Aktuális

Rubik-kocka: világbajnok a magyar zseni

Három kategóriában is Endrey Marcell győzött a Rubik-kocka-kirakó világbajnokságon: vakon ő a leggyorsabb.

Las Vegasban rendezték idén a Rubik-kocka-kirakó világbajnokságot: 37 ország több mint 500 versenyzője indult 15 kategóriában.
A 17 éves Feliks Zemdegs nemcsak a leggyorsabb Rubik-kocka-kirakó volt, ő győzött a 4-szer 4-es kocka és a 3-szor 3-as kocka egy kézzel való kirakásában is. Előbbinél a legjobb eredménye 30,74 másodperc volt, utóbbinál 12,16 másodperc.

A magyar csapat tagja, Endrey Marcell – aki az előző versenyen világcsúcsot állított fel a 3-szor 3-as kocka vakon kirakásában – idén nemcsak ebben a számban lett világbajnok 29,93 másodperccel, hanem valamennyi „vak” kategóriában győzött.

A 4-szer 4-esben 2 perc 33,04 másodperccel, az 5-ször 5-ösben 6 perc 6,41 másodperces világcsúccsal diadalmaskodott, továbbá a 3-szor 3-as „multi vak” kategóriát is megnyerte. Ez annyit jelent, hogy letesznek a versenyző elé tíz-húsz darab kockát megkeverve, ő memorizálja, majd szemtakarót vesz fel, és látatlanban az összeset ki kell raknia. Egy korábbi interjúban el is mondja, mi a stratégiája.

1982 óta rendeznek Rubik-kocka-világbajnokságot, először Budapesten gyűltek össze a játék szerelmesei. Akkor még egyetlen kategóriában küzdöttek, ma már létezik egy kézzel, lábbal, vagy épp a legkevesebb forgatással való kirakás is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top