Aktuális

Aromaterápiás tippek télire

Az aromaterápia több ezer éves tapasztalaton, generációról generációra átadott tudáson alapszik. Ma már bizonyított tény a tiszta illóolajok gyógyító ereje. Természetes terápiaként megbecsült helye lehet az egészségmegőrzésben, a gyógyításban és a szépségápolásban.

Az illóolajok belélegezve leggyorsabban az agy limbikus rendszerére hatnak, amelynek alapvető szerepe van az érzelmek, a viselkedés, az ösztönök kontrolljában, továbbá szorosan kötődik a memóriához. Egy illat emlékeket kelt életre, vágyat ébreszt, a jól megválasztott aroma elűzheti a fáradtságot, javíthatja a közérzetet, segíthet leküzdeni a fertőzéseket, megkönnyítheti az elalvást.

Tiszta illat

Az illóolajok a test és a lélek nyelvén is értenekFeller Adrienne nemzetközi okleveles aromaterapeuta, szépség- és fitoterapeuta, kineziológus, kozmetikus szaktanár húsz éve foglalkozik aromaterápiával, annak gyógyító és szépítő irányzatával.

– Ha valaki aromaterápiával kezd foglalkozni, azért üdvözítő, mert olyan jól megválasztott, természetes alapanyagokhoz nyúlhat, amelyeknek nincs mellékhatásuk, miközben a testet-lelket harmonizálják – vallja Adrienne. – Figyelembe kell venni, ha valaki allergiás egyes illóolajokra, de ez a probléma is kezelhető.

Tapasztalata szerint a máj nem megfelelő működése okozza az allergiát, ami azt jelezheti, annyi testi-lelki mérget hurcolunk magunkkal, hogy több információt már nem tudunk befogadni, feldolgozni. Megfelelő méregtelenítő kúrák eredményeképpen megszüntethető az allergia. Fontos tudni, hogy aromaterápiában kizárólag terápiás tisztaságú, „ellenőrzött kemotípusú” illóolaj használható, erről az árusító cég biztosítja a vásárlót. A másik támpont lehet az ár, ugyanis háromszáz forintért nem lehet valódi illóolajat kapni. Ám a terápiás tisztaságú illóolajokból esetenként egy-két csepp is elég a kívánt hatáshoz.

Légből kapott egészség

Az egészségmegőrzés legegyszerűbb módja az illóolaj-párologtatás a légtérben.
– Az a levegő, amit belélegzünk, hangulatteremtő, jó kedvre derítő lesz egy kellemes illat alkalmazásával, amely egyben fertőtleníti is a légteret – tanácsolja szakértőnk. – Náthás időszakban elengedhetetlen, különösen olyan helyeken, ahol sokan megfordulnak. Azokban az óvodákban, ahol illóolajat párologtatnak, kevesebb gyerek lesz beteg, és könnyebben megy a beszoktatás is. Erre a célra nagyon jó a citrom, a grépfrút, az orvosi levendula, a vietnami eukaliptusz, az erdei fenyő.

 Szépítő praktikák

Gyorsan lehet szép hatást elérni a hajat regeneráló olívaolajos, pálmarózsás pakolással. Korpásodás, hajhullás esetén segíthet, ha még rozmaringot, kámfort és teafaolajat is teszünk bele. Regeneráló arcpakoláshoz egy fürjtojás sárgáját kevéske mézzel, egy csepp pálmarózsa-illóolajjal és egy teáskanál olívaolajjal kikeverünk, a megtisztított bőrre kenve húsz percig pihenünk, majd lemossuk. Megfiatalítja, kisimítja a bőrt.

Víz és pára

A meleg fürdő ellazít, a vízből felszálló illóolajos pára pillanatok alatt hatást gyakorol az idegrendszerre, és a tüdőn keresztül az egész szervezetre. – A fürdővízbe emulgeáló anyag segítségével, vagyis egy teáskanál mézben vagy kávétejszínben feloldva teszünk hét-nyolc csepp illóolajat – tanácsolja Adrienne. – Az aromaterápiának több célja lehet. Vehetünk tisztító hatású fürdőt citrom- vagy rozmaringos-kámforos illóolajjal, ami segít megszabadulni a napközben ránk rakódó, nehéz gondolatoktól. Egy hektikus nap után jóleshet a nyugtató fürdő ilang-ilang-aromával. Energetizáló vagy immunerősítő fürdőhöz orvosi levendulát, erdei fenyőt vagy eukaliptusz radiata illóolajat adhatunk. Lázcsillapításra orvosi levendulát érdemes alkalmazni. Betegség idején jó hatású lehet az inhalálás is, ezt sosem forró, hanem mindig langyos gőzzel végezzük légzéskönnyítő, tüdőre ható illóolajokkal.

Gyógyító érintés

Ha a teljes test bedörzsölésére vagy egy fájós testrész kezelésére használjuk az illóolajokat, azokat növényi olajjal hígítva masszírozzuk a bőrbe. Például a méregtelenítő kúra részeként alkalmazott, teljes testmasszázshoz mindössze nyolc csepp citromesszenciát és rozmaringos kámforos illóolajat adunk egy-két evőkanálnyi szezámolajhoz. Immunerősítésre szegfűszeg-, a jó közérzetért mandarin- vagy citromillóolajat érdemes választani a masszázshoz.

Az illóolajok a test és a lélek nyelvén is értenek

– Egy-egy testrész kezelésére, például fájós térdre, mellkasra hörghurut ellen, hasra PMS (premenstruációs szindróma) megelőzésére, visszeres panaszok enyhítésére több aroma jótékony hatását összegyűjtő keveréket használhatunk kúraszerűen. Ehhez is a már említett illóolajokat alkalmazzuk: például eukaliptusz radiatát, vietnami eukaliptuszt, citromot, rozmaringot – mondja szakértőnk. – Az illóolajok világa rendkívül gazdag, több mint kétszázféle aromát használhatunk kozmetikai, gyógyászati, illetve egészségmegőrző céllal. Ahhoz, hogy valaki megismerkedjen az aromaterápiával, elég egy alapkészlet, és ahogyan a tapasztalatai gyarapodnak, tovább bővítheti a tudását és a felhasznált illóolajok listáját is. Alapvetőnek tartom az aromaterápiában és az emberi kapcsolatokban is az érintést – vallja Adrienne. – Arra bátorítok mindenkit, hogy masszírozzák egymást! Kezdjék a gyerekekkel, az érintő kéz mindig azt jelenti: fontos vagy nekem. Ez nagyon hiányzik az életünkből, pedig alapvető dolognak kellene lennie. Ha csak néhány perc jut rá, az is elég, de masszírozhatunk egy órát is például önbizalmat növelő mandarinnal, immunerősítésre ajánlott citrommal, vadlevendulával. Férfi és nő szerelmes egymásra hangolódását az ilang-ilang, egy kis citromos „felhanggal” segíti kiválóan.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Az illóolajok a test és a lélek nyelvén is értenek

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top