Aktuális

Szeptembertől többet keresnek a tanárok

Ősztől két alkalommal emelik a tanárok fizetését, jövőre akár másfélszeresét is kereshetik a mostaninak. Mégsem biztos benne mindenki, hogy több pénzt kaphat.

„Szeptember 1-jétől bevezetjük a pedagógus-életpályamodellt és ez béremeléssel jár” – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Hír TV-nek. A régóta várt emelést két ütemben vezetik be, már szeptemberben, a tanév kezdetén többet vihetnek haza a tanárok, és jövő januárban vagy szeptemberben is nő a fizetésük.

Szeptembertől többet keresnek a tanárok

120 ezerből 180 ezer

„Negyven és ötven százalék között lesz, attól függően, hogy kinek mi a besorolása” – beszélt az emelés mértékéről a miniszter, aki úgy számolja, egy pályakezdő tanár, aki most 120 ezer forintot keres, a két emelés után hatvanezer forinttal keres majd többet. A béremelés összesen a 130 ezer embert érint, vonatkozik a logopédusokra, az iskolapszichológusokra, a pályaválasztási tanácsadókra és az óvónőkre is.

Szeptembertől többet keresnek a tanárok

Mégsem marad több pénz a tanároknál?

A fizetésemelés mégsem váltott ki egyöntetű lelkesedést a szakszervezeteknél, a Pedagógusok Szakszervezete például attól tart, hogy az emelés a kieső túlóradíjat fogja majd helyettesíteni, így valójában nem kapnak majd többet, mint eddig. A kötelező óraszámot ugyanis 22-ről 26-ra emelték, miközben eddig a túlórázásért külön illetmény járt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt kifogásolta, hogy mostantól térítés nélkül kell majd megtartani olyan órákat is, amikért korábban pluszpénzt kaptak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top