Aktuális

Csak 2 másodpercnyi bátorságra van szükséged

Ma van a Nemzetközi Coming Out nap. A Szivárvány Misszió Alapítvány videokampányban bátorítja azokat, akik még rejtőzködnek.

„Miután kimondtam, úgy éreztem magam, mintha kicsomagoltam volna önmagam”, „Nem akartam hazugságban élni”, „Mintha újra lélegeznék”, „Elegem lett, hogy olyan életet éljek, amit mások várnak el tőlem”, „Sokkal szabadabbá váltam”, „Végre hiteles lehetek”, „Nem csak Doktor Szöszi csivavája meleg az életben” – őszinte vélemények azoktól, akik már előbújták, azaz bevallották, hogy a saját nemükhöz vonzódnak.

Október 11. a Nemzetközi Coming Out, azaz az Előbújás napja. Immár két éve Magyarországon is rendezvényekkel ünnepelik ezt a napot, sőt a Szivárvány Misszió Alapítvány beszélgetéseket tart, valamint egy izgalmas videókampányt is elindított.

„Az előbújás önmagunk előtt ugyanolyan fontos, mint mások előtt. Társadalmunkban általában minden embert heteroszexuálisnak és ciszneműnek feltételeznek. Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ) embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra” – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Egy 2010-es kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka bújt elő a munkahelyén, és 82 százaléka számolt be arról, hogy heti rendszerességgel fordulnak elő magánbeszélgetésekben párkapcsolati témák. Ebből adódóan 59 százalékuk került már olyan helyzetbe, hogy hazudott munkahelyén párja neméről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top