Aktuális

Több száz gyerek nyomtalanul eltűnik az országban

Egy év alatt duplájára nőtt a Magyarországra szökött külföldi gyerekek száma. A többségük nyomtalanul eltűnik a gyermekvédelmi rendszerből.

Tavaly több mint hétszáz 14 év alatti gyerek szökött az országba – illegálisan, a szüleik és kísérők nélkül. Belegondolni is nagyon szomorú…

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté szerint törvénymódosításra van szükség ezeknek a gyerekeknek a védelméért, hiszen a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekek többsége rövid idő alatt nyomtalanul eltűnik az országból. A hatóságok több fiatalt visszaküldtek Szerbiába, másokat pedig elhelyeztek ugyan gyermekotthonokban, ám minden három gyermek közül kettő kisvártatva nyomtalanul eltűnt, és azóta se tudnak róluk. Sok az egyedül érkező afgán kisgyerek, akik valószínűleg elég kalandos körülmények között juthatnak el a magyar határig.

Több 100 gyerek nyomtalanul eltűnik az országban

A jelenlegi törvények alapján az idegenrendészeti hatóság kiutasíthatja az országból azokat, akik jogellenesen lépték át a határt, ám a fiatalkorúak esetében erre csak akkor van lehetőség, ha a származási vagy a befogadó államban megfelelően biztosított a család egyesítése, illetve az állami vagy egyéb intézményi gondoskodás.

Ugyanakkor a jogszabályok semmiféle előírást sem tartalmaztak arra, hogy az idegenrendészeti hatóság miként köteles meggyőződni a feltétel meglétéről – kifogásolta az ombudsman. A másik szomorú tény Szabó Máté szerint, hogy az ideiglenes elhelyezésre kijelölt hazai gyermekotthonok a szabad férőhelyek ellenére sem voltak hajlandóak befogadni a vizsgálatban szereplő kísérő nélküli kiskorúak harmadát.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top