Aktuális

Ezer lámpa, tejesdoboz – eltűnt kicsik, hol vagytok?

Kilép az ajtón és nyoma vész – ez az, amitől a szülők talán a legjobban rettegnek. Évente 14 ezer gyermek tűnik el, ki hosszabb, ki rövidebb időre, ki örökre... Jelenleg 1300 gyerekről nem tudni semmit.

Kilép az ajtón, és többé semmit sem tudni róla. Elindul A-ból B-be, de soha nem érkezik meg oda. Mintha a föld nyelte volna el. Szó szerint… Mind többekkel fordul-e ez elő, vagy csak a közösségi portálok adta lehetőségek és a média irányítják a figyelmet az eltűnt gyerekek és felnőttek tragédiájára? Annyi biztos: jelenleg csaknem 1300 kiskorút keresnek, és évente 14 ezer gyermek eltűnését jelentik. Többségük csak dacosan „világgá megy”, elkóborol, megszökik, egy részüket megszöktetik, erőszak áldozatává válik, de van, akiknek örökre nyoma vész. És hiába nagykorú valaki, szülei, barátai éppúgy aggódnak érte.

 

Az eltűnések lehetséges okai:

  • kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
  • kalandvágy (felnőttként akar viselkedni, szórakozni szeretne, tiltott dolgokat kipróbálni)
    • veszekedés szülőkkel/nevelővel
    • félelem (például bizonyítványosztás után nem mer hazamenni)
    • bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
    • gyermekotthonokban élőknél az intézményi lét
    • bűncselekmény áldozatává válnak (emberrablás, emberkereskedelem, emberölés)

Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a megelőzésre és az országok közötti együttműködés fontosságára.

Magyarországon tavaly több mint 14 000 fiatalkorú eltűnését jelentették be. Többségük előkerült, de több mint kétszáz gyermeknek nyoma veszett. A keresésük, körözésük államigazgatási eljárás keretében történik, amit 90 napon belül le kell zárni, de ez nem azt jelenti, hogy a hatóság nem keresi tovább az eltűntet, hiszen adataik még húsz évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. A legtöbb eltűnt gyermek lakásotthonokban, nevelőintézetekben élt, lényegesen kevesebben tűnnek el családból. A gyermekotthonból eltűntek rendszeresen szöknek haza a családjukhoz, rosszabb esetben céltalanul csavarognak kortársaikkal vagy olyan felnőttel, aki kihasználja a sebezhetőségüket. Az eltűnt gyerekek egyre jelentősebb része válik erőszak áldozatává; a legnagyobb veszélynek a fiatalkorú lányok vannak kitéve.

Rettentően fontos, hogy szülőként, nevelőként ismerjük a gyermekünket, igyekezzünk saját életünkkel példát mutatni, helyes értékrendet közvetíteni, szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb, hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk felé. 

Civilek sora segíti a kétségbeesett szülőket

Már több szervezet is foglalkozik eltűnt gyerekek megtalálásával. Az egyik csoport a Facebok segítségével keresi gyerekek és felnőttek tucatjait, naponta frissülő információkkal. Forgách-Fejes Mária, a kezdeményezés ötletgazdája azonnal felveszi a kapcsolatot minden hozzátartozóval, és ellenőrzi a megadott információkat. Ha a rendőrség tehetetlen, ők akkor sem adják föl. Itt nem az számít, hogy az illető milyen okból szökött meg vagy tűnt el, hanem hogy amikor előkerül, a legnagyobb elfogadással és szeretettel igyekezzünk megérteni azt, miért ment el. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, segítségért fordulhatunk a 116-000-ás, ingyenesen hívható telefonszámon a Kék Vonal Alapítvány munkatársaihoz. „Mindenkinek kötelessége az eltűnt gyermekek visszatérését segíteni – mondja Forgách-Fejes Mária. – Ne menjünk el egy csavargó, tétlenkedő, látszólag egyedül lévő gyermek mellett!”


Tejesdobozok és lámpások

Az elmúlt két évben az Alföldi Tej Kft. jóvoltából 40 nyomtalanul eltűnt gyermek képe került fel a tejesdobozokra. Segítségükkel tavaly tizenketten kerültek elő. A programhoz 2012-ben csatlakozó Szentkirályi Ásványvíz Kft. a palackjaira, a Bakrman Pékség pedig a toastkenyerek csomagolására nyomtatja a fotókat.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakáját. Budapesten és öt vidéki nagyvárosban összesen hat és fél ezer világító léggömböt engednek egyszerre a magasba. A kampány szimbólumává vált „lámpások” este 9 órakor szállnak majd az ég felé, ezzel mutatva a hazavezető utat az eltűnt gyermekeknek. Idén az amerikai tulajdonú Xerox Magyarország állt a kampány élére.

Ha mindenki jól figyel maga körül, néhányan még hazakerülhetnek – amíg nem késő. Néhányan azok közül, akiket nagyon várnak a szeretteik:

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

 

 

 „Tilos”-mondatok, amiket soha ne mondjunk a gyerekeknek:

Vannak mondatok, amelyekről nem is hinnéd, mennyire bántóan hangoznak a gyermeki fül számára, rossz hatással lehetnek gyermeked önértékelésére. Ezeket mindenképp kerüld!

  • Miért nem tudsz olyan lenni, mint a testvéred?
    • Te mindig… és te soha… kezdetű mondatok
    • Azért, mert azt mondtam!
    • Soha nem leszel a legjobb a csapatban.
    • Nem kedvelem a barátodat…
    • Rosszul csinálod, majd én!
    • Kövér vagy!
    • Én megmondtam…
    • Ennél többet várok tőled!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top