Aktuális

Csak biodíszletnek kellünk a bulikba?

Az Egyenlő Bánásmód Hatósága elmeszelte a Doboz nevű szórakozóhelyet, amiért a fiúknak belépőt kell fizetni, míg a lányok ingyen mehetnek be. Teczár Szilárd, aki a hatósághoz fordult, a döntés óta kap hideget-meleget.

A történet röviden annyi, hogy Teczár Szilárd, a HaHa egyik aktivistája még tavasszal eljárást indított egy budapesti szórakozóhely, a Doboz ellen amiatt, hogy a férfiak ezer forint belépőt fizetnek, a nők pedig ingyen mehetnek be. (Ez nyilván nemcsak ezen a szórakozóhelyen fordul elő, de a hatósághoz csak konkrét üggyel lehet fordulni.) A Doboznak, ha nem kér bírósági felülvizsgálatot, most harminc napja van egy egységes belépődíjrendszer kialakítására.

Félrelökik őket

A Doboz képviselői korábban az Indexnek azt mondták, hogy azért találták ki ezt a rendszert, mert az odakint sorba álló lányokat a férfiak félrelökték, így egyszerűbb megoldás volt, ha a nőknek nem kell sorba állni. (Mondjuk mi nem is értjük, miért akarnak a csajok olyan szórakozóhelyre bemenni, ahova olyan pasik járnak, akik félrelökik őket az utcán…)

„Minden részlettel egyetértek, de hát egy Magyarországon kőbe merevedett viselkedési formát támadtál meg tulajdonképpen, ne csodáld, ha értetlenkednek…”

„Ha tetszik, ha nem, ez a társadalom erre még nem érett meg, a nők többsége nem óhajtja, hogy így segítsenek rajta”

„Én csak egy nagy adag fontoskodást és szereplési vágyat látok ebben az egészben. Mert nincs is benne más. 15 perc hírnév kipipálva, oszt’ jónapot.” 

Csak három vélemény a hozzászólások rengetegéből… Teczár Szilárd, miután az internet népe rázúdította, hogy mindezt csak azért csinálta, mert sajnál ezer forintot kiadni, a Magyar Narancs oldalán megírta a véleményét. „A férfiakban azt erősíti a belépődíj fizetése, hogy fel vannak hatalmazva kezdeményező, aktív vagy éppen lovagias viselkedésre, a nők pedig jó esetben passzív beleegyezéssel fogadhatják az udvarias felkéréseket és felajánlásokat.”

És persze mi is voltunk már olyan szórakozóhelyen, ahol nőként nekünk nem kellett fizetni, míg a férfi barátainknak igen, és bizony hülyén éreztük magunkat, mert hülyén éreztük volna magunkat fordított helyzetben is. A férfi barátainknak is furcsa lenne, ha csak mi, lányok fizetünk, ők meg nem. Aztán egyszerűen inkább kihagytuk azokat a helyeket a listánkról, ahova „ingyenlányként” be lehet menni.

A(z) “Téged zavar, ha csak a férfiaknak kell belépőt fizetni?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Egyáltalán nem zavar

Friss hús

Nem akarunk általánosítani, de ezeknek a helyeknek sokszor húspiac jellegük van. „A nők biodíszletek” – fogalmaz az egyik kolléganőm, és tényleg van egy ilyen üzenete „a lányoknak ingyenes”-nek. „Ide gyertek srácok, itt a friss hús, lehet válogatni!”

És akkor most lehet azzal jönni, hogy emancipuncik (különösen idegesítő ez a címke) vagyunk, és persze azt szeretjük, ha az ajtón előreengednek.  Nekünk elég lenne az is, ha annyit keresnénk, mint a férfiak, ha nem számítanánk könnyűvérűnek attól, ha ötnél több pasival lefeküdtünk, és nem néznének furcsán a férjünkre, ha ő marad otthon a gyerekkel.

A barátnőm vett egy svéd serpenyőt, azóta nem bírja a csomagolását kidobni – a dobozon ugyanis az előtérben egy nő borozgat a kanapén, teljes nyugiban, a háttérben pedig a pasija szintén mosolyogva süt valamit abban a bizonyos serpenyőben. Na, akkor leszünk haladó (és egy ilyen hatósági döntést befogadni képes) ország, ha majd a férfiak nagy része nem vág pofákat egy ilyen reklámfotó láttán…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top