Aktuális

Már Franciaországban is házasodhatnak a melegek: örömünnep és tüntetés

A francia parlament 331 igen szavazattal 225 nem ellenében elfogadta a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot. Európában Franciaország a kilencedik, a világon pedig a tizennegyedik ország, ahol mostantól azonos nemű párok is egybekelhetnek. Örömünnep és erőszakos tüntetés egyszerre zajlott a bejelentés nyomán.

Az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslat végleges francia parlamenti elfogadása után ezrek ünnepelték országszerte „a homoszexuálisok és heteroszexuálisok közötti jogegyenlőség megteremtését”, miközben a törvény elleni tüntetések is folytatódtak több nagyvárosban. Párizsban és Lyonban a tömegbe keveredett szélsőségesek összecsaptak a rendőrökkel.

A parlamenti végszavazást követően a melegbárjairól híres párizsi Marais negyedben spontán ünneplés kezdődött:  színes parókákat és ruhákat viselő emberek lepték el a kávéházak teraszait, és karneváli hangulatban, zene kíséretében üdvözölték a „Házasodhasson mindenki!” törvényjavaslat elfogadását. 
A polgármesteri hivatal előtt több százan hallgatták pezsgővel a kezükben a homoszexuálisok jogait képviselő egyesületek és a főváros vezetőinek ünnepi beszédeit.

Megnézem
Összes kép (1)
Eközben a rendőrség adatai szerint mintegy 3500-an vonultak fel az Invalidusok előtti téren, tiltakozásul a törvény elfogadása ellen. Sokan arcukon maszkot viselve provokálni kezdték a rendőröket: petárdákat, üvegeket, csöveket, utcaköveket dobáltak feléjük. A rendőrség könnygázzal válaszolt. Az erőszakos összecsapások több órán keresztül folytatódtak a Szajna-parton. 

Az első homoszexuális esküvőkre június közepétől lesz lehetőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top