Aktuális

Vigyázz, kész, fogyunk már!

Ahogy a nyárnak, a harmadik hónapnak is vége azok számára, akik tavasszal belevágtak a Nők Lapja életmódváltó programjába. A legnagyobb tanulság talán az, hogy a kezdeti sikereket törvényszerűen követi legalább egy mélypont, ám ha a környezet támogató és segítőkész, túl lehet lendülni rajta.

Vigyázz, kész, fogyunk már!Berecz Boglárka (34) Eger
Ez a nyár igazán pörgősre, eseménydúsra sikerült. Nemcsak a munka miatt – bár el lehet képzelni egy gyógy- és wellnessfürdő pénztárát főszezonban. Meggyőződésem, hogy nem is tudtam volna ennyi mindent belesűríteni az életembe, ha nem vagyok egyre fittebb. Szóval a mozgást komolyan vettem, veszem. Rengeteg energiát ad, és ami a legfontosabb, sokkal nagyobb lett a stressztűrő képességem. Ez nagyon nagy hatással van a családi életünkre is. Türelmesebb, vidámabb, spontánabb lettem. Nem borulok ki, ha valami nincs a helyén, vagy nem ragyog a lakás. Azt vettem észre, hogy a hangulatomat visszatükrözi a gyerekem és a párom is. A hőség miatt reggelente mozogtam. Olyan dolgokat fedeztem fel magamon, amiket már régen láttam! Újra van kulcscsontom, szegycsontom, kezd felsejleni a bordáim íve. Mindez nagyon ösztönző, pedig az utóbbi hetekben a kilogrammban mérhető fogyás üteme lassult. Mégsem keserít el, mert a testemen látszik, hogy jó irányba haladok, a párom nagy örömére. A belső combom a legkritikusabb terület, innen mostanában nem akaródzik leolvadni a zsírréteg. Épp ezért elkezdtem fitneszterembe járni. Elsőként az ellipszis trénerrel barátkoztam össze, de már biciklizem és futópadozom is. Néha sürgetném a kilók apadását, aztán megnyugszom, hiszen nem az a célom, hogy rövid idő alatt hatalmas súlyt veszítsek, és aztán úgy nézzek ki, mint akin három számmal nagyobb bőr van.

Vigyázz, kész, fogyunk már!Balassa Piroska (31) Ságvár
„Ha meghagyod, én megeszem!”

Az elmúlt négy hét maga volt a pokol. Teljesen összeomlott az eddig felépített rendszerem, már ami az étkezést és a sportolást illeti. Két hete azon küszködöm, hogy újrakezdjem az egészet, mert noha 9 kiló lement, az elmúlt két hétben ebből valamennyi vissza is jött. Ezt mutatta a mérleg, amikor végre elszántam magam, és ráálltam. Ki is vettem belőle az összes elemet, én többet nem veszem elő októberig! Aztán az elmúlt három napban öt olyan emberrel találkoztam, akiket nagyon rég láttam. És láss csodát: bókokat és dicséreteket kaptam tőlük! Az első ember elől, aki megkérdezte, mi történt, hogy ilyen jól nézek ki, szinte elbújtam a raktárban. Aztán arra gondoltam, miért ne mondhatnám az igazat: életmódot váltottam! Így jöttem rá arra is, hogy a 12 órás munkától betontömbbé vált lábamat nem az hozza helyre, ha felpolcolom három párnával, és benyomom a tévét – pihenésképpen. 3-4 km kocogás többet segít. Mindez akkor is megéri, ha ezt az alvásidőmből veszem el, mert sokkal jobban alszom, ha előtte egy kicsit kisimítom magam az egész napi gyűrődésből. A párom nagyon sokat segít. Folyton azt mondja, adjam oda neki nyugodtan az ételadagom felét, majd ő megeszi. Már arra is célzott, hogy a télen járjunk együtt konditerembe. Így a horgászaton kívül lenne még egy közös hobbink, egyedül egyébként sincs bátorságom oda belépni. S hogy mi volt az eddigi legnagyobb változás az életemben? Apróság, de fontos apróság: mindennap reggelizem! Ha reggel jóllakom, napközben is jobban kitartok. Ráadásul, amit otthon eszem, az biztosan egészségesebb.

