Aktuális

Nem mindenhol lehetnek vízvezeték-szerelők a nők

Tizenöt országban továbbra is tiltják a nők munkavállalását férjük beleegyezése nélkül.

Nem mindenhol lehetnek vízvezeték-szerelők a nőkSzámos társadalomban előrelépés tapasztalható a nőket érő diszkrimináció felszámolásában, ám még mindig sok a tennivaló – állapította meg a Világbank a Nők, problémák és jogok című jelentésében. A kutatás 143 országot vizsgált, közülük 15 államban (többek között Iránban, Szíriában, Bolíviában vagy Gabonban) rendelkeznek a férjek azzal a joggal, hogy megakadályozzák feleségeik munkába állását. Például a Guineai Köztársaságban a feleségeknek lehetőségük van arra, hogy bírósághoz forduljanak, és a „család érdekeit szem előtt tartva” semmisnek nyilváníttassák a férj munkába állásukat ellenző döntését. Oroszországban pedig összesen 465 olyan szakmát (vízvezeték-szerelő, vasúti váltóőr, mezőgazdaságijármű-vezető…) tartanak számon, amelyet nőknek tilos végezni.

Legalább 29 országban – többek között Szaúd-Arábiában, Hondurasban vagy Szenegálban – a jog rendszeresen a férfiakat nevezi meg családfőként, és rájuk bízza a család életével kapcsolatos lényeges döntéseket. A férfiak igényelhetnek hivatalos dokumentumokat (útlevelet, személyi igazolványt) vagy nyithatnak bankszámlát. Néhány nyugati ország azonban szintén sokáig halogatta a nők és férfiak közötti jogi egyenlőség bevezetését (például Spanyolországban 1981-ig kellett várni arra, hogy a nők férjük beleegyezése nélkül is bírósághoz fordulhassanak). A Világbank jelentése amúgy számos előrehaladásról is beszámol. Két év alatt 44 országban 48 olyan jogszabályi változtatás történt, amely csökkentette a nőkkel szembeni diszkriminációt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top