Aktuális

Egy dekadens nő naplója

Egyre több nő játszik el a gondolattal, hogy itt hagy mindent, és az országhatáron túl próbál szerencsét. Úgy gondolja, a költözés gyors megoldást nyújthat a problémáira. Hiszen a külföldön töltött idő olyan, mint egy végtelennek tűnő nyaralás: sem az adott ország, sem a saját kultúra szabályait nem kell betartani. Ám ennek ára van…

A nők könnyebben kötnek új barátságokat, ezért talán könnyebben alkalmazkodnak az új környezethez. A komfortzónánk elhagyása azonban mindig magányossá tesz, és senkinek nem megy zökkenő nélkül. Egy idegen kultúra mindennapjai más ritmusban és más szabályok mentén telnek, amelyeket nem egyszerű elfogadni. És persze vannak, akik nem is akarják.

Csók a hátsó ülésen

Egy dekadens nő naplójaA 29 éves brit Rebecca Blake-et, aki humánpolitikai tanácsadóként évi 50 millió forintnak megfelelő összeget keresett Dubajban, tavaly novemberben ítélték három hónapos börtönbüntetésre a keleti városban. A hölgy félmeztelenül szexelt alkalmi ír ismerősével, a hegesztőként ott dolgozó Conor McRedmonddal egy taxi hátsó ülésén, tíz órán át tartó közös ivászat után. A pár mindkét tagját kiutasítják az országból a három hónap leteltével, és persze az állásukat is elveszítették. A taxisofőr azonnal értesítette a rendőrséget, amint a visszapillantó tükörben meglátta, hogy a nő levette a felsőjét, és gyanús hangokat adott ki. Blake, aki mindössze két hónappal korábban érkezett Dubajba, hogy a Manpower nevű toborzócégnél elfoglalja állását, olyan ebéden vett részt, amelyen korlátlan italfogyasztásra volt lehetőség, s ő élt is ezzel. Aztán a hotel bárjában következett további két óra mulatozás, majd egy ír kocsmában kötött ki, itt találkozott alkalmi partnerével. A pár a taxiba is egy félig teli vodkásüveggel szállt be, hiába tiltakozott a pakisztáni származású sofőr, hogy ezt tiltják az ország törvényei. A taxis a bíróságon azt vallotta, a két európai nagy összeget ajánlott fel neki, mondja azt tárgyaláson, hogy ők csak csókolóztak.

Tengerparti bűn

2008-ban a 40 éves Michelle Palmer és a a 38 éves Vince Acors szintén áldozatául esett egy arab ország szigorú törvényeinek, amely sem a nyilvános részegséget, sem a házasságon kívüli nemi életet nem engedélyezi. Mindketten három-három hónap börtönbüntetést kaptak az Egyesült Arab Emirátusokban, mert a tengerparton szerelmeskedtek, s balszerencséjükre a pásztorórának több szemtanúja is volt.

 Kik azok az expatok?

Az expat szó az expatrióta rövidítése. Olyan személy, aki elhagyta szülőföldjét, és tartósan külföldön, elsősorban is a sajátjától igen különböző kultúrájú országban él. Bár az expatok többségét a gyors meggazdagodás motiválja, sokakat a „szabadságvágy” űz, s jelentős azok száma is, akik az új kultúrától új inspirációkat remélnek. Rebecca a brit lapoknak nyilatkozva annyit mondott: „Megtanultam a leckét… Még csak öt napja vagyok a börtönben, de tudom, ez életem legszörnyűbb élménye. Itt senki nem beszél angolul, és azt sem engedik, hogy olvassak. Nem tehetek mást, csak ülök és nézem a koszos falakat.”

