Aktuális

Mormonok világmisszióban

Ez a világ egyik legdinamikusabban növekvő és leggazdagabb egyháza, mégis csak annyit tudunk róluk, hogy nagyon vallásosak, nem isznak alkoholt, sok gyerekük és több feleségük van. De hogyan élhet valaki poligámiában a 21. században?

A mormonizmus az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában ma slágertéma, köszönhetően a The Book of Mormon vitriolos Broadway-musicalnek, amelyet a South Park alkotói, Trey Parker és Matt Stone jegyeznek. Két mormon misszionárius figuráját követve a darab azokat a vádakat sorakoztatja fel, amelyektől még a legjámborabb mormonnak is feláll a szőr a hátán: vak hit, bizarr keresztelők és egy, Parker és Stone által csak „Star Trek-filozófia”-ként emlegetett elképzelés arról, hogy a Földön kívül is vannak lakott bolygók.

Mágikus alsóneműben

Nem nehéz megérteni, hogy juthattak a dolgok idáig. A mormonokat évtizedek óta idiótákként ábrázolják a televíziós sorozatokban. Mitt Romney amerikai elnökjelölt nem véletlenül követett el a 2012-es kampány során mindent, hogy ne kelljen szóba hoznia mormonságát, az újságírók így is tollhegyre tűzték „mágikus alsóneműjét”. Az amerikaiak így csúfolják azokat a térdig érő, fehér templomi alsóruhákat, amelyeket a mormonok az alsóneműik alatt hordanak, hogy megvédje őket a Gonosztól. Számtalan félreértés és mítosz veszi körül a mormonokat, például összekeverik őket az ámisokkal. Ha pedig egy szójátékban valaki kiejti a mormon nevet, leggyakoribb asszociációként a poligámia kerül elő. Ami a tényeket illeti: a mormonok keresztények. Elfogadják a Bibliát, de ugyanúgy hisznek a Mormon Könyvében is, amelyet egy Joseph Smith nevű amerikai írt az 1820-as években. Smith New York államban alapított egyházat, halála után azonban hívei Bringham Young vezetésével Utahba vándoroltak, és ez az állam a mai napig a központjuk. Hűek maradtak konzervatív elveikhez is. Nagyon családközpontúak, bár manapság már csak három-négy gyerekük van, de a családot még ma is jellemzően az apa tartja el. Összetartóak, és az egyházuk szociális hálója is erős. Ha egyikük megszorul, kisegítik a közösből, amit a hívők jövedelmének tíz százalékából nyernek. A mormon teológiában bizonyos mértékig mindenki misszionárius, mindenki képes rá, hogy jót tegyen másokkal, és elfogadja, hogy vele jót tegyenek.

Életük legjobb két éve

Mormonok világmisszióbanA mormon egyház a második világháború után indult növekedésnek, és vált világméretűvé azután, hogy misszionáriusokat küldött a világ minden tájára. Tizenöt év alatt megduplázódott híveik száma: 2012-ben 14,8 millió mormon élt a Földön, és ebből durván 57 százalék az Egyesült Államokon kívül. A mormonok minden egyház közül a legaktívabbak missziós tevékenységükben, 2013 áprilisában 65 ezer aktivistájuk teljesített szolgálatot világszerte. A legtöbb mormon misszionárius a húszas évei elején járó, független férfi és nő, vagy olyan idősebb házaspár, akinek a gyerekei már kirepültek. A fiatal férfiaknak az egyház erősen ajánlja – bár nem teszi kötelezővé – a misszionáriusmunkát, amely fiúk esetében két évig tart, lányoknak 18 hónapig, idősebb házaspároknak pedig 6–18 hónapig, és általában a lakóhelytől távoli elkötelezettséget jelent, nemritkán más országban. Külföldi küldetés esetén a célország nyelvének elsajátítása is feladatuk részét képezi. Minden misszionárius önkéntes, fizetést nem kap, sőt ő maga (vagy a családja) állja a külföldi kiküldetés minden költségét. Rengeteg tinédzser mormon arra gyűjt, hogy el tudjon menni misszióba. Az egyház története során eddig egymillió misszionáriust küldött szét a világba, 2012 októberében pedig bejelentették: fiúk esetén 18, lányoknál pedig 19 évre szállították le a missziós szolgálat elkezdését a korábbi 21 év helyett. Misszióba menni a mormonoknál a felnőtté válás része, és akik teljesítették, életük legjobb két éveként írják le.
A mormonok utcán, illetve házról házra járva térítenek, és a megkeresettek nagyon pozitívan viszonyulnak hozzájuk, ami annak is köszönhető, hogy jól öltözöttek és megnyerő külsejűek. Azzal, hogy a misszionáriusok maguk finanszírozzák a munkájukat, a hitelességük is megnő a külvilág szemében. Az első mormon 1885-ben érkezett Magyarországra, majd az első világháború kezdetével hosszú szünet következett. 1990-ben jöhettek csak be újra misszionáriusok hazánkba, és ma megközelítőleg négyezer tagjuk van nálunk összesen 23 gyülekezetben, az ország minden részén.

