercegnők
A lányoknak a mesékben évtizedek óta az egyszerű királykisasszony szerepe jut, ám mára bebizonyosodott, hogy elavult ez a szemlélet. Amikor a GoldieBlox alapítói rájöttek, hogy a nők csupán 11%-át adják a világ mérnökeinek, úgy gondolták, ezen változatni kell. „Azzal, hogy női tervezésű és szemléletű játékokat árulunk, inspirálni szeretnénk a most még csak játszó kislányokat, hogy évek múltán akár ők legyenek az új generáció mérnökei.”

2013: az év 15 nagy női pillanata

14. Mindy Kaling és az „ahhoz képest”
Egy interjúban Mindy Kaling briliánsan világította meg az előítélet inverz működési mechanizmusát: „Mindig azt kérdezik tőlem: honnan nyerem az önbizalmamat? Az emberek általában kedvesek, de ez nemhogy hízelgő lenne, inkább idegesítő, mert azt sugallja nekem, mindenem megvan ahhoz, hogy széljegyzet legyek: nem vagyok karcsú, nem vagyok fehér bőrű, és még nő is vagyok. Egyáltalán miért kellene úgy éreznem, hogy érek valamit…?”

2013: az év 15 nagy női pillanata

15. Wendy Davis for president!
Amikor Amerikában a republikánusok kampányban javasolták az abortuszklinikák egyharmadának bezárását Texasban, Wendy Davis  “fegyvert ragadott”: tizenegy órányi heroikus parlamenti sziporkázását kétszázezer néző, és közel kétmillió twitterbejegyzés kísérte nyomon. Bár a törvényhozást nyárig elnapolták, Davist arra biztatták rajongói, hogy ne érje be a képviselőséggel, hanem jövőre egyenesen a kormányzói posztra jelöltesse magát. 

2013: az év 15 nagy női pillanata

16. „Minden férfi legyen feminista!”
John Legend Grammy-díjas énekes nemcsak hogy feministának bélyegezte magát egy sajtótájékoztatón, de egy riporternek címzett válaszában még a kérdést is felvetette: miért nem vallja magát minden férfi feministának? „Ha a férfiak odafigyelnének a nők jogaira, egy szebb világban élnénk, jobb dolgunk lenne és egészségesebb társadalmunk” – mondta.

2013: az év 15 nagy női pillanata

17. Emmy-díjra jelölt fekete bőrű főszereplő
Kerry Washington színésznő kapta az egyik kiemelt tévés díjat. Az amerikai közvélemény sokkolónak tartja, hogy tizennyolc évet kellett várni arra, hogy színes bőrű nő főszereplőt jelöljenek Emmyre, így a Washingtonra esett választást jelentős lépésnek könyvelték el. Bíznak abban, hogy nem kell újabb évtizedet várni arra, hogy színes bőrű nő kapjon jelölést alakításáért.

2013: az év 15 nagy női pillanata

18. Ellen DeGeneres humorkampánya
Az amerikai humorista, Emmy-díjas showműsor-vezető kampánya már csak erős visszhangja volt az Abercrombie and Fitch szabályzatán meghökkent amerikaiak felháborodásának. A csak modellalkatú embereket megcélzó (és foglalkoztató) ruházati cég nem hajlandó nagy méreteket gyártani termékeiből. Nem kellett sokat várni Ellen reakciójára: „a szépség tudtommal nem a 0 és a 8-as méret között helyezkedik el… egyáltalán, nem is számokban mérjük”. Az olasz Vogue sem tétlenkedett, hogy kifejezze véleményét egy fotósorozattal.

2013: az év 15 nagy női pillanata

19. A világ legbátrabb tinédzsere
Július 12-én Malala Yousafzai azzal ünnepelte tizenhatodik születésnapját, hogy megtartotta élete első nyilvános beszédét. A tizenegy éves korában a tálibok haragját magára vonó lányt (álnéven írt internetes blogjában a nők tanuláshoz való jogáért állt ki) fejbe lőtték az iskolabuszon, de csodával határos módon felépült. Idén elhangzott szavai emberek millióit inspirálták a világon. „Nem érhetünk el sikereket addig, amíg az ország felét visszatartják” – mondta a pakisztáni lány, akinek szülővárosában a WTC-merénylet óta egyre több tálib menekült telepedett le, és ennek eredményeképpen a nők jogai sérültek csakúgy, mint Afganisztánban. Malala a merénylet óta ugyanolyan természetes hittel és odaadással küzd nőtársai jogaiért, mint annak előtte kislányként. Ő a legfiatalabb ember, akit Nobel-békedíjra jelöltek.

2013: az év 15 nagy női pillanata

20. Sikeres videóparódia
Körbejárta az egész világot, és pozitív fogadtatásra talált az a videó, melyet egy indiai komikus és egy stand up-os férfi rendezett. Mindegyik kisfilm, klip, jelenet az indiai politikai, vallási elnyomás és társadalmi szélsőségek kifigurázása. Például egy indiai nő beszél arról, hogy „igazából mi nők tehetünk arról, ha megerőszakolnak minket”, szarkasztikus humorral mutatnak be néhány helyzetet, öltözetet (a nyári ruhától a szkafanderig), amibe nem ajánlott öltözni, hiszen erőszak lesz a vége. De legjobb, ha nem is létezünk, és akkor nincs baj…

Kattints a videóért a képre!
Kattints a videóért a képre!

21. Gloria Steinem kitüntetése
A feminista író, a Ms. Magazin társ-alapítója több mint négy évtizede küzd a nemi egyenlőségért. Az aktivista novemberben a washingtoni Nemzeti Sajtóklub díját kapta meg mint az első nő, aki 1971-ben először tartott ott beszédet. Oprah Winfrey és Dolores Huerta feminista erőfeszítésekhez való felbecsülhetetlen hozzájárulását is kiemelte a díjat átadó amerikai elnök. A három nő tizennégy további díjazottal együtt érdemelte ki a kitüntetést.

2013: az év 15 nagy női pillanata
 
22. Ez volt a legjobb reklám idén
Ha nő vagy, bármit csinálsz, más szemmel néznek rád. A férfi főnök, a nő csak játssza a nagyfőnököt. A férfi meggyőző és elkötelezett, a nő csak erőszakos és egyébként is önző karrierista. A férfi ápolt és elegáns, a nő hiú és puccos. A végén azt javasolják, ne hagyjuk, hogy a ránk aggatott cimkék visszafogjanak.

23. Janet Yellent jelölték az amerikai központi bank élére
Barack Obama a 67 éves Janet Yellent jelölte októberben a világ legfontosabb gazdasági döntéshozói posztjára. A legtöbb szakértő szerint nem is lehetne felkészültebb embert találni a feladatra: ő elismert közgazdász hatalmas kormányzati tapasztalattal. A Fed vezetőinek döntési jogköre egy viszonylag szűk terepre korlátozódik, de ez a terület – a pénz elosztási elveinek meghatározása – talán a legfontosabb a világon. Az Európai Központi Bank 23 tagú kormányzótanácsában 2011 óta egyetlen nő sincs, és a nagy jegybankokban még soha nem ült nő az elnöki székben. A formaságnak számító meghallgatások után az év elején várható Janet Yellen kinevezése, ami minden bizonnyal felkerül a jövő évi nagy női pillanatok listájára is.

2013: az év nagy női pillanatai
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top