Aktuális

Allergia: most kezdődik a parlagfűszezon

Helyenként már most szenvedhetnek az erre allergiások, és két héten belül az ország egész területén beindul a virágzás.
Fotó: Identify that Plant
Fotó: Identify that Plant

Az elmúlt napokban egyre gyakrabban fordult elő, hogy egyes állomásokon a tüneteket okozó szint határértékét is átlépte a parlagfű pollenkoncentrációja, figyelmeztet az ÁNTSZ. A térképükön egyelőre Kecskemétnél és Győrnél jeleznek közepes intenzitást. A parlagfűpollen szezonja ezzel elkezdődött, és két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás.

A parlagfű pollenszemeit az idén július elejétől már az állomások többségénél regisztrálták az Aerobiológiai Hálózat adatai alapján. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfű pollenkoncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó koncentrációt is. Az időjárás-előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható.

Idén előrébb tart a szezon

A parlagfűszezon alakulásában az időjárás meghatározó. Májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel időlegesen csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel párosulva a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

Idén május és június hónap is hidegebb és esősebb, július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt, mint 2012-ben. Összesítve a szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, azonban ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top