Aktuális

Így fürdőztek az első balatoni strandolók

Bár még csak 12 fokos a Balaton vize, máris kinyitottak az első strandok a Balatonnál, sőt akad olyan, aki már fürdött is.

Már lehet strandolni a Balatonon, néhány üzemeltető legalábbis már kinyitott. Az első fecskék között volt a szigligeti strand, ahol ugyan belépőt még nem szednek, de már várják a napozókat.
A legtöbb helyen azonban még tartanak a karbantartási munkák. Jelentősebb fejlesztések lesznek Balatonbogláron, itt új közösségi tereket, köztük többfunkciós homokos sportpályát, gyermekjátszótereket, fűzfalabirintust alakítanak ki. Továbbra is szabad strandként, tehát ingyenesen működik majd a Platán, de lesz egy lehatárolt fizetős része, ahol erre a szezonra elkészül a Boglári Buborék nevű élményfürdő és vizes játszópark.

fotó: Csépes Márta
Fotó: Csépes Márta

Fonyódon a város központjában lévő Sándor-telepi strandon egy 200 méter hosszú fövenypart megépítésére készülnek, ehhez minden feltétel adott, csak a vízjogi engedélyre várnak.
Balatonfenyves központi szabad strandján újabb fövenyes partszakaszt alakítanak ki, Gyenesdiáson pedig mindkét strandon bővítik a játszótereket, a nyáron minden nap animációs programok lesznek, és wifi-lefedettség!

Net minden mennyiségben

Balatonberényben új tájékoztató táblákat helyeznek ki, virágokat ültetnek, és a strand nyugati oldalán szintén használhatjuk majd a netet.
Az északi parton Balatonfüreden folyik jelenleg is a legnagyobb fejlesztés. Több mint nyolcvanmillió forintos költséggel iszaptalanítják és újrahomokozzák mindkét városi strand medrét.
Hasonló nagyságrendű a balatonfűzfői Föveny strand fejlesztése, százmilliós beruházással múlt század eleji hangulatot idéző, ugyanakkor korszerű, akadálymentesített főépületet alakítanak ki, és emelik a szolgáltatások színvonalát.

fotó: Csépes Márta
Fotó: Csépes Márta

A zánkai községi strandon homokfövenyes öblöt hoznak létre, Alsóörsön újabb fűzfa árnyékolókat telepítenek, továbbá meteorológiai állomást hoznak létre webkamerákkal.     
Révfülöpön mindkét strandon több száz négyzetméteres térkő burkolattal megnövelték a part menti sétányokat, nagyméretű homokozókat alakítanak ki, és a tervek szerint már júniustól lesz internet-hozzáférési lehetőség. Balatonszepezden kicserélik a meder homokját.

Mennyi az annyi?

A balatoni strandok jelentős része ingyenes, főként a déli parton, ahol minden településen akad szabad strand. A fizetős strandok többségénél még nem döntöttek az árakról az önkormányzatok, illetve üzemeltetők. Egyelőre annyi tudható, hogy a balatonszárszói központi strand továbbra is ingyenes marad, Keszthelyen pedig az eddigi árak csökkentése is felmerült.
Győrffy Árpád, a balatoni strandokat bemutató és minősítő Balatontipp.hu szerkesztője az MTI-nek vasárnap azt is elmondta, hogy 122 centiméteres a Balaton vízszintje, és ragyogóan tiszta a tó vize.

Neked melyik a kedvenc balatoni strandod?

fotó: Csépes Márta
Fotó: Csépes Márta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top