Aktuális

Iskolakezdés: mennyi pénzből lehet kihozni?

A boltok kínálatában megjelent füzetek, tanszerek és iskolatáskák hidegzuhanyként emlékeztetnek arra, hogy mindjárt itt a tanévkezdés. Vajon mennyiből lehet megúszni az általános iskola első osztályának tanszerlistáján szereplő tételeket?

Bár a tanszerlista „kötelező”, azt (általában) nem írják elő, hogy konkrétan milyen árut, márkát választhatunk. Ez fontos is, hiszen mindenkinek mások a lehetőségei. Megnéztük, hogy 15 000 forint mire elég, illetve mit engedhetünk meg magunknak, ha 30 000 forint a keret, és vajon mennyivel jobb termékek kerülnek a kosarunkba, ha 60 000 forintot is rá tudunk szánni a sulikezdésre. A beszerzéshez a kolléganőnk kislányának sulijától kapott listát használtuk. Meglátogattunk pár sportboltot, a madaras nagyáruházat, egy vidéki papír-írószert, sőt még egy kínai áruházat is.

Iskolakezdés: gazdálkodj okosan

 

 MAX. 15

 

Ha a legolcsóbb füzetet keressük, akkor rá se nézzünk a polcokra, egyenesen a raklapok felé tartsunk, ahol halomra állnak a gyermekkorunkból ismert, minta nélküli, kék, piros és zöld füzetek. A Fűzfői Papírmanufaktúra termékeit 28 forintos darabáron kaptuk meg a piros madaras boltban. Öntapadós 5 darabos tankönyvborítót is már száz forint alatti áron vehetünk, de tekercsben is árulják, ami valószínűleg gazdaságosabb. A dobókockás számolókorong műanyag órával, logikai készlettel és színes papírral, papírpénzzel, valamint dobókockával egybecsomagolva I. osztályos szercsomag néven kapható 1099 forintért. Színes számolópálcikát egy papír-írószer boltban találtunk 100 forintért, kétoldalas tükröt pedig 250 forintért lehet kapni. (A szercsomag, a tükör és a színes pálca azonos mindhárom esetben, itt nem volt más választék.) 

Tolltartóval Dunát lehetne rekeszteni, ezekből a legkedvezőbb árú egy fémtok volt, 152 forintért, de ezt a típust elsősöknek nem vennénk meg, mert nem sok minden fér bele. Helyette 400-ért ICO-s henger alakú tolltartót láttunk, amibe legalább a színesek és a radír mehetnek, de a tipikus első osztályos tolltartó sok rekesszel, bedugós pánttal ezer forint körül kezdődik. Grafitceruzából is óriási a választék, legolcsóbban 29 forintért találtunk egy mustársárga, márkajel nélküli kétdarabos csomagot. Színes ceruzából sok helyen a 12-es kiszerelésűt kérik, amiből 149 forintért a saját márkás termék barátinak tűnik a többi mellett. Radírból Faber-Castell-es halacskásat találtunk egy ötvenesért, meg is lepődtünk! (Volt olcsóbb is, de ez tetszett.) A mi listánkon csak egy darab kicsi vonalzó szerepel, ott nincs nagy különbség az árakban, 130 forintért vettünk is egyet.

Rajzoláshoz egész évre 50 darab rajzlapot kérnek, amiből a félfamentes 346 forintba kerül. Vízfesték (650 Ft), temperakészlet (1690 Ft), zsírkréta (149 Ft), ecset (280 Ft az 5 darabos) és gyurma (325 Ft) esetén az ICO sünis termékek általában a legkedvezőbbek. Olló a Lizzy Cardtól már 235 Ft-ért is kapható. Ragasztóstiftből a legolcsóbb 99 forintba kerül, de egy kicsit komolyabbnak kinéző, szintén saját márkás termék is 140 Ft-ból megvan. A listán szereplő vizes tálat, a törlőrongyot és az étkezési alátétet nem szereztük be, mert ezek a legtöbb háztartásban megvannak.

A hurkapálca 177 forint, a félfamentes írólap csomagja pedig egy százas. Az origami hajtogatólap ára is 130 Ft/csomag. Ezekből nem volt választék, így ezek a tételek ismétlődnek. Üres dossziét is kértek, de nem tudni, milyenre gondoltak. Kapcsosat, befűzőst, gumisat, netán irattartó papucsot? 250 forintért ez utóbbit beszerezhetjük.

Mindez bekerül a gyerek iskolatáskájába, amiből egy kínai üzletben találtuk a legkedvezőbb ár-érték arányút (bár erre nem vennénk mérget): 2500 forintért többrekeszes táskát választhatunk a báránykás sorozatból. Nem ez volt a legolcsóbb, de ez tűnt elfogadhatónak a műanyagipari termékek közül.

A szigorú büdzsé megköveteli, hogy a tornazsákot és annak tartalmát is a „kínaiban” szerezzük be: tornacipőt és iskolai váltócipőt ezer alatt láttunk, tornadresszt 1200 forintért, sötét rövidnadrágot fiúknak pedig már 400-ért is kapni. Ha mindezt összeadjuk, még marad pénz a tisztasági csomagra is, aminél nem feltétlenül kell a bolti készlet, mert pici törölköző, szappantartó és műanyag pohár szintén van otthon is, elég a fogkrémet és a fogkefét megvenni.

