Aktuális

Rasszizmussal vádolják a Mikulást

A gyerekeken kívül még tüntetők is várták Amszterdamban a holland Mikulást, felháborították őket ugyanis a feketére festett, rabszolgákra emlékeztető segítői.

Forrás: rtlnieuws.nl
Forrás: rtlnieuws.nl

Amszterdamban szombaton több tízezer szülő és gyerek várta, ünnepelte a fehér szakállú Mikulást, vagyis Sinterklaast, aki mintegy 500, feketére mázolt segítője társaságában hajón érkezett meg a holland fővárosba. Ezzel a hagyományos bevonulással kezdődik meg a holland gyerekek számára a december 5-ig, az ajándékozásig tartó nagy várakozás.

Az ünnepet több tucatnyi, főként színes bőrű demonstráló zavarta meg, akik szerint a Mikulás feketére mázolt, Zwarte Pietennek (Fekete Péternek) hívott segítői a rasszizmust szimbolizálják. A témáról már hetek óta heves vita folyik az országban, mindenek előtt a színes bőrű hollandok érzik magukat a rabszolgára emlékeztető figurától kellemetlenül.

A vitára a Mikulás segítői úgy reagáltak, hogy közülük többen most nem viseltek hatalmas orrkarikát, és sokan a göndör parókáról is lemondtak. Sok szülő is megfogadta a Fekete Péter-ellenes tábor tanácsát, és gyerekeik arcát fekete helyett színesre festették.

Az ellenzők korábban hiába próbálkoztak azzal, hogy bírósági úton tiltsák be a Mikulás bevonulását. Ugyanakkor több mint kétmillió holland támogatta aláírásával a figura megtartását.

Elsőre jogvédők túlkapásának tűnik a dolog, affélének, mint amikor a cigánypecsenyét “magyaros szeletre” kellett átkeresztelni. Ám emlékezhetünk arra, milyen volt az, amikor régen az osztály hangadója kipécézett valakit, utánozta, gúnyolta, és mivel tényleg viccesen csinálta, dőlt mindenki a nevetéstől. Hiszen csak játék: nem kell ezt komolyan venni. Csak egyvalaki nem tudott jóízűen nevetni a tréfán, az, akiről a vicc szólt. Ő inkább elbújva sírt a vécében – nem volt neki humora. Ha másodrendű bevándorlók lennénk egy országban, talán mi is érzékenyebbek lennénk az átlagnál, és olykor tán nemcsak az önértékelésünket, de a humorunkat is elvesztenénk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top