Aktuális

Az első nő az amerikai jegybank élén

A pénzügyi befektetők örömmel fogadták a hírt.

Barack Obama elnök Janet Yellent jelölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnökének. Ha a szenátus jóváhagyja a jelölést, akkor a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő, 67 esztendős Yellen lesz az első nő az intézmény élén. Egyúttal csaknem három évtized után ő lesz a Fed első demokrata elnöke.

“Nagy IQ-jú kis hölgy”

A várakozások szerint Janet Yellen a hivatalban lévő bankelnök, Ben Bernanke szellemével összhangban fogja folytatni az irányítást, de rövid időn belül el kell döntenie, hogyan építse le hivatali elődjének expanzív pénzügypolitikáját anélkül, hogy ezzel kárt okozna.

Yellen 2010 óta a Fed alelnöke. A brooklyni születésű és a Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora volt. Egyik volt kollégája „nagy IQ-val rendelkező kis hölgyként” jellemezte. Férje, George A. Akerlof ugyancsak közgazdász, aki 2001-ben Joseph E. Stiglitzcel és A. Michael Spence-szel együtt megkapta a Nobel-díjat.

Forrás
Forrás: wpmedia.business.financialpost.com

Berkeley-ben a közgazdasági ellenkultúra részeseként bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmáját. Álláspontja szerint a piac számára hasznos az olyan szabályozás, amely elejét veszi a visszaéléseknek, és korlátozza a gazdasági növekedés zavarait. Azért kezdett el foglalkozni a közgazdaságtannal, mert érdekelte, hogyan lehetne javítani az emberek életszínvonalán.

Kilábalás után

Bernanke, akinek második négyéves mandátuma januárban jár le, egyébként egy olyan súlyos pénzügyi válságból és recesszióból segítette kirántani az Egyesült Államok gazdaságát, amilyenre a harmincas évek óta nem volt példa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top