Aktuális

Szülésznők végzik majd a terhesgondozást?

Az egészségügyért felelős államtitkárság tervei szerint szeptembertől szülésznő is végezhet terhesgondozást.

Már olvasható a kormány honlapján az a miniszteri rendelettervezet, amely szerint ha a szülész-nőgyógyász szakorvos alacsony rizikójú terhességet állapít meg, akkor szakorvos helyett szülésznő is végezhet önállóan terhesgondozást – amennyiben ezt a megoldást elfogadja a kismama.

Szülésznők végzik majd a terhesgondozást?

A biztonság ugyanaz marad, hiszen csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szerezték szakképesítésüket, illetve azok, akiknek emelt szintű vagy felsőfokú a szakképesítésük, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással – olvasható a tervezetben.

Ha bármi gond adódik a várandósság folyamán, akkor a szülésznő természetesen köteles az anyát haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítania, aki átveszi a gondozását. Ha a rizikó megszűnik, a várandós gondozását a szülésznő folytathatja.

A tervek szerint szeptember elsején kezdődik az új rendszer. A kötelező alapvizsgálatok a gondozási könyvben szerepelnek majd, a háziorvos bélyegzőjével és aláírásával hitelesíti azokat, így a várandósnak nem kell külön beutalókért más orvosokhoz mennie.
Változás lesz az is, hogy a védőnő adja majd ki a szülési segélyhez szükséges igazolást a várandósgondozáson részvételről.

Mit szóltok ehhez? Szerintetek van szükség orvosi segítségre egy teljesen rendben zajló várandósságnál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top