Aktuális

Fűszerkert a balkonon

Az idei év nem volt túl kegyes a növények nevelőihez, a szeszélyes időjárás lelassította palántáink növekedését. Sok esetben még május közepén is bébi méretű paradicsompalánták, apró, néhány centis paprikák nézelődtek a tejfölöspoharakban.

Próbálkozzunk fűszerekkel!

Fűszerkert a balkonon

Ha a paradicsompalántákat babusgatnunk is kell, a fűszernövényekkel könnyebb dolgunk lesz. Az ismerős ízeken és illatokon kívül számtalan különleges fajtát találhatunk a kertészetekben, piacokon, olyanokat, amelyekkel korábban még nem is találkoztunk. Hallottak például önök a fahéjas, citromos vagy thai ízesítésű bazsalikomról? Vagy a kakukkfű citromos változatáról? A speciális magokat akár most is elvethetjük. Ha nagyon óvatosak akarunk lenni, akkor a palánta kifejlődéséig tartsuk beltérben, de később nyugodtan vigyük ki a szabadba, mert ott sokkal szebben, jobban, gyorsabban fejlődnek, sőt a későbbi zárt térbe telepítést is jobban bírják majd.

Mi az a pikírozás?

Fűszerkert a balkonon

Az apró magvú, kis fácskává növő kakukkfüvet, majoránnát, oregánót, csombort, tárkonyt, a tépőfűszer bazsalikomot, zellert, petrezselymet szórjuk földdel telt tejfölöspoharunkba, és – a bazsalikom kivételével, arra ne szórjunk földet – földdel takarjuk, kevés vízzel öntözzük meg. Meleg helyen tartva néhány héten belül megjelennek az első levélkék. Ezt zárt térben az év bármely időszakában megtehetjük, de arra készüljünk fel, hogy fényszegény időszakban a fejlődés nagyon lassú lesz! Ha azt szeretnénk, hogy dúsan termő növényeink legyenek, akkor a második-harmadik pár levélsor megjelenése után a hajtásokat egyesével tűzdeljük, pikírozzuk szét. Az egyes töveket, a még csoportban növő társulásokból kiskanállal, puha pálcikával (például a kínai evőpálcika tökéletesen megfelel erre a célra) emeljük ki a földből, nagyon vigyázva, hogy gyökerüket ne sértsük meg. A már magányos növényt telepítsük önálló cserepébe, a lehető legjobban megőrizve a gyökér tartását. Földjében kiképzett fészekbe ültessük, majd körülötte tömörítsük a földet, és alaposan öntözzük meg. Ha így teszünk, a fűszer bokros növekedésnek indul, ontja a húsok, a koktélok vagy levesek friss ízesítőjét.

Paradicsom, káposzta, saláta

A megkésett paradicsompalántákkal ugyanúgy kell eljárnunk, mint a fűszernövényekkel, sőt a káposzták, saláták is pikírozással nevelhetők csodálatos növénnyé. Ezeknél még a végleges kiültetés előtt kell megtennünk a szétültetést. Salátafélékből már létezik csak levélre növő fajtakeverék is, direkt kiskerti vagy balkonládás vetésre szánva. Édeskésebb, kesernyésebb, csípősebb és enyhébb, lila, fehér, zöld saláták, rukkolák, mángoldok találhatók például a Misticanzának nevezett keverékekben, amelyek a bioboltokban kaphatók.

A retket egyelni kell!

Kiskertekbe és balkonládákba szintén bármikor vethetjük a rövid tenyészidejű retkeket, melyeket nem pikírozni, hanem egyelni kell. Az egymáshoz nagyon közel kikelt növények közül úgy kell kiszedegetni és átültetni a hajtásokat, hogy az egyes levélkék között 2-3 cm helyet hagyjunk a fejlődő retekgyökérnek. Van már fűszerünk, nőnek paradicsomaink, fejesedik a retek és fejlődik a levélsaláta, de néhány ínyencséggel még varázsoljuk el a vendégeinket! A bármikor vethető mustár kikelt zsenge hajtásait rászórhatjuk az ételkompozíciónk tetejére, az édesen pikáns sarkantyúka ehető virágával és levelével díszíthetjük a tálat, és a növekvő borsónknak se csupán a termésére, hanem borsóízű levelére is figyelhetünk, megízesíthetjük vele ételeinket.

 Fűszerkert a balkononCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top