Aktuális

Rekordárvíz jön a Dunán!

Emlékeztek a 2002-es nagy árvízre? Még annál is nagyobb ár közeleg a szakemberek szerint.

Már négyszáz ember dolgozik a gátakon Győr-Moson-Sopron megyében. Szigetköznél már pénteken vagy szombaton tetőzhet a Duna. Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra.

A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek.

Rekordárvíz jön a Dunán!

Az Ausztriában és Németországban az „évszázad árvizeként” emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása. Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában az ár elől.

A meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-es évihez hasonlóak a szakértők szerint. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. Budapesten már másodfokú a készültség: a tetőzés a hét második felében várható, 800 centiméter körüli vízszinttel, a jelenlegi előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 centiméteres vízállás sem kizárt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top