 A harmadik hónap tapasztalatai – Dietetikusok tanácsai


Vigyázz, kész, fogyunk már!Faragó Annamária
2007 óta dolgozik dietetikusként a Péterffy Sándor utcai kórházban

A kezdetektől fogva javasoltam a napi ötszöri étkezést, háromóránként elosztva. A legfontosabb a reggeli, hiszen ez biztosítja a fizikai, szellemi tevékenységhez szükséges energiát. Erre akkor is szükség van, ha úgy érezzük, bírnánk nélküle. Sőt! Annak is kell reggelizni, aki fogyókúrázik. Az étkezés beindítja az anyagcserét és délig fenntartja.
Probléma: Nehéz megoldani a munka, a hajszolt életmód miatt a rendszerességet. Van, aki azt gondolja, ha egész nap nem eszik, este pedig kirabolja a hűtőt, nem követ el nagy hibát, hiszen egy étkezésbe zsúfolt bele mindent. Az is baj, ha valaki kapkodva kap be valamit reggelire. Az agynak időre van szüksége, hogy érzékelje a jóllakottságot. Ha nyugodt körülmények között reggelizünk, akkor ez biztosított. Ezért fontos, hogy időt szánjunk a reggelizésre.
Tanács: A jó reggeli állhat teljes kiőrlésű pékáruból, vajból, sovány felvágottból, sajtból, tojásból, különböző sós túrókrémből, illetve zöldségkrémekből, friss zöldségekből és folyadékból. Azt feltétlenül tartsuk be, hogy lefekvés előtt három órával nem eszünk semmit.

Bodnár Enikő

tíz éve edző, dietetikus, és személyi tanácsadással is foglalkozik

Vigyázz, kész, fogyunk már!Az étkezés mellett mindenki belátta, hogy a mozgás is fontos. Ki kell emelnem, hogy a csoport nyitott az újra, a zumba mellett megjelent a walk energie (a legújabb, Olaszországból származó fitneszőrület), sőt még a fegyencedzés is! Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy a börtönökből indult el, hiszen eszköz nélküli testmozgás. Emellett a szezonális sportok: az úszás, a nagy séták, a szabad levegőn való futás is népszerű. Ne feledkezzünk meg a csapatjátékokról, a tollaslabdáról és a röplabdáról sem…
Probléma: Akadtak sajnos önsanyargató, sőt egészségkárosító megmozdulások is. A legnagyobb hőség idején, délben, negyven fokban, beöltözve, befóliázva útnak, netán futásnak indulni nem egészséges. Lehet, hogy –2 kg-ot mutat majd utána a mérleg, de az csupán a nagy mennyiségű víz elvesztését jelzi.
Tanács: Ha gyorsan veszítjük el a vizet a szervezetből, az sem a szívnek, sem a vérnyomásnak nem tesz jót. Ráadásul alapszabály, hogy a sportolás alatt veszített folyadékot, ásványi anyagokat pótolni kell!

Vigyázz, kész, fogyunk már!Moharos Melinda
2006-ban végzett, jelenleg az Ormos Intézetben tart dietetika–életmód tanácsadást

Pozitív visszajelzés, hogy a korábban megszokotthoz képest lényegesen kevesebb gyorsételt, hozzáadott cukrot tartalmazó, zsírban gazdag élelmiszereket fogyasztanak a résztvevők, sőt a „csipegetések” is megritkultak.

Probléma: Gyakran hallani fogyókúrázóktól a panaszt, miszerint alig esznek (pl. kenyeret, burgonyát), mégsem tudnak lefogyni. Aztán kiderül, hogy nassolások azért előfordulnak: pár kocka csoki, olajos magvak. Rengeteg „rejtett” kalóriát lehet bevinni a szervezetbe a sok hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekkel. Ilyenek az üdítők, bolti gyümölcsjoghurtok és tejdesszertek, müzlik, gabonapelyhek, alacsony gyümölcstartalmú gyümölcsitalok.
Tanács: Kerüljük a cukrot! Az élelmiszercímkét mindig olvassuk el, és keressünk olyan terméket, amiben nincs cukor. Az ételkészítésnél se cukrozzunk (paradicsomleves, sóskafőzelék), így megismerjük az ételek valódi ízét. Más fűszerezéssel is próbálkozhatunk, például az olasz paradicsomlevessel, sok bazsalikommal, cukor nélkül! A natúr joghurtba keverjünk gyümölcsöt, így sokkal egészségesebb, mint a bolti változatok többsége.

Vigyázz, kész, fogyunk már! Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top