Aktuális

Ügyintézés emberi időben? Felejtsd el!

A szerkesztőségben egy felettébb misztikus jelenségre keressük a magyarázatot: egy átlagos magyar munkavállaló mikor intézi saját postai, banki, közüzemi ügyeit, ha a munkaideje – jó esetben – 16:00 óráig tart? Pont addig, ameddig a hivatalos szervek nyitvatartási ideje. Vajon kinek köszönhetjük a rendszert, és hogyan lehetne felrúgni? A reggeli értekezleten ma ezen bosszankodtunk...

Vannak dolgok az életben, amiket nem lehet megúszni, valahogy túl kell élni, meg kell oldani. Ezúttal nem a szülésre és egy újabb adónem bevezetésére gondolunk, nem, azokra az apró-cseprőnek tűnő, nyűgös hétköznapi feladatokra, mint a postai, banki ügyintézés, a személyi cseréje, netán a tévesen kiszámlázott áramdíj – ezeket megúszni nem lehet, s ha már így van, akkor az igazi, ha nehezített a pálya, hadd nyögjön a magyar, úgyis úgy szokta meg. Persze jutalom is van: az esély a sorra kerülésre, igaz, pár szabadnap meg néhány idegösszeomlás az ára. 

Nyitva tartás háziállatoknak

„Valamifajta szemellenzős, egoista, mindenre magasról tevő hozzáállást látok abban, hogy a hivatalok egy részének nyitva tartása hajszálpontosan megegyezik az átlagmagyar munkaidejével, mintha csak ahhoz igazították volna. Mit gondolnak, ki fog olyankor bemenni ügyet intézni? A háziállatok? Mert valószínűleg csak ők vannak otthon 8-tól 4-ig. De lássuk be, az ő halmazuk azért fedésben van mondjuk a közüzemi fogyasztókéval. Az is helyes, amikor a nyitva tartást nagy szívélyesen megnyújtják 16:30-ra, jelentősen kedvezve ezzel például mindazoknak, akik épp a szomszéd sarkon dolgoznak – nem mintha bárki is 16 óráig dolgozna manapság, de feltételezzük a legjobb szándékokat: biztos információhiány.

Ügyintézés emberi időben? Felejtsd el!

Vicces az is, milyen lelki nyugalommal bök ki bármilyen ingatlan-ügyintéző, kéményseprő egy 11 órás vagy egy fél kettes időpontot, miszerint akkor kéne befáradni vagy otthon tartózkodni. Aztán mérhetetlenül csodálkoznak, ha azt mondjuk, hogy az nem fog menni. Nyilván sokszor előfordult már velük ez, mégis szinte provokatív módon, élvezettel ejtik ki a lehetetlennél lehetetlenebb számokat.”  

Pénteki „lecsapás”

„Teljesen egyértelmű, hogy „Pénteken már csak nem vagyunk bent addig, mint más napon!”, sőt az ebédidő után tulajdonképp már minek is visszamenni – arra a pár órára –, nem igaz? Így már nem is a péntek a kis szombat, hanem a csütörtökből lett a kis péntek. Bár bizonyos hivatalok telefonközpontosai más napokon is harsányan kiröhögnek, ha kettő után szeretnénk beszélni valakivel, Bárkivel. Maximum vele tudunk, de vele sem sokáig. Ha zárás előtt esel be valahová, keresztül a partvison, azt is nagyon utálják: nos, tessék kiírni félórával korábbi zárást, és akkor majd nem jön az ügyfél ilyen szörnyen későn.

Vannak persze nagyon rendes közműves és egyéb irodák, amelyek között van hosszan nyitva tartó (nahát, lehet ezt két műszakban is megoldani?), vagy a hétfő–szerda/kedd–csütörtök váltós, ezek a jobb fejek közé tartoznak. A bankok viszont kimondottan rosszfejek a maguk 16 órás, pénteken 15 órás zárásával – ez végképp érthetetlen –, persze, küzdjön csak a paraszt, ha ott akarja tárolni a pénzét: kiugorhat ebédidőben mondjuk, és akkor még az ebédpénzt is odahordhatná, majd csomagol szendvicset.

Persze engem már az is boldoggá tenne, ha legalább ügyfélfogadási időben az ablakhoz szólítana a fél focicsapatot kitevő méretű ügyintézői körből valaki – sokszor vannak túlerőben. Tudom én, hogy az ügyfél-kommunikáción kívül van más dolguk is: adminisztráció, papírmunka, tudomisén, de legalább csinálják függöny mögött, akkor nem látom, hogy ott vannak, de juszt se szólítanak magukhoz. Igen, a sokból egy sem, még ha senki sincs rajtam kívül a hiperszuper ügyfélterükben. Rém idegesítő tud lenni.

