Aktuális

Vajon megéri az óraátállítás?

Mint az Unióban mindenütt így tesznek, mi is átállítjuk az órákat vasárnap a nyári időszámításra. A dolog célja, hogy a szokásos ébrenléti időszak minél inkább közelítsen a természetes nappali világosság idejéhez, és így energiát spóroljunk.

Vasárnapra virradó éjjel kezdődik a nyári időszámítás, ezért aznap hajnalban 2 óráról 3-ra kell előreállítani az órákat.
Ha az időjárás nem bolondította volna meg eléggé a biológiai óránkat, akkor ez a kis trükk még rásegít kicsit, de reméljük, lesz kézzelfogható nyereségünk belőle.
A bioritmusunkon kívül más működéseket is megbolygat. Változik például a közlekedési rend, ami eleve nem a szokásos a húsvét és az iskolaszünet miatt.

Vajon megéri az óraátállítás?A vonatok vasárnap ünnepnapi, jövő hétfőn pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A legforgalmasabb vonalakon több kocsival megerősítve szállítanak majd utasokat és több helyen mentesítő járatokat indítanak. A nemzetközi forgalomban késésekre lehet számítani.
    A Volánbusz helyi és helyközi járatai a társaság tájékoztatása szerint mától a tanítási szüneti munkanap szerint, szombaton a szabadnapi, vasárnap a munkaszüneti napi, jövő hétfőn a hét első tanítási szüneti munkanapját megelőző munkaszüneti napi, kedden tanítási szüneti munkanapi, szerdától pedig munkanapi menetrend szerint szállítják az utasokat.  (Reméljük, tudtátok követni.) Ami Budapestet illeti, mától a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint járnak a buszok-villamosok. Húsvét vasárnap és április 1-jén, hétfőn a járatok a hétvégi vagy a vasárnapi menetrend szerint szállítják az utasokat.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint az óraátállítással 1-4 százalékot csökken az áramfogyasztásunk, amivel megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg. Hát, az is valami!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top