Aktuális

Még Nicaraguában is jobb a helyzetük a nőknek, mint itthon

A magyar nők jobb bőrben vannak, mint a magyar férfiak, de a politikában és a gazdasági életben kevésbé juthatnak szóhoz, mint például nicaraguai társaik. A Világgazdasági Fórum interaktív térképe megmutatja, melyik országban mekkora a különbség nők és férfiak társadalmi helyzete között.

Mennyire iskolázottak a nők, meddig élnek, mennyire vesznek részt a politikában, mekkora a vezető nők aránya a gazdasági életben, és milyen lehetőségeket kapnak – a Világgazdasági Fórum ezekre a kérdésekre kereste a választ 2013-as genderkutatásában. A kritériumok alapján rangsort állítottak fel a világ országai között, és ezt térképen is ábrázolták, ahol a zöld szín jelenti a legjobb helyezést, a sötét narancssárga a legrosszabbat.

Az rögtön látszik, hogy Magyarország a világos narancssárga színével szépen le van maradva az ennél jobb citromsárga és világos zöld színnel jelölt szomszédainál. Rólunk bővebben kicsit később, előbb elmondjuk, melyik országokban a legkisebb a különbség a férfiak és a nők társadalmi helyzete között.

Még Nicaraguában is jobb a helyzetük a nőknek, mint itthon

 
Ide kattintva megnézhetitek a teljes világtérképet!

Ha az egeret az egyes országok fölé mozgatod, láthatod a helyezését – a színekből pedig kiderül, mekkora az a bizonyos “olló”. Első helyen a jeges Izland végzett (vagyis ott érdemes nőnek születni), és a következő négy ország is – talán nem meglepő – skandináv: Finnország, Norvégia és Svédország. A skandináv országok mindig is élen jártak „nőügyekben”, de elég csak megnézni a mostanában nagyon népszerű skandináv krimiket (akár könyvben, akár filmen), azokban is nagyon sokszor egy erős, határozott és okos nő oldja meg a rejtélyeket. (Emlékezzetek csak vissza A tetovált lányra! Vagy ha ismeritek A híd című sorozatot, abban is sok erőteljes, befolyásos női karakter szerepel.)

A lista végén Csád, Pakisztán, Szíria és Jemen állnak, de hamarosan odakerülhet Afganisztán is, ha tényleg visszahozzák ott a megkövezés törvényét, ami természetesen csak nőkre vonatkozik hűtlenség esetén – elképesztő.

A lista 136 országa közül Magyarország a 87. helyen végzett. Ha a helyezéseken múlna, hogy melyik ország a szomszédunk, akkor valahol Botswana és Paraguay között helyezkednénk el. A valódi szomszédaink közül Ausztria hasít, ők a 19. helyet csípték el a listán, Románia a 70., vagyis tizenhét hellyel jobbak, mint mi… A legközelebb a csehek kerültek hozzánk, de ők is megelőznek minket a 83. helyükkel.

Amiben a legrosszabbul szerepeltünk, az a “nők a politikában” kategória: sajnos olyan kevés a politikusnő a férfiakhoz képest, hogy itt majdnem utolsók lettünk, csupán a 120.-ak. Viszont az egészségünk a magyar férfiakéhoz képest sokkal jobb – ezen a skálán a 34. helyre kerültünk – talán a “nyugodt”, politikamentes élet az oka…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top