De legyünk igazságosak: azt utálom, ha az üzletek vasárnap, főként ha ünnepnapon nyitva tartanak: ennyire legyünk már nagyvonalúak, és legalább szentestére engedjük haza azokat a szerencsétlen munkavállalókat – többségük a szilveszterben nem is reménykedik. Általában nem ők azok, akik pénteken leléphetnek…”

Ügyintézéshez szabadnap kell!

„Nekem a NAV nyitvatartási ideje a kedvencem, rosszabb, mint egy tanulmányi osztály egy vidéki bölcsészkaron. Egyik nap fél 6-ig vannak, másnap 12-ig, harmadnap 4-ig, pénteken meg ki sem nyitnak. Így ha valaki dolgozik, esélye sincsen eljutni hozzájuk, hacsak szabadságot nem vesz ki. Élénken emlékszem egy jelenetre, amikor zárás előtt percekkel sprinteltem mindenféle lobogó mappákkal a kezemben végig a Haller utcán, és akkora eufória volt rányomni a sorszámkérő gombra, mint egy maratonon átszakítani a célszalagot.”

A posta is stresszes

„Számomra egészen értelmezhetetlen, hogy nincs minden posta nyitva legalább szombaton. Akkor fáj a legjobban, amikor péntek este a munkából hazaérve egy ajánlott szelvény vár a postaládámban, amit átvenni legkorábban hétfőn lehet. A feladót mindig úgy firkantja rá a kedves kézbesítőnk, hogy lehetetlen elolvasni. Így jön a horrorisztikus találgatás: NAV, BKV-büntetés, kirúgási értesítő – mert olyan nagyon szeretünk mindig a legrosszabbra gondolni. Én tényleg szorgalmaznám, hogy ne csak pár, hanem minden posta legyen legalább szombaton nyitva. Meg persze a bankok is, de az már egy következő univerzum…” 

“Számomra a banki ügyintézés a mission impossible, mert 15-16 óráig vannak nyitva, egy héten egyszer 18-ig kegyeskednek.Tegnap voltam a nyugati téri postán, csekket kellett befizetnem. Sorszámot húztunk, 30 percet vártam, mire hívtak. Kevés ablak foglalkozott csekkel, de nem váltottak, más ügyek meg pörögtek…”

Ügyintézés emberi időben? Felejtsd el!

 

A(z) “Te mikor ügyintézel?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Amikor sikerül!

Az oviból sem lehet késni!

„Ha 16 óra után futok be a gyerekért az oviba, jön a szemmel verés az óvónőktől. Svédországban éjszakai és hétvégi óvoda is van: mert létezik olyan nő és férfi, aki nemcsak 4-ig dolgozik, hanem uram bocsá’ este vagy a hétvégén.”

„Nagyon elegem van abból, hogy minden nap gyomorgörccsel vágok neki 16:00-kor a belvárosnak, hogy odaérjek 16:30-ra a gyerekért az oviba, mert késni nem szabad, ha előfordul, abban nincs köszönet! Ezúton szeretném megkérdezni a dolgozó anyukákat, mégis hogyan csinálják, hogy időben odaérnek? Én olyan hálás lennék egy 17:30-es kapuzárásnak!”

Tanulj meg malmozni!

„Amikor a kábeltévés/kéményseprő jön, a legszűkebb intervallum, amit megjelölnek: 8–12 vagy 12–18 óra. Ehhez egy szabadnapot kell kivenni. Miért nem lehet ennél pontosabban tudniuk ezt előre? Ha adnának egy számot, amin elérhető a szerelő vagy a kéményseprő, és felhívható lenne reggel, akkor lehetne az aznapi címeit pontosítani.”

Ahány ügyintéző, annyi válasz

„Az egyik közműcégnél én még nem jártam úgy, hogy a kezelő ugyanazokat mondja, mint az ügyfélszolgálatos. Valami papír mindig hiányzik, és konkrétan 2 órát kell sorba állni egy papírleadás miatt is. Velem ez névátírás miatt történt meg a nyáron, háromszor mentem vissza, mire sikerült. A honlapon feltüntetett nyitva tartásuk nem egyezett a valóssal, ez külön szívatás volt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top