Aktuális

A nagy joghurtfagyiteszt

Ahogy kenyérből, tésztából és sütiből is találunk egészségeset, úgy fagylaltból is létezik alacsony zsír-, cukor- és kalóriatartalmú változat, csak éppen tejszín helyett fincsi joghurtból készül. Az USA kedvenc desszertje Magyarországon is egyre népszerűbb!

Born in the USA

A joghurt lesz az új fagylalt?

Az 1980-as évek USA-jában a korábbi trendekkel ellentétben hirtelenjében elkezdtek törődni az egészséggel is, és ennek folyományaként jelent meg a hagyományos fagyikat helyettesítő frozen yogurt (joghurtfagylalt) is a piacon. A testmozgást és az egészséges étrendet népszerűsítő életmódkampányokba tökéletesen illeszkedett az új termék, de mint minden újdonság, ez is csak úgy maradhatott fenn, ha az emberek is megszerették. Márpedig ez esetben történt, így nemcsak fennmaradt, hanem mostanra elképesztő népszerűségre tett szert, az önkiszolgáló joghurtozóknak köszönhetően pedig igazi társasági eseménnyé vált a frozenyogurtozás a fiatalok körében. A divat aztán elkezdett terjedni Európában is (Londonban például nem kell túl sokat mászkálni, hogy találjunk egyet), és ahogy az lenni szokott, eljutott Magyarországra is. Rettegj fagylalt, jön a frozen yogurt!

Hideg és egészséges

Persze az, hogy egészséges, önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy megrengesse a fagylalt trónját, csakhogy a frozen yogurt finom is. Veszettül finom! A tejszín- helyett joghurtalapú hideg édesség legalább annyira hűsítő, mint egy fagyi, és ízvilágában is közel áll hozzá. Az alacsonyabb zsír-, cukor- és kalóriatartalom miatt ideális kiegészítője lehet a fitneszéletmódnak, ráadásul a különböző ízesítéseknek és feltéteknek (utóbbiak között akadnak nem éppen egészségesek – szirupok, drazsék… – is, de mindenki saját igénye szerint választhat) hála, legalább annyi ízvariáció képzelhető el belőle, mint fagyiból. A natúr verziót pedig laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

A nagy joghurtteszt

Gyors körbenézéssel négy helyet találtunk a fővárosban, ahol meg lehet kóstolni a frozen yogurtokat, de ahogy fagylaltozó és fagylaltozó, úgy joghurtozó és joghurtozó között is van különbség.

Freeze Frozen Yogurt

A joghurt lesz az új fagylalt?

Az Egyetem téren található aranyos kis joghurtozóban pultos rendszerben kapjuk a frozen yogurtot. Egyféle – natúr – ízben kapható, és kb. másfél tucat feltét közül válogathatunk, melyek között örvendetesen sok a gyümölcsös. Kétféle – kicsi és nagy – méret közül választhatunk. Az előbbihez egy, az utóbbihoz két feltét jár, némi plusz pénzért persze további feltéteket kérhetünk. Én egy eperszószos, kókuszreszelékes nagy pohárra szavazok, ami korrekt adag, kb. egy háromgombócos fagyinak felel meg. Kifejezetten korrekt és finom hűsítő a közel negyvenfokos hőségben.

Fragola fagylaltozó

A joghurt lesz az új fagylalt?

Nem minden Fragola fagyizóban tartanak joghurtfagyit, de a Károly körúton lévő boltjukban a fagylalt mellett ezt is találhatunk. Joghurtból itt is csak natúr íz van az étlapon, amit saját magunknak „csapolhatunk”, hogy aztán tucatnyi tálkából dobjunk rá némi feltétet. A végén lemérjük a súlyát, és ez alapján fizetünk. A fragolásokat különösebben nem hatotta meg, hogy a joghurtfagylalt főképp az egészségességével hódít, így a feltétek közt csupa csokiszószt, nutellát és cukorkát találhatunk, gyümölcsöknek nyomuk sincs. A nutellás változatot választom, és már első körben ér némi meglepetés: a fagylalthoz és a többi frozen yoghurt üzlethez képest is kifejezetten drága mulatság itt joghurtozni. A következő pofon akkor érkezik, amikor megkóstolom. Erős műanyag ízében nyoma sincs a joghurtok frissességének és természetességének. Majdnem a felét kidobom. Fagyiban továbbra is jó a Fragola, de a joghurtokhoz sajnos nem értenek.

Jono Yogo

A joghurt lesz az új fagylalt?

A végére maradt a joghurtmennyország! A budapesti Árkád első emeletén található, június elején nyílt Jono Yogo színkavalkádjáról rögtön az amerikai cukrászdák pazar színvilága ugrik be, ami nem véletlen, hiszen ők állnak a legközelebb ahhoz, amit ma az USA-ban a frozen yogurt üzletek jelentenek. Önkiszolgáló rendszer – a kreációink összeállítása önmagában egy külön program –, hatalmas választék, és ár/érték arányban is kimagaslanak a mezőnyből. Érkezésemkor már attól zavarba jövök, hogy egy csomó nagy gép magasodik fölém, amiből joghurtot lehet csapolni. Szám szerint tizenkét ízben, a natúrtól kezdve egészen a karamellig, a kókuszig és a csokoládéig. Ízkavalkád a javából – pláne, ha többfélét adagolunk a tágas kis poharunkba – és akkor még nem beszéltünk a feltétekről, ahol csak gyümölcsökből 24-félét (!) számoltunk össze, a ribizlin át egészen a görögdinnyéig. A drazsék, kekszek, müzlik, cukorkák és szószok száma pedig erősen közelít a végtelenhez. A bő választék zavarában némi citromos-lime-os joghurtot keverek a kókusszal és a csokoládéval, amit görögdinnyedarabokkal és némi barackkal dobok fel, hogy a végén teremtményemet csokireszelékkel koronázzam meg, majd beleszúrok egy kis ostyát díszítésként. A fizetés súly után történik, és félelmetesen felpúpozott poharam ellenére az összeg meglepően barátságos szinten marad. A citrom frissítő, a dinnyedarabok remekül mennek a kókuszhoz, a csokis joghurt ízét pedig bármikor összekeverném egy mennyei csokoládéfagylalttal. A lehetőségek és kombinációk száma pedig végtelen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top