Mise a mallban

Mormonok világmisszióban

15 millió tagot számláló közösségük 100 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb egyháza, mert miközben konzervatívok, pragmatikusak is. Két éve adtak át egy óriási üzletközpontot Salt Lake Cityben, amelyet a mormonok építettek 2 milliárd dollárból: egy vallási vezető, amint egy shopping mall átadását ünnepli – ez is csak Amerikában fordulhat elő. A mormonok betartják az egészséges életmódot, nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, nem fogyasztanak kábítószert, de kávét és teát sem. Nem kezdenek szexuális életet házasságon kívül, és nem lépnek félre, miután megházasodtak. Bármely mormon azonnal emlékeztetni fog rá, ha alkalmunk van szóba elegyedni vele, hogy a poligámia több mint egy évszázada tiltott a mormon egyházban – gyakorlatként azonban a mai napig él Amerika elszigetelt sarkaiban, törvényen kívüli, szakadár mormon csoportok körében. Bringham Youngnak, a mormonokat Utahba vezető egyházfőnek még 54 felesége és 56 gyereke volt. Nagy lehetett náluk a hangzavar.
Ami azt illeti, a mormonoknak van néhány egyedi elképzelésük a létezésről. Hisznek a mennyben, a pokolban és az örök életben, de ragaszkodnak ahhoz is, hogy mielőtt a Földre jöttek, a mennyben éltek Isten lélekgyermekeiként. Miután meghalnak, visszatérnek a mennybe, és benépesítik majd a saját mennybéli bolygójukat. Ezek azok a meggyőződéseik, amelyeket Parker és Stone a musicaljében kifiguráz. Az utólagos keresztelő pedig egyike a bizarr szokásaiknak, amikor például Diana hercegnőt vagy a szeptember 11-i terrortámadás áldozatait posztumusz vezetik be a mormon egyház kebelébe, így biztosítva számukra bejárást a mennyországba.

Mormonok világmisszióban

Statisztikák szerint a mormon nők között kétszer több a főállású anya és feleség, mint az átlag népességben. A háziasszonyi szerepet élethivatásnak tekintik, és jól érzik magukat benne. Az amerikai mormon lányok a húszas éveik elején férjhez mennek, és férjük az egyetlen szexuális partnerük, amire nagyon büszkék. A mormon közösséget a mai napig üldözi a poligámia vádja annak ellenére, hogy 1904 óta minden olyan tagot kizárnak az egyházból, aki a többnejűséget gyakorolja. A Utah állambeli Mantiban egy Jim Harmston nevű férfi 1994-ben prófétaként lépett színre, és 500 fős gyülekezetében azt hirdette: aki meg akarja mutatni Isten iránti elkötelezettségét, annak poligám életet kell élnie. Neki is tizenkét felesége volt. Amikor azonban jövendölésével ellentétben 2002-ben nem jött el a Földre újra Jézus Krisztus, hívei elpártoltak tőle. Hogy a poligámiát megtartották-e, arról nem szól a fáma.

 Mormonok világmisszióbanCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:


Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top