 MAX. 30

Az árcédulákat figyelő anyukák ilyen keretnél kicsit lazíthatnak, pláne hogy már tudják, fele ennyiből is meg lehet oldani. A fix tételekhez (tanszercsomag, hurkapálca, tükör…) szabadabban válogathatunk az írószerekből. Tolltartóból 2790 forintért már töltöttet vehetünk, amivel viszont a ceruzákon spórolhatunk. Bár a „mi gyerekünk” iskolájának listáján filctoll nem szerepel, máshol lehet, hogy ezt is kérik. A töltött tolltartók felerészt filccel vannak tele, és nem biztos, hogy jó minőségűekkel. Érdemes a tolltartótól függetlenül venni jobb minőségű ceruzákat is. Hármas kiszerelésű Pelikán márkájú HB-s cerka 227 forintért, illetve 12 darabos színes ceruza a Stabilótól 1250 forintért kapható. Ekkora keretnél már megengedhetjük a Sky Art színes gyurmacsomagját 480 Ft-ért, bár azt nem tudni, mennyivel jobb a sünösnél… de így vagyunk ezzel a zsírkréta esetében is: BIC-et 315-ért, vagy Diamondot is vehetünk 550-ért. Ragasztóból közepes árfekvésű az UHU stift: 550 Ft-ért, de nosztalgiából vehetünk Technokol rapidot is. Temperából a Crayola 1500 forintért pici tégelyeseket ad. Engedjük meg a gyereknek, hogy ő válasszon füzeteket: cicást, kutyást (130 Ft), netán sellőlányost (200 Ft) vagy focicsapatost.  

Iskolatáskákból a Budmil kínál 6000 forintért hagyományos, kétcsatos táskákat, de 10 000 forint körüli összegért már gerinckímélő táskákat is vehetünk. Tornazsákot egy ezresért mindenféle mintában lehet kapni. Vászon tépőzáras tornacipőt a Deichmannban 1500 forint körül találtunk, de picit komolyabb sportcipőt is vehetünk már 4000 forintért. Kislányoknak tornadresszeket közel 3000-ért a H&M-ben néztünk, a gyerek is látta, nyafogott is érte…

Megnézem
Összes kép (1)

 

 MAX. 60

Ezt a kategóriát azért találtuk ki, hogy leírhassuk, mi tombol az iskolatáska-piacon. A kínálat annyira szélsőségek között mozog, hogy ezresért is, és 37 000-ért is lehet iskolatáskát venni. Persze az ár tükrözi a minőséget is – egy bizonyos szintig.

Épp az okozza a legtöbb fejtörést, hogy milyen szempontok szerint válasszunk. Kell-e a gyereknek a gurulós, vagy felesleges, úgyis hozzuk-visszük? Vagy: mennyire fontos, hogy „anatómiai” meg „ergonómiai” legyen – egyáltalán, miben különbözik az egyik a másiktól –, hiszen bemegy a terembe és ott lerakja a földre, cipelni hazáig úgysem ő fogja. A kockatáska pedig pár év múlva már „ciki” lesz neki…

Szóval, ha a pénz nem számít, akkor megvehetjük csemeténknek mindenből a legjobbat, vagy bízzuk a gyerekre a választást. (Így lesz cicás, csillogós gumis mappánk egy ezresért…) Általánosságban elmondható, hogy a Herlitz termékek a legdrágábbak, például a papír-írószerben a telepakolt tolltartó 4630 forintba kerül. Táskáknál a Hama is az élvonalban van, minőségben és ár tekintetében is. Ezek készletként tornazsákot, tele tolltartót, hengeres ceruzatartót és pénztárcát is adnak a táskával azonos motívumban, potom 35 000-ért.

Írószerekből a prémium kategóriát képviselik a Faber-Castell termékek: például 12 darabos színes ceruza 2610 forint, a 12 színű tégelyes tempera 2600 forint az általunk felmért írószerboltban. Gyurmából a Giotto színes készlet tűnt a legdrágábbnak 1500 Ft-ért, és zsírkrétából is ez a márka viszi a prímet 900 forintos árával. Ollóból a Fiskars kids nagyjából 2000 forint, viszont itt a balkezesekre is gondoltak, és 2400-ért olyat is lehet kapni. Ragasztóból a Pritt termékei tűntek ki a sorból.

A tornazsákba az Intersportból 4490 forintért vehetünk tornadresszt, vagy most akciós Champion fehér pólót 1990-ért, szintén akciósan 3990 Ft-os Adidas fekete tornanadrággal. Tornacipőt (Nike, Fila) is lehet már 7000 forint körül kapni, csinos, kényelmes iskolai váltócipőt pedig 2500 forinttól láttunk. A sportboltok is akcióznak iskolakezdés előtt, érdemes egy párat végignézni. Tisztasági csomagot egy ezresért a Lizzy gyárt. 

Elsős gyerek szülőjeként még így is örülhetünk, hogy az legalább a tankönyv ingyen lesz; a pénztárnál kígyózó sorban egy anyuka arról panaszkodott, hogy fiának csak a gimis tankönyvcsomagja majdnem harmincezer forintba fog kerülni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top