Aktuális

Szülésért cserébe elengednék a diákhitelt

Nem kellene visszafizetni a diákhitel egy részét azoknak a felsőoktatásban tanuló nőknek, akik az egyetem alatt vállalnak gyereket.

Szülésért cserébe elengedik a diákhiteltMentesülnének a diákhitel visszafizetésének egy része alól – egy javaslat szerint – azok a főiskolai és egyetemi hallgatók, akik a tanulmányaik idején vállalnának gyereket – ezt Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

Az államtitkár szerint azért gondoltak erre a lehetőségre, mert az egyetem után egy karrier elkezdése előtt még nehezebben vállalnak gyereket a nők. A tervezet szerint magasabb gyedet is kapna az az édesanya, aki alapképzésben vesz részt, neki a minimálbér összegéből számolnák ki, a mesterképzésben pedig a garantált bérminimum adná az alapját.

Arra is lesz lehetőség, hogy a kisgyerek egyéves kora után az anyukák teljes munkaidőben dolgozhassanak anélkül, hogy elveszítsék az állami juttatásokat. Az államtitkár szerint az új rendszert akár 2014 januárjától bevezethetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top