Aktuális

Nyári balkongondozás

Zöldell a balkon, lassan le lehet szedni az első paradicsomot, le lehet vágni az első rukkolát. A tűző nap és a szárazság se hozhatja zavarba, ha követi útmutatásainkat.

 

Nyári balkongondozásMennyit öntözzek?

Az öntözést a föld nedvességétől tegyük függővé, ne naponkénti, hetenkénti időpontokra időzítsük. Tekintsük szabálynak bármely növény esetében, hogy a nagyjából egyujjnyi mélységben enyhén nyirkos talaj a jó. A túlöntözés jele a sárguló, összeeső levél, a kiszáradást a fakó, beszáradó lombozat, az elégtelen lombfejlődés mutatja minden zöldségünknél.

Nyári balkongondozásSzükség van tápszerekre?

Kifejezetten ajánlott a nagyáruházakban, kertészeti boltokban kapható kiegészítő tápanyagok használata. A mesterséges tápok túladagolása azonban növényeink pusztulását okozhatja. A túladagolás a kiszáradással hasonló tünetekben mutatkozik meg. A dobozokon található keverési arányt és növényfajta-ajánlást mindig szigorúan tartsuk be!

Nyári balkongondozásTippek napvédelemhez

A tűző napsütést csak a mediterrán jellegű fűszernövények (majoránna, kakukkfű, oregánó) szeretik. Legkönnyebben úgynevezett raschelhálóval szűrhetjük a túl erős napfényt. Ilyenbe csomagolják a vöröshagymát is, és minden mezőgazdasági boltban megtalálható. A hálót feszítsük ki növényeink fölé úgy, hogy azok szórt fényt kapjanak. Így például a rukkolát megóvjuk a korai felvirágzástól, a paradicsom, paprika virágainak biztosítjuk a termésképzéshez szükséges alacsonyabb hőmérsékletet, és a talaj is lassabban szárad ki. Ha természetes megoldást keresünk, a növények jól megválasztott elrendezésével érhetjük el  a megfelelő árnyékolást. A tűző nap felőli oldalra citromfüvet, majoránnát telepítsünk, az ágyás fölé vezessünk elszórtan futóbabot, futóvirágokat. A napos, de már nem tűzforró részekre ültessük a vízigényesebb paprikát, paradicsomot, padlizsánt.

Nyári balkongondozásTermészetes segítők

Ha ódzkodunk a tápszerektől, próbáljuk ki a természetes alapú komposztot vagy az algakészítményeket. Könnyen kezelhető folyékony vagy tömörített formában is kaphatóak, de nyers, zsákos kiszerelésben is megtaláljuk őket az áruházak polcain. Ültetéskor gazdagítsuk velük zöldségeink talaját, és néha a földbe lazán beledolgozva adjunk nekik frissítést a termesztési időszakban. Túladagolni szinte lehetetlen.

  Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top