Szex és Moszkva

Egy dekadens nő naplójaA Sexpat című amerikai blogregény szerzője, a 47 éves egykori ügyvédnő, Deidre Clark szintén a saját példáján kénytelen megtanulni, hogy vannak dolgok, amelyeket nem jó közszemlére tenni. Clark évi 44 millió forintnak megfelelő összeget keresett az Allen & Overy, a világ hatodik legnagyobb ügyvédi irodájának moszkvai kirendeltségén, amikor unalmában az a nem túl okos ötlete támadt, hogy blogot indít a drogokkal, kemény ivászatokkal és alkalmi szexszel színesített moszkvai életéről. Mindezt oly módon, hogy a kollégáit és a klienseket is saját nevükön említi, és egy szál fehérneműben pózol a képeken. A blogot aztán erotikus online regénnyé alakította, amelyben „egy expat nő dekadens életét” próbálta ábrázolni. Most pedig 1,2 milliárd forintos kártérítésre perli a cégét, amiért a könyv miatt elbocsátották. A főnökei korábban többször is felszólították, hogy távolítsa el az oldalt az internetről, de Clark nemet mondott, miután látta, hogy az egyre népszerűbbé válik. A hölgy a bírósági keresetében erről úgy ír, hogy a főnökei „szenzációhajhász és tiszteletlen módon” kezelték az ő kreatív írás iránti ambícióit. „Soha nem gondoltam volna, hogy kirúghatnak csak azért, mert írtam egy könyvet” – nyilatkozta az elbocsátott ügyvédnő, aki úgy érzi, tönkretették az életét…

Pezsgő és heroin

Egy dekadens nő naplójaDe hogyan is néz ki a szingli expat nők élete az alapján, ahogyan Miss Clark leírja? Egy mondatban: kemény munka után féktelen hedonizmus. Ő maga az estéit többnyire a fényűző Café Puskin nevű étteremben kezdte, ahol egy vacsora 250 ezer forintba kerül. Majd egy pezsgőben és kokainban úszó partin folytatta, ahonnan hajnalban keveredett haza hat hálószobás, a cég által fizetett lakosztályába… E fényűző moszkvai élete azonban azonnal semmivé lett a regény online publikálásával. Ügyvédi állását elvesztette, s most kétségbeesésében azt reméli, hogy szexuális zaklatás, illetve jogtalan elbocsátás címén megítél majd a bíróság neki egy akkora összegű kártérítést, amiből ismét a régi életszínvonalán élhet. A hölgy ugyanis úgy véli, nem azért bocsátották el, mert a regényével szégyent hozott a cégre, hanem mert visszautasította idős, nős főnökének a közeledését, akivel korábban egyszer már viszonyba keveredett egy részeg éjszaka után… S bár az 1,2 milliárd forintos bírósági követelése kolosszálisnak tűnik, Clark ragaszkodik hozzá, hogy ez teljesen méltányos összeg. „Ragyogóan jövedelmező karrierem volt, s ezt folytathattam volna akár még húsz évig is. Ahogy azonban a dolgok most állnak, valószínűleg soha többé nem dolgozhatok ügyvédként. Ez az ügy tönkretett…” – panaszkodott a brit Telegraphnak.

Ha üt, orosz legyen

Egy dekadens nő naplójaA nyugat-európai hölgyeket egyszerre vonzza a kaland, amit az orosz főváros jelent, és persze a pénz is. A Moszkvába csábítandó alkalmazottaknak óriási összegeket ajánlanak fel, mert nem könnyű dolog itt élni. A zord időjárásnak, az ijesztő bűnözési adatoknak és a korrupció óriási mértékének mind-mind árfelhajtó hatása van. De a rendkívüli kereseti lehetőségen túl, az expat életstílus egyébként is a mindennapitól eltérő viselkedésre bátorít. Könnyen úgy tűnhet, hogy egy idegen országban, a családtól, barátoktól és ismerősöktől távol semminek nincs igazán következménye, ezért felnőtt emberek úgy viselkednek, mint elkényeztetett gyerekek. Sokan közülük vad életet élnek, s néhány év után annyira kiégettnek érzik magukat, hogy muszáj ismét továbbállniuk (menekülniük?) valahová. A kemény ivás megszokottnak számít errefelé, pláne, hogy a pezsgő (és persze a vodka) gyakran ingyen van. Ugyanilyen gyakori a kábítószer-fogyasztás, illetve az alkalmi szex. Az expatek között sokan vannak, akik gyakran váltogatják a szexpartnereiket, a fiatal orosz lányok pedig, akik olyan gyönyörűek, mintha egy James Bond-filmből léptek volna ki, gondolkodás nélkül vetik magukat a külföldi férfiak karjaiba. Ugyanakkor az orosz férfiak is vonzódnak a külföldi nőkhöz. „Kicsit veszélyesek, de tudják, hogyan kell bánni egy nővel” – mondja Deidre, a pikáns blogger, aki szerint ha egy férfi megüt, legalább orosz legyen…

Tompos Kátya fotózásán jártunk, nézzétek meg videónkat!

 

 

Egy dekadens nő naplójaCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top